Η είδηση του θανάτου του στις 2 Ιουνίου 2023 έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 μετά από μάχη με την επάρατο νόσο.
Ο Κωσταράκος είχε διατελέσει αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα στρατιωτικά μετάλλια και παράσημα του βαθμού του.
Η συμβολή του στην ανύψωση του ηθικού των Ελλήνων ήταν καθοριστική. Σε μια περίοδο που το εθνικό φρόνημα είχε πέσει στα Τάρταρα με τους Τούρκους να απειλούν ότι θα έρθουν βράδυ, ο Κωσταράκος ύψωνε ανάστημα και απαντούσε γενναία στο θράσος με το οποίο μας κουνούσαν το δάχτυλο οι γείτονες. Μνημειώδης θα μείνει η «φιλική συμβουλή», όπως είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος, τον Ιούνιο του 2022, στον τότε εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ομέρ Τσελίκ, σε ανάρτησή του στο Facebook. Πρότεινε λοιπόν στον Τσελίκ και στους «ομοϊδεάτες» του να το σκεφτούν πολλές φορές «αν είναι να έρθουν βράδυ ή πρωί» και τους προειδοποίησε πως... «θα τους φάνε τα μαύρα ψάρια και το αλμυρό νερό».
Ένα βιβλίο μετά θάνατον
Πέρα απ'τα εθνικά θέματα, με τα οποία καταπιάστηκε με σπουδή ως στρατιωτικός, ο Μιχάλης Κωσταράκος υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ένας άνθρωπος πολυδιαβασμένος, που απολάμβανε το γράψιμο και την ανάγνωση της ιστορίας. Μια άγνωστη πτυχή του χαρακτήρα του αποτελούσε η αγάπη του για τα στρατιωτάκια, τα οποία συνέλεγε διαρκώς, σε σημείο η συλλογή του να φτάσει τα 3000 κομμάτια. Ήταν ένα χόμπι, με το οποίο ο στρατηγός ασχολείτο με μεράκι. Επιθυμία του ήταν να περιγράψει την παγκόσμια στρατιωτική ιστορία μέσα απ'τις συγκεκριμένες φιγούρες.
Αυτό το, άγνωστο στο ευρύ κοινό, πάθος του στρατηγού μεταφέρεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Η Παγκόσμια Ιστορία μέσα από τα μολυβένια στρατιωτάκια», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων. Την επιμέλεια αυτής της ξεχωριστής εργασίας ανέλαβε ο αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Πιτσόλης, ο οποίος όπως καταθέτει στο βιβλίο, είχε την ηθική υποχρέωση, απέναντι στη μνήμη του στρατηγού, να παραδώσει στην οικογένειά του και στους αναγνώστες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το έργο το οποίο ξεκίνησε ο ίδιος και αφορούσε τη μεγάλη συλλογή του από στρατιωτάκια και τη σύνδεση της συλλογής αυτής με την μυθολογία και την παγκόσμια ιστορία.
Θεωρούσε τις φιγούρες σαν παιδιά του
Μιλώντας στο Geopolitico.gr, η σύζυγος του αείμνηστου στρατηγού, Κατερίνα Σγουρού-Κωσταράκου, περιέγραψε όλη την ιστορία για το πως ξεκίνησε η συλλογή, αλλά και κάποια χαρακτηριστικά που διέκριναν τον Κωσταράκο ως προσωπικότητα.
«Η συλλογή με τα στρατιωτιάκια πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. Ξεκίνησε από το Βέλγιο, όταν ο Μιχάλης εργαζόταν στο NATO. Τότε είχε ανακαλύψει έναν άνθρωπο που κατασκεύαζε τέτοιες φιγούρες και έκανε αριστουργήματα. Από τότεξεκίνησε συλλογη και έγινε φανατικός συλλέκτης. Ήταν λάτρης της λεπτομέρειας και έκανε εξαιρετική δουλειά. Μαζί με τον άνδρα μου λάτρεψα και εγώ τη συλλογή. Έφτασε να έχει 3000 κομμάτια, με στρατιώτες απ' όλον τον κόσμο. Αργότερα, το 2015 ανακαλύψαμε σε ένα πανηγύρι στην Αγία Μαρίνα, στην Αθήνα, κάποιον πλανώδιο που πουλούσε εκπληκτικά συλλεκτικά κομμάτια που δεν βρίσκονταν εύκολα στην Ελλάδα, απ'τον οποίο ξεκίνησε να προμηθεύεται φιγούρες. Διάλεγε πάντα εκείνες που είχαν έκφραση στο πρόσωπο», αναφέρει η χήρα του Κωσταράκου, η οποία παραδέχεται, ότι η διαδικασία αποτελούσε ένα χόμπι που «ο στρατηγός αφιέρωνε τις ελεύθερες ώρες του μεράκι».
«Ήταν κάτι που τον γέμιζε πάρα πολύ, όταν δεν έγραφε ή όταν δεν είχε ομιλίες. Ήξερε και την ιστορία της κάθε φιγούρας. Ποιός ήταν ο κάθε ήρωας. Ήξερε τη βιογραφία τους, πού πολέμησαν, αν πέθαναν ειρηνικά ή σκοτώθηκαν στη μάχη. Άνοιγε τα βιβλία του και μελετούσε την ιστορία του καθενός και ήξερε το βιογραφικό κάθε απεικονιζόμενου. Πηγαίναμε σε παρελάσεις στο εξωτερικό, στις 14 Ιουλίου στο Παρίσι, αλλά και στο Λονδίνο στα γενέθλια της βασίλισσας, όταν μας είχαν καλέσει. Μου έδειχνε τον κάθε στρατιώτη και εξηγούσε την ιδιότητά του. Συνέκρινε τις αυθεντικές φορεσιές που φορούσαν τα στρατιωτικά τμήματα και τα συνέκρινε με τις φιγούρες που είχαμε, θέλοντας να επιβεβαιώσει πόσο πιστά ήταν τα αντίγραφα», σημειώνει η κα Κατερίνα Σγουρού-Κωσταράκου και καταλήγει:
«Ήταν χόμπι και πάθος. Τα θεωρούσε σαν παιδιά του».
Ο Μιχάλης Κωσταράκος ζωντανεύει ξανά μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου των Εκδόσεων Ινφογνώμων, με τίτλο "Η Παγκόσμια Ιστορία μέσα από τα μολυβένια στρατιωτάκια", το οποίο φέρει την υπογραφή του αείμνηστου στρατηγού, του αντιστράτηγου Νικόλαου Πιτσόλη που έκανε την επιμέλεια, με τη σφραγίδα και την ποιότητα των Εκδόσεων Ινφογνώμων.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 19:30 στηνΑίθουσα Εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (ΛΑΦΘ) (Εθν. Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη) και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2-4, Αθήνα).
ΠΗΓΗ: Geopolitico.gr