Η πρώτη περίπτωση κατασκοπείας σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν συνελήφθησαν δύο νεαροί, 20 και 22 ετών. Οι Τούρκοι, μέσω του ποταμού Έβρου, πέρασαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος και με τα κινητά τους τηλέφωνα κατέγραφαν την είσοδο του στρατιωτικού φυλακίου Δίλοφου Ορεστιάδας.
Όπως αναφέρει το ενημερωτικό της Αστυνομίας, το οπτικό υλικό το έστειλαν σε άγνωστο αριθμό παραληπτών, καθώς και στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Το Ελληνικό Συμβούλιο ενημέρωσε με email την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, για την παρουσία τους στην παρέβρια περιοχή, και ύστερα από αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν για κατασκοπεία.
«Από την έρευνα στα κινητά τους τηλέφωνα διαπιστώθηκε να έχουν καταγράψει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Φυλακίου Διλόφου Έβρου, καθώς και την αποστολή βίντεο σε διάφορους φορείς μέσω εφαρμογών επικοινωνίας», αναφέρει το ενημερωτικό της Αστυνομίας, που συμπληρώνει ότι για την υπόθεση ενημερώθηκε και η ΕΥΠ.
Τα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων μεταφέρθηκαν για ανάλυση στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας.
Οι δύο Τούρκοι οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών Αρχών, με την κατηγορία της κατασκοπείας και προφυλακίστηκαν.
Το επόμενο επεισόδιο κατασκοπείας σημειώθηκε την Πέμπτη το πρωί, στην παρέβρια περιοχή Μαρασίων Έβρου.
Τέσσερις νεαροί Τούρκοι πέρασαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος μέσω του ποταμού Έβρου και με τα κινητά τους τηλέφωνα κατέγραφαν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Φυλακίου Γέφυρας, περιοχής Μαρασίων Έβρου.
Από την έρευνα του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου στα κινητά των συλληφθέντων διαπιστώθηκε η ύπαρξη βίντεο και φωτογραφιών του στρατιωτικού φυλακίου, καθώς και η αποστολή σε άγνωστο αριθμό παραληπτών.
Στις απολογίες τους ανέφεραν πως σκοπός της μαγνητοσκόπησης ήταν ο εντοπισμός τους από τις ελληνικές Αρχές.
Οι τέσσερις Τούρκοι, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου και της κατασκοπείας, οδηγήθηκαν την Παρασκευή στον Εισαγγελέα Ορεστιάδας και πήραν προθεσμία να απολογηθούν στον ανακριτή.