Facebook Pixel Καλά τα λέτε, θα τα κάνετε;
Life
| 2011-07-26 19:14:00

Καλά τα λέτε, θα τα κάνετε;

Καλά τα λέτε, θα τα κάνετε;

Ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε για αυστηρές ρήτρες βίας και στημένων, για οριστικό “λουκέτο” στους συνδέσμους και κατάργηση των οργανωμένων μετακινήσεων. Ωραία όλα αυτά, αλλά τα έχουμε ξανακούσει...

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρηση ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος μίλησε για την συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Μισέλ Πλατινί, για τις εξελίξεις που θα υπάρχουν στο θέμα των “στημένων”, αλλά και για τις κινήσεις που θα κάνει η Πολιτεία, ώστε να προφυλάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως θα υπάρχουν πλέον αυστηρότατες ρήτρες βίας και στημένων, ενώ τόνισε πως υπάρχει “τεράστια διαπλοκή παραγόντων” στο σκάνδαλο “koriopolis”. Επίσης, προανήγγειλε το κλείσιμο των συνδέσμων, οι οποίοι θα μετατραπούν μέχρι το 2012 σε λέσχες και θα συνδέονται πλέον άμεσα με τις ΠΑΕ, που θα μπορούν και να τιμωρούνται για τις πράξεις τους. Χαρακτήρισε τους συνδέσμους “πηγές διαφθοράς” και συμπλήρωσε πως “Θα πάψουν να λειτουργούν όπως σήμερα και δεν νομίζω ότι θα χυθούν και πολλά δάκρυα από τους αγνούς φιλάθλους”.

Επίσης, προανήγγειλε την απαγόρευση των μετακινήσεων και για την επόμενη περίοδο, ενώ τόνισε πως η Πολιτεία συνεργάζεται πολύ με τους ανθρώπους του ποδόσφαιρο και δεν υπάρχει... ανταγωνισμός. Όσον αφορά το θέμα των στημένων αγώνων, άφησε να εννοηθεί πως το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει κανονικά, ωστόσο σημείωσε πως αν μία ομάδα βρεθεί... μπλεγμένη, τότε θα τιμωρηθεί ακόμα και αν έχει ξεκινήσει η σεζόν.

Αρχικά ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Μισέλ Πλατινί: «Για δύο σημαντικά γεγονότα θα μιλήσουμε. Για την επίσκεψη του κ. Πλατινί στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου και το δεύτερο την ανάγνωση του νέου αθλητικού νόμου. Η συνάντηση έγινε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Στόχος και των δύο πλευρών είναι η αναβάθμιση και εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Για αυτό θα υπάρξει στενή συνεργασία. Υπάρχει η αίσθηση ότι η πολιτεία και το ποδόσφαιρο βαδίζουν σε αντίθετους δρόμους, όμως αυτό αλλάζει και ότι το καλύτερο για όλους είναι η εξυγίανση και η αντιμετώπιση της βίας, του ντόπινγκ και των στημένων αγώνων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ευθυγράμμιση όλων των δυνάμεων. Πρέπει να υπάρχει καθαρή σχέση των δύο πλευρών. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει πρότυπο τέτοιων συνεργασιών. Όταν η πολιτεία με το ποδόσφαιρο έχουν καλή σχέση, όλα μπορεί να πάνε καλά. Ο Πλατινί θα στείλει επιστολή την άλλη εβδομάδα με τη συνεργασία που προτείνει για τα 4 θέματα που θέλουμε βοήθεια, για το ντόπινγκ, τη βία, τα στημένα και τη διαιτησία.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση της γνώσης της UEFA και ο πρώτος από τους ειδικούς που θα έρθει είναι ο Κολίνα, ο αγαπημένος των Ελλήνων φιλάθλων. Συζητήθηκαν θέματα για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, για τους νέους, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Πρωθυπουργός, αλλά και πως θα αναπτυχθεί το γυναικείο ποδόσφαιρο».

Για τον νέο αθλητικό νόμο ανέφερε: «Ο αθλητισμός έχει βαθιά παράδοση στην Ελλάδα. Θα μπορούσε η χώρα να έχει ηγετικό ρόλο, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και εκεχειρίας. Αντ'αυτού αντιμετωπίζουμε φαινόμενα βίας, στημένων αγώνων και ντόπινγκ. Πρέπει να βρούμε λύσεις, αλλά ένα νομοσχέδιο δεν τα λύνει όλα.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Πρέπει να βελτιώσουμε τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας για να λύσουμε τα προβλήματα. Στο νέο νομοσχέδιο υπάρχουν και μέτρα που έχουβν ληφθεί και παλαιότερα και είχαν επιτυχία, με στόχο να συνδυαστούν σε μια νέα προσπάθεια. Για αυτό στο νέο νομοσχέδιο υπάρχουν ρήτρες βίας και τις συμφωνίες των ομάδων με τον ΟΠΑΠ, την ΕΡΤ και τα δημόσια γήπεδα. Όλα αυτά δεν είναι μακριά από τις ποινές της ΕΠΟ, αλλά όλα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά για να αλλάξουν τα πράγματα.

