Επρόκειτο για ένα σπουδαίο επίτευγμα, ανάλογο των πρώτων εικόνων ανθρώπου στη Σελήνη και της πρώτης φωτογραφίας της Γης από το διάστημα, την οποία τράβηξαν οι αστροναύτες του «Απόλλων 8» το 1968.
Οι εικόνες θα μπορούν να συμβάλλουν στην έγκαιρη πρόγνωση των αλλαγών του ηλιακού ανέμου, των απρόσμενων μαγνητικών καταιγίδων καθώς και των μεταβολών του «διαστημικού καιρού», γεγονός που θα βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρίες, καθώς και τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.
Δύο «δίδυμα» διαστημικά σκάφη της αποστολής Stereo (Solar Terrestrial Relations Observatory) της NASA, τα οποία κινούνται με διαφορετική ταχύτητα και τοποθετήθηκαν αντιδιαμετρικά, καθώς ευθυγραμμίστηκαν σε σχέση με τον Ήλιο, κατέγραψαν τις τρισδιάστατες εικόνες.
«Για πρώτη φορά, μπορούμε πραγματικά να φωτογραφήσουμε ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο. Από αυτή τη στιγμή, θα είμαστε σε θέση να βλέπουμε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από τον ήλιο», δήλωσε ο Βρετανός επιστήμονας, Κρις Ντέιβις.
Στη συνέχεια, η αποστολή των δύο σκαφών, που εκτοξεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2006, θα είναι να δημιουργήσουν το πρώτο τρισδιάστατο "χάρτη" της επιφάνειας του Ήλιου.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι με τις νέες εικόνες, θα κατανοήσουν καλύτερα τις συχνές «εκτινάξεις στεμματικής μάζας», οι οποίες είναι περιοδικές και απρόβλεπτες βίαιες εκρήξεις υλικού από τον ήλιο, που στέλνουν με τρομακτικές ταχύτητες προς την κατεύθυνση της Γης δισεκατομμύρια τόνους φορτισμένων σωματιδίων.
Τα σωματίδια, λόγω της ορμής τους, διαπερνούν την μαγνητική «ασπίδα» του πλανήτη μας απειλώντας την λειτουργία των δορυφόρων και των διαφόρων γήινων δικτύων, όπως των τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρισμού.
Προς το παρόν, υπάρχουν δορυφόροι, όπως το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο που είναι ικανοί να προειδοποιούν τους επιστήμονες στον πλανήτη μας, μια περίπου ώρα πριν από την εκτόξευση τέτοιων σωματιδίων προς τη Γη.
Αυτό που έχει στόχο η αποστολή Stereo είναι να αυξήσει αυτό το χρονικό περιθώριο προειδοποίησης σε πάνω από δύο μέρες.
Πηγή: cosmo.gr