Facebook Pixel Συγκίνηση στο όρος Παγγαίο! Επιστρέφει σημαντικό κειμήλιο στη Μονή Εικοσιφοίνισσας (ΒΙΝΤΕΟ)
Life
| 2022-09-28 16:50:00

Συγκίνηση στο όρος Παγγαίο! Επιστρέφει σημαντικό κειμήλιο στη Μονή Εικοσιφοίνισσας (ΒΙΝΤΕΟ)

Sportdog Team
Συγκίνηση στο όρος Παγγαίο! Επιστρέφει σημαντικό κειμήλιο στη Μονή Εικοσιφοίνισσας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ήταν τεράστια προσπάθεια του μακαριστού δεσπότη Δράμας Παύλου.

Η μονή της Εικοσιφοίνισσας ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τους κτήτορες Άγιο Γερμανό και Άγιο Διονύσιο και το καθολικό της θεωρείται το παλαιότερο των Βαλκανίων και προγενέστερο του Αγίου όρους.

Αφορμή για να ασχοληθούμε με το θέμα της Μονής στάθηκε η είδηση, ότι επαναπατρίζεται το κλεμμένο Ευαγγέλιο του 10ου αιώνα που προέρχεται από την Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο. Πρόκειται για ένα πολύτιμο βυζαντινό κειμήλιο, για ένα χειρόγραφο χιλίων ετών, το οποίο σε λίγες μέρες θα επιστρέψει εκεί όπου ανήκει, στην Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας. Το πολύτιμο κειμήλιο μαζί με άλλα 430 χειρόγραφα και 470 κειμήλια, εκλάπησαν από την μονή το 1917 όταν οι Βούλγαροι την λεηλάτησαν.

Στην ιστορία και τη λεηλασία του πλούτου της Μονής είχε κάνει εκτενή αναφορά ο μακαριστός μητροπολίτης, Δράμας, Παύλος, στην επιτροπή Γερμανικών Αποζημιώσεων της Βουλής των Ελλήνων στις 16-3-2016. Στο Monitor φιλοξενείται ο υπεύθυνος του ιδιαιτέρου γραφείου του μακαριστού μητροπολίτη, Παύλου, αρχιμανδρίτης πατήρ Χριστόδουλος Μετεντζίδης, ο οποίος μίλησε για το θέμα της επιστροφής κειμηλίων στον φυσικό τους χώρο.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags