Χρόνια τώρα η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα, με «μπουρλοτιέρηδες» όχι τους ποδοσφαιριστές, αλλά τους χούλιγκαν που έχουν στήσει τα δικά τους καπετανάτα στην εξέδρα και επιβάλλουν τον δικό τους «νόμο». Το φαινόμενο της βίας είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές του ελληνικού ποδοσφαίρου και η βασική αιτία που αδειάζουν τα γήπεδα από τους υγιείς φιλάθλους, πολλές φορές με την ανοχή των διοικήσεων των ομάδων που φοβούνται να έλθουν σε ρήξη με τις στρατιές της αλητείας που λυμαίνονται τις εξέδρες.

Σε αντίθεση με την προηγμένη ποδοσφαιρικά Ευρώπη όπου πρώτιστο μέλημα των υπεύθυνων ασφαλείας είναι η πρόληψη των επεισοδίων βάσει ενός καλά οργανωμένου σχεδίου που ξεκινά πολύ μακριά από τα γήπεδα, στην Ελλάδα η βασική επιδίωξη είναι η καταστολή τους με τη συνδρομή μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων. Ο κλεφτοπόλεμος χούλιγκαν και αστυνομικών στις εξέδρες ή έξω από το γήπεδο, πολύ σπάνια έχει νικητές τους δεύτερους. Οι χούλιγκαν μένουν κατά κανόνα ασύλληπτοι και ατιμώρητοι, με συνέπεια να αποθρασύνονται και να διευρύνουν το πεδίο δράσης τους.

Το πρόσφατο ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός που διακόπηκε λόγω μεγάλων επεισοδίων, είναι η προφανής απόδειξη της αποτυχίας του απαρχαιωμένου μοντέλου ασφαλείας που ακολουθείται στα ελληνικά γήπεδα και στηρίζεται κυρίως στην παρουσία μεγάλων, κοστοβόρων (αλλά και αναποτελεσματικών) αστυνομικών δυνάμεων. Στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 1.800 αστυνομικοί και παρότι τα μέτρα ασφαλείας θύμιζαν πολεμική επιχείρηση, ελάχιστα παρεμποδίστηκε η δράση 200 κουκουλοφόρων που κατέστρεψαν το Στάδιο και διέκοψαν το παιχνίδι. Σε σχέση με την έκταση των επεισοδίων, οι συλλήψεις που έγιναν ήταν λιγοστές, οι περισσότερες εκ των οποίων ελάχιστη σχέση είχαν με την καρδιά των γεγονότων.

Αν και η διεθνής σύγχρονη πρακτική είναι οι ομάδες να αναλαμβάνουν τη φύλαξη των γηπέδων με εκπαιδευμένους security που αντιμετωπίζουν τον ρόλο τους με σοβαρότητα και όχι ως πάρεργο ή ως ευκαιρία να δουν τζάμπα το παιχνίδι, στην Ελλάδα τον πρώτο λόγο τον έχει η αστυνομία.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: την περίοδο 2009-2010 χρησιμοποιήθηκαν στα γήπεδα 107.724 αστυνομικοί με συνολικό κόστος 10.341.504 ευρώ, ενώ πέρυσι 132.015 αστυνομικοί και κόστος 12.673.440 ευρώ. Κάθε όργανο της τάξης υπολογίζεται ότι κοστίζει 95 ευρώ που αντιστοιχούν στο άθροισμα της αμοιβής του για την ημερήσια εργασία και την εργασία του σε ημέρες αργιών.

Eνα μεγάλο μέρος του κόστους βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά άμεσα ή έμμεσα επιβαρύνονται και οι ομάδες. Ως ανταπόδοση για τα μέτρα ασφαλείας που παρέχει η αστυνομία, το 10% του τηλεοπτικού συμβολαίου των ομάδων της Σούπερ Λίγκας πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία των αστυνομικών (6,5 εκατ. το 2011), ενώ καταβάλλεται και ποσοστό 5% επί των πωλήσεων των εισιτηρίων, που πέρυσι απέφερε έσοδα 1.837.000 ευρώ. Παρά το μεγάλο κόστος και το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό, τα αποτελέσματα είναι πολύ φτωχά. Τα ελληνικά γήπεδα παραμένουν επικίνδυνα και είναι επιτακτική η ανάγκη να δομηθεί ένα νέο και σύγχρονο σύστημα ασφαλείας, πάνω στα πρότυπα των μεγάλων ξένων πρωταθλημάτων.

Πηγή: Καθημερινή