Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο Φεστιβάλ Αρμενικού Πολιτισμού Armenia A(live), το οποίο διοργάνωσαν ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αρμενίων Κομοτηνής και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής. Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης, εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε την Ελλάδα.

Το φεστιβάλ αρμενικου πολιτισμού ήταν ιδέα της εκλείπουσας Τζενης Κασαπιάν, το τέλος της οποίας συγκλόνισε το πανελλήνιο. Στις αρχές του Αυγούστου 2022 βρήκε τραγικό θάνατο, “απολαμβάνοντας” τις …τελευταίες διακοπές της στα Σύβοτα.

Υπήρξε από τα πιο δραστήρια μέλη της Αρμενικής κοινότητας Κομοτηνής μπροστάρισα σε πρωτοβουλίες πολιτισμού, σε εξαιρετικές εκδόσεις, σε αποστολές του αρμενικού χορευτικού συγκροτήματος, σε δράσεις εθελοντισμού, ο καθένας θα μπορούσε να μιλήσει για την ζωντανή και δοτική προσωπικότητά της. Μια ψυχή που είχε να δώσει πολλά και πλήρωσε με την ζωή της το πάθος για extreme sports, όταν έσπασε το συρματόσχοινο του αλεξίπτωτου που το τραβάει θαλάσσιο σκάφος!

Η Κασαπιάν είχε οραματιστεί για χρόνια αυτό το παγκόσμιο αντάμωμα Αρμενίων και η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της. Η υλοποίηση της ιδέας, η οποία γεννήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, καθυστέρησε να υλοποιηθεί, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αρμένιοι και Έλληνες φίλοι από όλη την Ελλάδα απήλαυσαν ένα υπέροχο μουσικοχορευτικό φεστιβάλ. Οι χορευτές και οι χορεύτριες καθήλωσαν επί σκηνής το κοινό με τις χορευτικές τους ικανότητες καθώς και με την απαράμιλλη εκφραστικότητα τους, μεταδίδοντας το πνεύμα των αρμενικών χορών στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Οι Αρμένιοι άναψαν τη φλόγα σε καιρούς χαλεπούς για το αρμενικό έθνος, το οποίο μετά τον πόλεμο των 44 ημερών, την ταπεινωτική ήττα και συνθηκολόγηση από το Αζερμπαϊτζάν, συνεχίζει να δοκιμάζεται.

Δείτε το χορευτικό του Αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαμασγκαιν, από το παράρτημα Θεσσαλονίκης, το Μασις, το οποίο απέδωσε στην τελειότητα μαζί με άλλα συγκροτήματα τους χορούς «Αζγκαγκρακαν Παρ» και το αρμενικό «Κότσαρι».