Όταν τον Σεπτέμβριο του 2021 με ψήφους μόνον των βουλευτών της ΝΔ, ψηφιζόταν από το υπουργείο Εσωτερικών το νομοσχέδιο για τα ζώα (συντροφιάς), είχαμε επισημάνει από τη στήλη αυτή το πρόβλημα με το «ένοχο μυστικό» που υπάρχει με τα πολύπαθα γαϊδουράκια Σαντορίνης, για το οποίο πολλές φορές η χώρα μας βρέθηκε στο στόχαστρο φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά και των βρετανικών ΜΜΕ, ένα θέμα που έφτασε ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τότε οι υπεύθυνοι που συνέταξαν το νομοσχέδιο διαβεβαίωναν ότι έχουν προβλεφθεί τα πάντα, αλλάζει, είπαν, ο τρόπος μεταχείρισής τους (έκαναν λόγο για ορισμένες ώρες ζέστης που δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες τους καθώς και το βάρος που σηκώνουν). Πέρασαν από τότε τρία χρόνια και σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις ελάχιστοι φαίνεται πως νοιάστηκαν για την εφαρμογή του νόμου. Μόλις προχθές ένα γαϊδουράκι φορτωμένο με σκουπίδια κατέρρευσε στη Σαντορίνη. Την είδηση καθώς και φωτογραφίες έφερε στο φως της δημοσιότητας η Φιλοζωική Ομοσπονδία Νέμεσις, η οποία αναφέρει πως η στάση της αστυνομίας ήταν απογοητευτική.

Η Daily Mail είχε χαρακτηρίσει ως «ένοχο μυστικό» όλο αυτό που συνέβαινε και συμβαίνει με τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης. Ζήτησε να μπει ένα τέλος στο «βασανιστήριο», όπως το χαρακτήρισε που υπομένουν τα γαϊδουράκια, τα οποία υποχρεώνονται να κάνουν 20λεπτη διαδρομή λιμάνι – Φηρά και το αντίστροφο, φορτωμένα στην πλάτη τους τουρίστες, κάτω από το καυτό ήλιο του καλοκαιριού για 10 ώρες την ήμερα.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα