Ο Κωνσταντίνος Μελάς, καθηγητής διεθνούς χρηματοοικονομικής και τραπεζικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλάει για το παγκόσμιο, ευρωπαϊκό αλλά και εγχώριο οικονομικό περιβάλλον με την αλυσίδα κρίσεων που έχει πάρει πλέον γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, μείζονος σημασίας. Όπως σημειώνει, σειρά αποφάσεων όπως οι κυρώσεις εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του γεωοικονομικού ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας, καθώς και οι αλλαγές διαδρομών των εμπορικών πλοίων, ακόμη και κρίση στην Μέση Ανατολή, επηρεάζουν αντικειμενικά είτε ως πρόφαση για αύξηση κερδών, καταλυτικά το κόστος ζωής.
Ο κόσμος δεν έχει άλλη ανοχή για τα ανεξήγητα. Ο κόσμος συνεχώς ναρκοθετείται από βόμβες, που πατώντας ένα κουμπί θα εκραγούν. Προειδοποιεί για μεγάλη έξαρση στον κοινωνικό κίνδυνο, αν οι πολιτικές των κυβερνήσεων στον κόσμο δεν ελέγξουν και δεν διαχειριστούν το ρίσκο στην εργασία, το ρίσκο της τεχνητής νοημοσύνης, την επισιτιστική κρίση και τις διαδρομές του χρήματος.
Ο κ. Μελάς, τονίζει ότι είμαστε μπροστά σε κοινωνικές εκρήξεις και οιωνεί κρίσεις συνοχής για πολλές χώρες και ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Ευρασία,με την άνοδο και ακραίων πολιτικών κινήσεων. Οι αποφάσεις για την σχεδόν αρρύθμιστη χρήση της τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης γίνονται αισθητές ως εισβολή στην εργασία, με αφορμή την επιδημία – πανδημία που οδήγησε στην μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού, την υιοθέτηση εξαιρετικά ευέλικτων μορφών εργασίας υπονομεύοντας συνδυαστικά την ασφάλεια και συνολική ποιότητας των θέσεων εργασίας.