Facebook Pixel Εκ των τελευταίων εν ζωή μεγάλων ο Μίκης
Life
| 2011-07-30 13:00:00

Εκ των τελευταίων εν ζωή μεγάλων ο Μίκης

Εκ των τελευταίων εν ζωή μεγάλων ο Μίκης

Είναι ίσως ο τελευταίος και σίγουρα εκ των τελευταίων μεγάλων Ελλήνων. Εκ των τελευταίων εν ζωή πνευματικών ανθρώπων στη χώρα, ο οποίος εξακολουθεί να παρεμβαίνει και να μιλά, παρά τα 86 του χρόνια. Γράφει ο Σωτήρης Τριανταφύλλου.

Ο λόγος για τον Μίκη Θεοδωράκη, τον μεγάλο Ελληνα, το αντιπροσωπευτικότερο εν ζωή δείγμα του οικουμενικού Ελληνισμού, που γεννήθηκε σαν χθες πριν από 86 χρόνια, στις 29 Ιουλίου 1925.

Ο Μίκης είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές και ιδιοφυΐες της τέχνης, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της νεοελληνικής ιστορίας. Κρητικής καταγωγής, είδε το πρώτο φως του κόσμου στη Χίο και από εκεί έγινε οικουμενικός με το τεράστιο συνθετικό του έργο. Ο Μίκης, βέβαια, δεν είναι μόνο συνθέτης. Είναι πολιτικός (διετέλεσε υπουργός και βουλευτής), είναι συγγραφέας και πνευματικός άνθρωπος. Ο Μίκης ξέφυγε από τα όρια της μουσικής με το λόγο και το όραμά του και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Μίκης ήταν ακόμη αγωνιστής, πραγματικός αντιστασιακός, που φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Ο Μίκης έμεινε στην Ελλάδα επί Χούντας και έκανε αγώνα κατά της δικτατορίας όταν άλλοι ήταν στο εξωτερικό. Ο Μίκης είναι οι Λαμπράκηδες, ο Μίκης είναι αυτός που ενέπνευσε τους αγώνες του λαού για ελευθερία επί Χούντας, αλλά και πριν με τη μουσική του. Ο Μίκης είναι σήμερα 86 χρόνων. Είναι ένας μεγάλος Ελληνας, είναι ίσως το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας, είναι ίσως ο «μεγαλύτερος» εν ζωή Ελληνας, είναι ο άνθρωπος που η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο τίποτε άλλο αυτές τις κρίσιμες για το έθνος στιγμές.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags