Την άποψη αυτή δεν την εξέφρασε σε κάποιο ελληνικό Μέσο, αλλά στην κορυφαία εφημερίδα του Βελγίου «Derniere Heure», στην οποία παραχώρησε συνέντευξη, στο περιθώριο του παιχνιδιού με την Ελλάδα στο Παγκρήτιο.
Στον πρόλογο, μάλιστα, της συνέντευξης, η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Εργοτέλη σύλλογο πρότυπο για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι μαζί με τον Ολυμπιακό είναι η μοναδική ΠΑΕ που θα πάρει αδειοδότηση χωρίς πρόβλημα, ενώ για τον πρόεδρο της Superleague χρησιμοποιεί τους χαρακτηρισμούς «σοφός και σκεπτόμενος» και τον αποκαλεί «Έλληνα Ιβαν ντε Βίτε», δηλαδή τον πρόεδρο της Βελγικής Λίγκας.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Κύριε Παπουτσάκη, είναι δύσκολο να είσαι πρόεδρος ένας ποδοσφαιρικού συλλόγου σήμερα στην Ελλάδα;
«Στην Ελλάδα, κάθε πρόεδρος, και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αντιμετωπίζει προβλήματα. Με εξαίρεση έναν ή δύο συλλόγους, όλοι δυσκολεύονται. Διανύουμε περίοδο κρίσης και νομίζω ότι την ερχόμενη σεζόν θα είναι ακόμα χειρότερα».
Δεν είστε λοιπόν και πολύ αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.
«Αντιθέτως. Νομίζω ότι θα βιώσουμε την κρίση για ακόμα δύο με τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, οι ελληνικές ομάδες οφείλουν να αντισταθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: επενδύοντας στις Ακαδημίες. Υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα. Πρέπει να του δώσουμε μία ευκαιρία. Διαθέτουμε μία καλή Εθνική ομάδα και αυτό θα συνεχιστεί αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας στα τμήματα υποδομής».
Δεν κινδυνεύει όμως έτσι το πρωτάθλημα να χάσει την αίγλη και την ποιότητά του;
«Όχι, δεν το πιστεύω. Στο Βέλγιο, έχετε ένα πρωτάθλημα από το οποίο περνούν πολλά νεαρά ταλέντα. Στη συνέχεια, πουλιούνται ξανά και αυτό επιτρέπει στο ποδόσφαιρο σας να κρατιέται καλά οικονομικά. Αυτό δεν εμποδίζει το Βέλγιο να έχει σταθερά πολλά ταλέντα. Επιπλέον, οι ομάδες σας κάνουν καλή δουλειά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πρέπει κι εμείς στην Ελλάδα να φτάσουμε στο ίδιο σημείο. Για μένα, αυτός είναι ο μόνος ρόλος του ποδοσφαίρου: να εκπαιδεύει τους νέους».
Στο Βέλγιο, υπάρχει εδώ και τρία χρόνια ένα σύστημα πλέι οφ, το οποίο ακόμα δεν είναι καθολικό αποδεκτό. Τα ελληνικά πλέι οφ αφορούν μόνο τις ευρωπαϊκές θέσεις, όχι τον τίτλο ή τον υποβιβασμό. Η δικιά σας είναι η καλύτερη λύση;
«Όχι. Θεωρώ ότι τα πλέι οφ στο Βέλγιο είναι πρότυπο του είδους. Είναι πολύ καλό να παίζουν οι καλύτερες ομάδες μεταξύ τους για να βγει ο πρωταθλητής. Θα μου άρεσε να είναι έτσι και στην Ελλάδα. Κάναμε ήδη ένα πρώτο βήμα με την εισαγωγή των πλέι οφ για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Πρέπει να συνεχίσουμε και να πάμε όσο μακριά έχουν πάει και οι Βέλγοι».
Στο Βέλγιο, εξετάζουμε ήδη και μία άλλη πιθανότητα: την Beneliga, που θα είναι μία μίξη ανάμεσα στις καλύτερες βελγικές και ολλανδικές ομάδες. Είστε υποστηρικτής αυτής της ιδέας;
«Δεν το ήξερα. Είναι μία υπέροχη ιδέα για να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο σας. Αλλά κάτι τέτοιο θα χρειαστεί πολλή δουλειά. Η UEFA είναι σύμφωνη;»
Δεν είναι κι εντελώς αντίθετη.
«Συγχαρητήρια. Θα ήταν καλό αν μπορούσαμε να έχουμε το ίδιο πρότζεκτ στην Ελλάδα. Ένα πρωτάθλημα δηλαδή με τις καλύτερες ελληνικές ομάδες και αυτές μιας γειτονικής χώρας. Θα το σκεφτούμε».
Τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα έχουν μερικές φορές θλιβερές συνέπειες, όπως τη διάδοση των στημένων αγώνων.
«Είναι αλήθεια, αλλά έχουμε ήδη καθαρίσει καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο με μια τεράστια επιχείρηση το περασμένο καλοκαίρι. Η δουλειά της ομοσπονδίας και της κυβέρνησης αποφέρει καρπούς».
Ωστόσο, η μάστιγα δεν έχει εντελώς εξαλειφθεί.
«Συμφωνώ μαζί σας. Προς το παρόν, έχουμε καθαρίσει περί το 80%. Θα κάνουμε ακόμα ένα 10% φέτος και το άλλο 10% του χρόνου. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά (πιστέψτε με) κάνουμε πραγματικά ό,τι χρειάζεται».
Ακούγεται επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκλειστεί από το Euro 2012 αν η κυβέρνηση συνεχίσει να θέλει να αναμειγνύεται στα του ποδόσφαιρου. Σας φοβίζει αυτό;
«Υπάρχει μια διχογνωμία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ομοσπονδία, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα ρυθμιστεί. Είμαι σίγουρος ότι η Εθνική μας ομάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει κανονικά στο Euro».
Από μακριά, έχουμε την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν επωφελήθηκε επαρκώς της νίκης - έκπληξης στο Euro 2004. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;
«Όχι. Η επιτυχία του 2004 ήταν η συνέπεια μιας τεράστιας δουλειάς που έγινε σε πολλά επίπεδα του ποδοσφαίρου μας. Παλέψαμε πραγματικά και ανταμειφτήκαμε όπως δεν θα φανταζόμασταν ποτέ. Είχαμε επίσης έναν προπονητή, που του δόθηκε χρόνος να φτιάξει τα πάντα. Σήμερα, έχουμε τον Φερνάντο Σάντος, επίσης τεχνικό παγκόσμιας κλάσης. Είμαι σίγουρος ότι μαζί του, αλλά και με τη δουλειά που κάνει το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου, μπορούμε ακόμα να πετύχουμε μεγάλα πράγματα. Θα το δείτε, θα κάνουμε ξανά την έκπληξη. Απλώς δεν ξέρω να σας πω το... πότε».