Οι ρήτρες βίας, των στημένων είναι άμεσα εμπλεκόμενα με την αθλητική δικαιοσύνη. Υπάρχει ο ΕΣΑΣ (Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού) και θα λειτουργεί συνδυαστικά. Τώρα πληρώνουμε την μαξιμαλιστική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και αυτό το συμβούλιο θα λειτουργήσει ορθολογιστικά, χωρίς να γίνεται κάποια προτίμηση σε κάποιες περιφέρειες. Θα αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού.

Αναβαθμίζεται η ΔΕΑΒ για την αντιμετώπιση των συνδέσμων, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, θα ρυθμίζει τη μετακίνηση των οπαδών, γενικά θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει την αλλαγή έδρας σε κάποιον αγώνα ή να απαγορεύει τη μετακίνηση οπαδών σε παιχνίδια.

Έχει αλλάξει η φύση των στημένων αγώνων. Παλαιότερα στήνονταν αγώνες για ένα αποτέλεσμα, ενώ τώρα υπάρχουν τεράστια συμφέροντα και εμπλοκή παραγόντων και για αυτό οι ποινές θα σχετίζονται με το έγκλημα που σχετίζεται εκείνη την ώρα.

Για τη διάταξη απαγόρευσης παρακολούθησης αγώνων θα περιλαμβάνει από 2 έως 5 χρόνια για τους παραβάτες οπαδούς και θα είναι άμεση η εφαρμογή της».

Για το ντόπινγκ: «Θα είναι πιο αυστηρές οι ποινές για το ντόπινγκ, όχι τόσο για τους χρήστες, όσο για τους διακινητές».

Για τους συνδέσμους και τις μετακινήσεις: «Οι σύνδεσμοι ομάδων έχουν γίνει κέντρα διαφθοράς, ναρκωτικών και όπλων και πλέον πρέπει να σχετίζονται άμεσα με την ομάδα που εμπλέκονται και να ελέγχονται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Θα θεσμοθετηθούν άδειες που θα δίνονται από το καλοκαίρι του 2012 και μέχρι τότε θα διαλυθούν.

Οι μετακινήσεις οπαδών πολλές φορές σχετίζονται με βία. Με το νέο νομοσχέδιο θα μπουν κανόνες για το πως θα γίνεται η μετακίνηση οπαδών, αλλά για τον επόμενο χρόνο οι μετακινήσεις απαγορεύονται. Είναι σκληρό, αλλά είναι αναγκαίο.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, αλλά αν συνδυαστεί με την λειτουργία των καμερών, θα έχουμε αποτελέσματα. Ο νέος νόμος θα επιβάλει ενιαία μέτρα».

Για τους σεκιούριτι: «Δεν έχει ξεκαθαριστεί ο ρόλος των σεκιούριτι. Είναι περισσότερο οπαδοί. Η αστυνομία θέλει να ξέρει ποιοι θα είναι αυτοί για να υπάρχει καλύτερη συνεργασία».

Για τον ΕΣΚΑΝ: «Ο ΕΣΚΑΝ θα γίνει νομικό πρόσωπο φυσικού δικαίου. Η απόφαση θα επιτρέψει στον ΕΣΚΑΝ να έχει τα δικά του έσοδα, πλην της πολιτείας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαφθορα: «Προσπαθούμε να βλέπουμε τι γίνεται στις ομάδες. Θα αλλάξουν οι κανόνες για το πως κάποιος θα είναι μέτοχος σε ΠΑΕ ή ΚΑΕ».

Τελειώνοντας είπε: «Έχουν μπει πολλά ζητήματα στο τραπέζι και δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα αν δεν υπάρξει συνδυασμός βοήθειας. Δεν βρισκόμαστε συχνά για να συζητάμε αυτά τα θέματα, αλλά οι μεγάλες διακυρήξεις, δεν έχουν αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή ορισμένα πράγματα κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και πλέον μπορούμε να γυρίσουμε την κατάσταση για να φτάσει ο ελληνικός αθλητισμός εκεί που πρέπει».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags