«Θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Δεκέμβριος 2023
«Η Ελλάδα να σταματήσει να προκαλεί την υπομονή μας». Ντεβλέτ Μπαχτσελί , Ιούνιος 2024
«Δεν υπάρχει Κυπριακό πρόβλημα, δεν υπάρχει πρόβλημα Αιγαίου, δεν υπάρχει πρόβλημα Θράκης· υπάρχει ένα πρόβλημα: Το τουρκικό πρόβλημα.Και αυτό πρέπει να λυθεί με βάση τις αρχές, τις αξίες, και τα ιδανικά που αποτέλεσαν τα θεμέλια των ευρωπαϊκών δημοκρατιών». Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Αθήνα 1996.
Είναι κάποιες φορές στη ζωή, που νιώθεις ότι μετέχεις σε ιστορικές στιγμές. Μία ανάλογη στιγμή για την παγκόσμια ακαδημαϊκή, επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, για όλους εμάς που συμμετείχαμε, για όσους έχουμε συμβάλλει στην επίλυση του Τουρκικού προβλήματος και την ανάδειξη του μαζικού εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων, ήταν το ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων στο διάστημα 1914-1923.
Ψήφισμα στο οποίο κατέληξε μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της, η Διεθνής Ένωση Μελετητών για τις Γενοκτονίες και το οποίο έλαβε το 83% των ψήφων, αναφερόμενο στις πρακτικές του οθωμανικού κράτους ενάντια στους λαούς των Αρμενίων, Ασσυρίων (Χαλδαίων, Νεστοριανών, Συρίων, Αραμαίων, Ιακωβιτών, Ορθοδόξων Σύριων), Ελλήνων (Ποντίων, Θρακών, Ιώνων), που οδήγησαν στη Γενοκτονία εναντίον τους.
Τέτοιες μέρες του 2007 η Διεθνής Ένωση αναγνώρισε την γενοκτονία των Ελλήνων, των Ασσυρίων, των Αρμενίων, οι οποίοι υπέστησαν απάνθρωπες μεθόδους εξόντωσης, όπως μαζικές εκτελέσεις, πορείες θανάτου, τάγματα εργασίας, στρατόπεδα συγκέντρωσης, λιμός, βιασμοί.
Το μέλος της Διεθνούς Ένωσης καθηγητής του πανεπιστημίου του Γεηλ Adam Jones σύνταξε το ψήφισμα και με πρωταγωνίστρια την Thea Halo, συγγραφέα του βιβλίου «Ούτε το όνομά μου» και σε συνεργασία με επιστήμονες από όλον τον κόσμο, το ψήφισμα έγινε δεκτό, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες που διέπραξε.
Ήταν και παραμένει μία σημαντική, καθοριστική νίκη στο πεδίο της ηθικής, της ιστορίας, της μνήμης και της αλήθειας που άνοιξε το δρόμο και την οδό της δικαιοσύνης, έτσι ώστε κυβερνήσεις, κοινοβούλια, πολιτείες, δήμοι και άλλοι θεσμικοί φορείς σε όλον τον πλανήτη να προωθήσουν και τελικώς να αποδεχθούν το αίτημα της αναγνώρισης.
Άλλωστε, οι συγκεκριμένες αναγνωρίσεις, οι σπουδαίες νίκες που ήρθαν μετά από τη δική μας, αποκλειστική προσπάθεια, από τη Σουηδία, την Αρμενία, στην Κύπρο, ομοσπονδιακά κοινοβούλια, πολιτείες και πόλεις, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, Αυστραλία, στην Ιταλία στηρίχθηκαν πάνω στο ψήφισμα αυτό. Ψήφισμα αλήθειας και μνήμης, έναντι των δυνάμεων της άρνησης, της υπονόμευσης, της ολιγωρίας, της αδιαφορίας, κυρίως όμως εναντίον των κρατικών και παρακρατικών δυνάμεων που δεν επιθυμούν να επιλυθεί το τουρκικό πρόβλημα.
Είναι μία νίκη ενάντια στην προπαγάνδα και την εγκληματική δράση της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο δεν προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη , συνεργασία και σταθερότητα, στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Θράκη, αλλά ατιμώρητο ως καθεστώς και μόρφωμα, προετοιμάζει, σχεδιάζει, οργανώνει νέα εγκλήματα, όπως αυτά στη Συρία, στο Αρτσάχ, στο Κουρδιστάν.
Το πλήρες κείμενο της Διεθνούς Ένωσης ήταν το εξής:
<<ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΟΤΙ η άρνηση της γενοκτονίας αναγνωρίζεται ευρέως ως τελικό στάδιο της γενοκτονίας, που φυλάσσει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες, ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΟΤΙ η γενοκτονία ενάντια στους χριστιανικούς πληθυσμούς από το οθωμανικό κράτος κατά τη διάρκεια και μετά από του πρώτου παγκόσμιου πολέμου απεικονίζεται συνήθως ως γενοκτονία ενάντια σε Αρμενίους μόνο, με μερική μόνο αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών ενάντια σε άλλες χριστιανικές μειονότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ΕΙΝΑΙ πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών ότι η οθωμανική εκστρατεία ενάντια στις χριστιανικές μειονότητες της αυτοκρατορίας μεταξύ 1914 και 1923 αποτέλεσε μια γενοκτονία ενάντια σε Αρμένιους, Ασσύριους και Έλληνες. Η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας για να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες ενάντια σε αυτούς τους πληθυσμούς, να εκδώσει μια επίσημη συγγνώμη και να λάβει τα γρήγορα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση>>
Το παραπάνω ψήφισμα παραμένει επίκαιρο όσο το τουρκικό πρόβλημα υφίσταται και θα συνεχίζει να απασχολεί τον Ελληνισμό και την ανθρωπότητα. Η τουρκική εισβολή στη Συρία και η νέα Γενοκτονία εκεί Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Κούρδων και άλλων εθνοτήτων, δείχνει ότι το πρόβλημα παραμένει και εντείνεται. Ο Ελληνικός, αλλά και κάθε λαός ο οποίος υφίσταται νέα δίωξη, από την Κύπρο μέχρι τη Συρία και από το Αρτσάχ μέχρι το Ιράκ και τη Λιβύη, οφείλει να αντισταθεί και κυρίως και να συμβάλλει στην επίλυση του Γόρδιου Δεσμού της περιοχής. Τότε και μόνο τότε στη Μικρά Ασία, στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, θα πνεύσει αέρας ελευθερίας και δημοκρατίας!
ΠΗΓΗ: Geopolitico.gr