Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο. Ήταν απόγονος του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του, Αγγελικής Νίκλη.
Το 1808 πήγε στην Ιταλία για σπουδές, απ’ όπου επέστρεψε με το πτυχίο της Νομικής στα χέρια του. Εκτός των σπουδών του στη γειτονική χώρα, άρχισε να γράφει στίχους στα ιταλικά, ενώ το 1818 επέστρεψε στη γενέτειρά του.
Στη Ζάκυνθο, στην οποία παρέμεινε και τα επόμενα 10 χρόνια, άρχισε να γράφει τα πρώτα του ελληνικά ποιήματα, με το «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» το 1823, το οποίο αποτελεί τον Εθνικό μας Ύμνο.
Άλλες γνωστές του δημιουργίες είναι οι « Κρητικός», «Η Φαρμακωμένη», «Ο Πορφύρας», «Εις τον θάνατο του Λορδ Μπάυρον», «Η καταστροφή των Ψαρών», «Ο Λάμπρος», «Εις Μοναχήν», «Η Γυναίκα της Ζάκυνθος».
Αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο της επτανησιακής σχολής. Επονομάστηκε εθνικός μας ποιητής όχι μόνο λόγω του Εθνικού Ύμνου, αλλά γιατί μέσω της κρητικής λογοτεχνίας, του δημοτικού τραγουδιού, και τη χρησιμοποίηση της δημοτικής γλώσσας, αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση.
Πολλά από τα ποιήματά του έμεναν ημιτελή καθώς έσβηνε πολλές φορές τους στίχους που είχε γράψει μέχρι να τους τελειοποιήσει. Χαρακτηριστικό είναι πως κανένα από τα ποιήματα που έγραψε μετά τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» δεν είναι ολοκληρωμένο.
Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως κανένα δημιούργημά του δεν έχει δημοσιευτεί από τον ίδιο, εκτός από λίγες εξαιρέσεις.
Κύρια πηγή έμπνευσης του Σολωμού είναι η επανάσταση στην Κρήτη και η φυγή χιλιάδων Χριστιανών από εκεί με προορισμό την Πελοπόννησο, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.
Το 1828 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα. Εκεί, συνέχισε να γράφει ποιήματα. Τον Φεβρουάριο του 1849 παρασημοφορήθηκε με τον «Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος».
Ο Εθνικός μας ποιητής άφησε την τελευταία του πνοή, σαν σήμερα, 9 Φεβρουαρίου του 1857 στην Κέρκυρα, μετά από πολλές εγκεφαλικές συμφορήσεις.
Μετά από οκτώ χρόνια τα οστά του μεταφέρονται στον τόπο καταγωγής του, τη Ζάκυνθο, όπου αρχικά ήταν τοποθετημένα σ’ ένα μαυσωλείο, εκεί που κείτεται ο Ανδρέας Κάλβος.
Την πιο εύστοχη παρατήρηση για τα έργα του Σολωμού, την έκανε ο Κώστας Βάρναλης με τη φράση «...(Ο Σολωμός) πάντα τα έγραφε, αλλά ποτές του δεν τα έγραψε».
ΠΗΓΗ: sday.gr