Ωστόσο οι επιθεωρητές της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χτυπούν το καμπανάκι, τονίζοντας ότι η πρόοδος που επιτυγχάνεται στις μεταρρυθμίσεις έχει καθυστερήσεις και ζήτησε από την Αθήνα να τις επιταχύνει, ώστε να ανταποκριθεί στους στόχους της συμφωνίας διάσωσης.
«Το πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά αλλά δεν θα συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο αν δεν επιτευχθεί σημαντική επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν.

«Less φακελάκι...»

Την ίδια ώρα, ο σύνδεσμος της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα πρότεινε την αγορά των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε χαμηλές τιμές με τη χρήση πόρων που μπορούν να αντληθούν από την πώληση κρατικής περιουσίας.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τις προοπτικές των οικονομιών της ΝΑ Ευρώπης, επισήμανε την ανάγκη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, μέσω της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, της αύξησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και της μείωσης της σπατάλης.

Το Δημόσιο μπορεί να ιδιωτικοποιήσει εταιρείες που έχει στην κατοχή του και να πουλήσει ακίνητη περιουσία, διοχετεύοντας τα κεφάλαια που θα αντλήσει στην επαναγορά μέρους του δημόσιου χρέους, ώστε να ξεκινήσει πιο γρήγορα η αποκλιμάκωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ, είπε.

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη αξιόπιστης στατιστικής απεικόνισης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν με ακρίβεια τους αριθμούς, γεγονός που υπονομεύει την εμπιστοσύνη.

Ο κ. Τράα τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών εργασίας και υπηρεσιών, της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της αλλαγής της φορολογικής νομοθεσίας ώστε να γίνει πιο δίκαιη και του αποτελεσματικότερου ελέγχου των δαπανών.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο πελατειακό κράτος, συνιστώντας «less φακελάκι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, υποστήριξε πως ο κανόνας των 5 αποχωρήσεων προς 1 πρόσληψη στο Δημόσιο και το «πάγωμα» των μισθών δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμες λύσεις για τη μείωση των κρατικών δαπανών, καθώς δημιουργούν «στρεβλώσεις».

Ο κ. Τράα τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας και το Ασφαλιστικό, ενώ τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας πως «το κράτος δεν πρέπει να διοικεί επιχειρήσεις, πόσω μάλλον τράπεζες».

Συκρατημένα αισιόδοξος

Παρ' όλα αυτά, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Η οικονομία της Ελλάδας είναι σαν μια μεγάλη Mercedes με μια μεγάλη μηχανή, που όμως πηγαίνει μόνο με 20 μίλια την ώρα επειδή η μηχανή της είναι μπλοκαρισμένη. Πρέπει να ξεμπλοκάρουμε αυτή τη μηχανή για να μπορέσει να επιταχύνει στα 100 μίλια την ώρα», σημείωσε.

Πηγή: tanea.gr