Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Διεθνές συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 23 και 24 Νοεμβρίου, στο ίδρυμα Θεοχαράκη, σχετικά με τη μνήμη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το συνέδριο θα διαπραγματευτεί τόσο το ίδιο το γεγονός του πολέμου, όσο και τα αποτελέσματά του, όπως η μνήμη της Κατοχής, των Εμφυλίων, και του Ολοκαυτώματος.
Στόχευση είναι να αναδειχτούν οι διαδικασίες μνήμης και λήθης. Στο συνέδριο θα επιχειρηθεί να απαντηθούν ερωτήματα όπως: ποιες συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες και πολιτικές αναγκαιότητες τροφοδότησαν την ανέγερση μνημείων σε κάθε περίπτωση; Πώς μνημονεύεται σήμερα η σοβιετική εποχή και πώς χρησιμοποιούνται τα μνημεία της για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Ποια γεγονότα/πρόσωπα απεικονίζονται, σε ποια περίοδο και γιατί; Πώς αποτυπώθηκε η «αποναζιστικοποίηση» των κοινωνιών στα μνημεία και τη δημόσια σφαίρα; Πότε άρχισαν να στήνονται μνημεία για το Ολοκαύτωμα, ποια γεγονότα/πρόσωπα που συνδέονται με αυτά αναδεικνύονται, και ποια είναι η προτιμώμενη τεχνοτροπία σε κάθε περίπτωση;
Η μνήμη και η λήθη ήταν βασικοί παράγοντες ηθικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης και σταθερότητας στη μεταπολεμική Ευρώπη. Η διαχείριση των πρόσφατων αναμνήσεων δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Το επικείμενο συνέδριο προσδοκά να δώσει απαντήσεις και να δημιουργήσει ερωτήματα για περεταίρω μελέτες.
Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα του συνεδρίου (στα αγγλικά).