"Η πρώτη δόση θα εκταμιευτεί στις 20 Μαρτίου το αργότερο" ανέφερε στην οικονομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Juncker, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εγκρίνει ως τότε όλους τους όρους.

Όσον αφορά τον ESM, ο κ. Juncker σημείωσε ότι οι χώρες τις ευρωζώνης θα πρέπει να καταβάλουν τα απαιτούμενα κεφάλαια σε δύο δόσεις, ενώ πρότεινε να μεταφερθούν σε αυτόν όσα κεφάλαια του EFSF δεν χρησιμοποιηθούν.

Νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique» έκανε λόγο για «πολύ αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας» του δεύτερου ελληνικού σχεδίου βοήθειας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει.

Ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι το δεύτερο πρόγραμμα διαφέρει από το πρώτο, διότι «αφορά στα πολύ αναγκαία μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη».

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες όσον αφορά στην ανάπτυξη στην Ελλάδα, σημειώνει ότι αυτές είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο άνοιγμα κλειστών τομέων της ελληνικής οικονομίας, το εργασιακό δίκαιο και σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

«Για να δώσουμε πραγματικές ευκαιρίες στην ανάπτυξη, πρέπει όλα τα κοινοτικά μέσα να ενεργοποιηθούν. Αυτό ισχύει κυρίως για τα διαθέσιμα κονδύλια στα διάφορα διαρθρωτικά Ταμεία της Ένωσης, των οποίων η Ελλάδα χρησιμοποίησε μόνο το 20% αυτού που της αναλογούσε, διότι δεν μπορούσε να τα απορροφήσει» υπογραμμίζει.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επαναλαμβάνει την πρότασή του για τον ορισμό ενός ειδικού επιτρόπου, που θα είναι αρμόδιος για την ανασυγκρότηση της χώρας.

«Αν και δεν είναι δουλειά μου να αναμειχθώ στους μηχανισμούς της Επιτροπής, θα ήθελα να οριστεί ειδικά ένας επίτροπος... Ο Όλι Ρεν κάνει θαυμάσια τη δουλειά του, αλλά θα έπρεπε όλα τα στοιχεία για τη "γονιμοποίηση" της ελληνικής ανάπτυξης να είναι συγκεντρωμένα, σαν εργαλείο, στα χέρια ενός επιτρόπου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Eurogroup διαμηνύει επιπλέον ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμέινει στο ευρώ, επισημαίνοντας πως εκείνοι που φαντάζονται ότι η χώρα θα εγκαταλείψει μια μέρα την Ευρωζώνη, «ανοίγουν την πόρτα σε μια ανεξέλεγκτη περιπέτεια».

«Δεν γνωρίζουμε το εύρος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίζαμε, εάν αυτό το γεγονός συνέβαινε. Στην Ελλάδα, θα αντιμετωπίζαμε μια κοινωνική εξέγερση σε όλη τη χώρα» τονίζει, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η προοπτική.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr