Facebook Pixel Sportdog.gr | Ο δραματικός απολογισμός της καραντίνας και το "χώσιμο" του Mr Jumbo!
Life
| 2021-01-15 17:32:00

Ο δραματικός απολογισμός της καραντίνας και το "χώσιμο" του Mr Jumbo!

Sportdog Team
Ο δραματικός απολογισμός της καραντίνας και το "χώσιμο" του Mr Jumbo!

Τη δραματική επίπτωση στην αλυσίδα καταστημάτων του από το διαρκές lockdown στα καταστήματα λιανικού εμπορίου αποκάλυψε σε ανακοίνωση ο ιδιοκτήτης των Jumbo, φέρνοντας στο φως τον οικονομικό απολογισμό της χρονιάς.

Η ανακοίνωση ξεκινάει σκωπτικά για το μη εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης μετά το αρχικό κλείσιμο του εμπορίου με αποτέλεσμα 2 μήνες μετά τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά και η χρονιά να καταγράφει απώλειες 18,4% με το τελευταίο δίμηνο να υπάρχει η δραματική πτώση στον τζίρο κατά 35% τον Νοέμβριο και -54% τον Δεκέμβριο.

«Το αυστηρό απαγορευτικό λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σημείωσε πολλές αναμφισβήτητες επιτυχίες στον υγειονομικό τομέα αλλά τραυμάτισε βαριά το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο.

Τα εμπορικά καταστήματα στην Ελλάδα έμειναν κλειστά σε δύο μεγάλες και κρίσιμες περιόδους, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα του 2020, περιόδους που αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεών τους. Η Ελλάδα είχε επιλέξει να προχωρήσει σε απαγορευτικό λειτουργίας των καταστημάτων (lockdown) τον Νοέμβριο, με στόχο να επαναλειτουργήσει η Χριστουγεννιάτικη αγορά τον Δεκέμβριο.

Το Δεκέμβριο το επιδημιολογικό φορτίο ανέτρεψε αυτή την πολιτική. Παρά την αλλαγή των αρχικών σχεδιασμών, πρακτικά ουδεμία εναλλακτική πολιτική εφαρμόστηκε ως προς το λιανεμπόριο. Ως αποτέλεσμα ήρθε το απόλυτο – χωρίς χρονικό ορίζοντα- απαγορευτικό λειτουργίας των οργανωμένων καταστημάτων, περιλαμβανομένου και του Ιανουαρίου του 2021.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του 2020 όπως τελικά διαμορφώθηκε:

-Οι πωλήσεις του Ιανουαρίου 2020 κατέγραψαν αύξηση κατά περίπου +13%.

-Τον Φεβρουάριο ο τζίρος αυξήθηκε κατά +23%, σε σύγκριση με το 2019.

-Οι πωλήσεις του Μαρτίου, για τον Όμιλο, κατέγραψαν μείωση κατά -51% περίπου επηρεαζόμενες από τις κατά τόπους κυβερνητικές αποφάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του πρώτου κύματος πανδημίας στην Ευρώπη.

-Τον Απρίλιο, με τα περισσότερα καταστήματα να παραμένουν κλειστά και τα υπόλοιπα απλώς να υπολειτουργούν χάθηκε οριστικά και η Πασχαλινή περίοδος. Οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση (-86%), σε σύγκριση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

-Ο Μάιος έφερε την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. Με τα περισσότερα καταστήματα να λειτουργούν σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνδυασμό με την βαθμιαία άρση των περιορισμών κίνησης σε Βουλγαρία και Ρουμανία, οι πωλήσεις του Ομίλου ωθούνται σε διψήφια ανάπτυξη (+ 13,6%) για τον μήνα αυτό.

-Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος παρέμειναν σε θετικό πρόσημο σημειώνοντας αύξηση των πωλήσεων κατά +5,8% και κατά +8% περίπου αντίστοιχα.

-Ο Αύγουστος έδειξε αρνητικό πρόσημο (-2%) λόγω της καθίζησης του τουρισμού.

–Ο Σεπτέμβριος 2020 έκλεισε με αύξηση των πωλήσεων για τον Όμιλο Jumbo κατά +1,2% περίπου.

-Ο Οκτώβριος κατέγραψε και πάλι θετικό πρόσημο με σημαντική αύξηση των πωλήσεων για τον Όμιλο Jumbo κατά +12,7% περίπου.

-Ο Νοέμβριος με το δίκτυο των καταστημάτων στην Ελλάδα να είναι κλειστό και στην Κύπρο να είναι κλειστά τα 3 από τα 5 καταστήματα, κατέγραψε μείωση των πωλήσεων κατά -35% περίπου.

-Ο Δεκέμβριος 2020 με το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων στην Ελλάδα να παραμένει κλειστό καθώς και 2 καταστήματα να είναι κλειστά στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία, καταγράφηκε μείωση των πωλήσεων κατά -54% περίπου διευρύνοντας τις συνολικές απώλειες για το έτος στο -18,2% από -10,7% το 11μηνο».

Πηγή: instanews.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags