Facebook Pixel Περί αναδιάρθρωσης ο λόγος
Life
| 2011-04-11 08:48:00

Περί αναδιάρθρωσης ο λόγος

Περί αναδιάρθρωσης ο λόγος

Την στιγμή που ο Όλι Ρεν απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπονοεί πως τα μέχρι σήμερα μέτρα μπορεί να μην αποδειχθούν επαρκή.

Το περιοδικό Spiegel κάνει λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, με υπουργούς Οικονομικών οι χώρες των οποίων μετέχουν στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ορισμένοι από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους έθιξαν το θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πρόταση που ο Ζ.Κ. Τρισέ αρνήθηκε να συζητήσει.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά και νομισματικά θέματα, Ολι Ρεν, επιχείρησε να κλείσει το θέμα, λέγοντας το Σάββατο πως «αποκλείουμε την αναδιάρθρωση». «Έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο και εργαζόμαστε στη βάση αυτού του σχεδίου...»

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δεν αναφέρθηκε σε δημόσιες δηλώσεις του σε μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Παρόλα αυτά, έδειξε να μην είναι σίγουρος για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και κατά πόσο αυτά θα λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας.

«Είναι γνωστό πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει στα επόμενα χρόνια μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφασίσαμε την επιμήκυνση... Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σήμερα αν αυτό επαρκεί» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.

Σχετικά με το θέμα της αναδιάρθρωσης μίλησε και ο Λ. Παπαδήμος, ο οποίος βρέθηκε στις ΗΠΑ για τις ανάγκες ενός συνεδρίου στην Ουάσιγκτον. «Η αναδιάρθρωση, δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε αναγκαία». Πρόσθεσε ωστόσο πως ο όρος «αναδιάρθρωση» μπορεί να έχει διαφορετικές σημασίες, γεγονός που όπως τόνισε «δημιουργεί σύγχυση στο δημόσιο διάλογο» που έχει ανοίξει. Ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού σημείωσε πως βάσει μίας ερμηνείας η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους και, κατ' επέκταση, απώλειες για τους επενδυτές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Υπάρχει, όμως και μια άλλη ερμηνεία, όπου προβλέπει τη χρονική επέκταση των δανείων με όρους και προϋποθέσεις που δεν πλήττουν τα συμφέροντα των επενδυτών.

Ο Λ. Παπαδήμος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, προβλέποντας πως «τα πράγματα στο τέλος θα βελτιωθούν».

Πηγή: newstoday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags