Facebook Pixel Πάνε να καταστρέψουν τον τουρισμό
Life
| 2011-04-30 21:26:00

Πάνε να καταστρέψουν τον τουρισμό

Πάνε να καταστρέψουν τον τουρισμό

H αύξηση των τιμών των ναύλων βάζει φωτιά στην τουριστική κίνηση, αλλά και την εμπορευματική κίνηση των νησιών.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ταξίδι από την Πάτρα για την Βενετία ή την Ανκόνα είναι σε πολλές περιπτώσεις αισθητά φθηνότερο, από το κόστος ταξιδιού προς ένα ελληνικό νησί αν και η απόσταση είναι μικρότερη.

Το πρόβλημα αρχίζει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις με τις τιμές προς τα νησιά, καθώς έχουν πάρει την ανηφόρα και διαμορφώνονται ακριβότερες ακόμα και κατά 50% από ένα ταξίδι στη Βενετία.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως το ταξίδι σε δίκλινη καμπίνα με ΙΧ, με επιστροφή για τη Βενετία, που απέχει από την Πάτρα 621 μίλια κοστίζει 423 ευρώ. Το αντίστοιχο ταξίδι για τη Ρόδο με αφετηρία τον Πειραιά που η απόσταση είναι μόλις 250 μίλια, κοστίζει ακόμη και 675,5 ευρώ.

Στις εσωτερικές γραμμές υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις σοβαρή επιβάρυνση από τα τέλη υπέρ τρίτων.

Οι επιβαρύνσεις επεκτείνονται και στις εμπορευματικές μεταφορές με αντίστοιχο κόστος στη διακίνηση εμπορευμάτων με ύπαρξη κράτησης «υπέρ των φορτοεκφορτωτών για διαφυγούσα εργασία». Η απίστευτη χρέωση φτάνει στην περίπτωση της Κρήτης ακόμα και το 9,84% του καθαρού ναύλου.

Οι κρατήσεις που βαραίνουν το εισιτήριο του πλοίου της ακτοπλοΐας είναι κατά κανόνα ποσοστιαίες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται ανάλογα, με τον καθαρό ναύλο και η επιβάρυνση που προκαλούν να διαφέρει ανάλογα με το εισιτήριο .

Οι κυριότερες είναι οι εξής:

-ΦΠΑ: Αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης και αντιπροσωπεύει το 13% επί της τιμής του εισιτηρίου για τους επιβάτες και 23% για τα οχήματα.

-ΚΑΕΟ-ΝΑΤ: Κράτηση υπέρ ΝΑΤ και κεφαλαίου ασφάλισης επιβατών και οχημάτων και ανέρχεται στο 6,5% επί της ονομαστικής τιμής του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου.

-Επίναυλος: Ανέρχεται στο 3% επί της ονομαστικής τιμής του εισιτηρίου και σκοπό έχει την είσπραξη εσόδου για την επιδότηση της λειτουργίας των άγονων γραμμών.

-Λιμενικά τέλη: Κράτηση υπέρ οργανισμών λιμένων και λιμενικών ταμείων και ανέρχεται σε 5-5,5% .

-Λεμβούχοι-αχθοφορικά: Αφορά κρατήσεις που επιβάλλονται υπέρ λεμβούχων και αχθοφόρων και ανέρχεται περί τα 0,50-0,60 ευρώ ανά επιβάτη.

Πηγή: newstoday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags