Αντί όμως οι ιθύνοντες της πολιτείας να αρκούνται απλώς σε διαπιστώσεις - και μάλιστα χωρίς να κατονομάζουν τους παραβάτες - γιατί, όπως έχουν καθήκον, δεν εφαρμόζουν απλώς τους νόμους; Προς ενημέρωση παντός αρμοδίου η στήλη παραθέτει τέσσερις διδακτικές περιπτώσεις για το τι γίνεται εκεί όπου εφαρμόζονται οι νόμοι.
ΣΚΩΤΙΑ: Ερευνα των οικονομικών αρχών αποκάλυψε ότι ο ιδιοκτήτης (από τον περασμένο Μάιο) των Ρέιντζερς Κρεγκ Γουάιτ έβαλε ενέχυρο σε αγγλική εταιρεία τις μελλοντικές εισπράξεις από τα εισιτήρια διαρκείας για την επόμενη τετραετία, προκειμένου να πάρει δάνειo 30 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει - υποτίθεται - τον σύλλογο. Διότι ναι μεν τον αγόρασε από τον σερ Ντέιβιντ Μάρεϊ αντί του συμβολικού ποσού της μίας στερλίνας (1,2 ευρώ) αλλά την ίδια στιγμή το έλλειμμα των Ρέιντζερς ξεπερνούσε τα 90 εκατ. ευρώ!
Το φάουλ εντοπίστηκε στο ότι από τη συγκεκριμένη πώληση των μελλοντικών εισπράξεων ύψους 30 εκατ. ευρώ δεν αποδόθηκε ο αναλογών φόρος (περίπου 7,5 εκατ. ευρώ) και έτσι τα άμεσα πληρωτέα χρέη των Ρέιντζερς ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ αναγκάζοντας τους ιθύνοντες του συλλόγου να αιτηθούν την ένταξη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Στα μέσα Φεβρουαρίου, δικαστήριο του Εδιμβούργου δέχτηκε ως διαχειρίστρια την Duff & Phelps, απόφαση που αυτόματα επέφερε και ποινή αφαίρεσης 10 βαθμών από την ομάδα της Γλασκώβης στο τρέχον πρωτάθλημα. Ετσι οι Ρέιντζερς ουσιαστικά χάνουν στα χαρτιά τον τίτλο για τη σεζόν 2011-12 ο οποίος καταλήγει στη μισητή αντίπαλό τους, Σέλτικ. Επιπλέον, ο ιστορικός σύλλογος (54 φορές πρωταθλητής και 33 κυπελλούχος Σκωτίας) ενδέχεται να μην αποφύγει τη χρεοκοπία, ενώ οι επιτηρητές θεωρείται βέβαιο ότι θα αρχίσουν την εκποίηση του έμψυχου δυναμικού των Ρέιντζερς προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας και να δοθούν χρήματα στους πιστωτές.
ΑΓΓΛΙΑ: Τη σεζόν 2009-10 η Πόρτσμουθ αδυνατούσε να πληρώσει τους μισθούς των ποδοσφαιριστών της, οι οποίοι άρχισαν να αποχωρούν μένοντας ελεύθεροι τη μεταγραφική περιόδο του Ιανουαρίου 2010. Οταν τον Μάρτιο του 2010 έγινε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η αγγλική ομάδα τιμωρήθηκε (άμεσα) με αφαίρεση 9 βαθμών και ως εκ τούτου υποβιβάστηκε. Παράλληλα, ενώ η Πόρτσμουθ έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (ηττήθηκε 1-0 από την πρωταθλήτρια Τσέλσι) η αγγλική ομοσπονδία δεν της έδωσε άδεια συμμετοχής στο Γιουρόπα Λιγκ.
Τα χρέη εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την Πόρτσμουθ παρά τους διακανονισμούς που έχει πετύχει με τους πιστωτές της. Από τον Ιούνιο 2011 ο σύλλογος ανήκει στον Ρώσο Βλαντιμίρ Αντόνοφ εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Η Πόρτσμουθ μπήκε εκ νέου σε καθεστώς διαχείρισης και απειλείται με νέα τιμωρία και υποβιβασμό στην τρίτη τη τάξει κατηγορία!..
ΕΛΒΕΤΙΑ: Στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ελβετίας αφαίρεσε από την Ξαμάξ την άδεια συμμετοχής στις εγχώριες διοργανώσεις επειδή ο Τσετσένος ιδιοκτήτης του συλλόγου Μπουλάτ Τσαγκάεφ κατηγορείται (κρίθηκε και προφυλακιστέος) ότι πλαστογράφησε τραπεζικά έγγραφα για να δικαιολογήσει την αγορά της ομάδας και να εγγυηθεί τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα.
Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία πτώχευσης της Ξαμάξ και λύθηκαν τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που έμειναν ελεύθεροι. Νωρίτερα (μέσα Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου 2011) η ελβετική ποδοσφαιρική Λίγκα είχε αφαιρέσει 4 βαθμούς από την Ξαμάξ για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών των παικτών τους μήνες Αύγουστο - Σεπτέμβριο και άλλους 4 βαθμούς επειδή δεν προσκόμισε έγγραφα ότι πληρώθηκαν οι μισθοί των παικτών τον Οκτώβριο.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η Εφορία απαίτησε 1,2 εκατ. ευρώ από την ποδοσφαιρική οµάδα του Ανόβερου, ως φόρο για τις... προσκλήσεις που έχει µοιράσει την τελευταία τετραετία! Οι γερµανικές αρχές θεωρούν ότι για κάθε θέση στο γήπεδο, της οποίας η αξία είναι µεγαλύτερη των 35 ευρώ ανά αγώνα, θα πρέπει να αποδίδεται ο φόρος που αντιστοιχεί!
Παρεμπιπτόντως, οι ελληνικές οικονοµικές αρχές ακόµη αγνοούν(;) πως υπάρχουν ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας που ανακοινώνουν επισήµως ότι πουλάνε τα εισιτήρια κάτω από 10 ευρώ!..

ΥΓ.: Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του για το τι(ς) φταίει που, κατ' εικόνα και ομοίωση του ελληνικού κράτους, το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζει με «οίκο ανοχής» όπως είχε την παρρησία να πει ο κόουτς Γιώργος Δώνης.

Πηγή: Το Βήμα