Facebook Pixel Για τα λεφτά τα κάνεις όλα...
Life
| 2011-08-14 14:16:00

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα...

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα...

Στάχτη στα μάτια προκειμένου να μην αντικρίζουμε τη σαπίλα του συστήματος, προσπαθούν να μας ρίξουν με την δημιουργία του νέου πειθαρχικού κώδικα...

Στο σημερινό φύλλο της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ παρουσιάζει τις αλλαγές που έγιναν στον πειθαρχικό κώδικα ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη σεζόν κι έχει στόχο την αυστηροποίηση των ποινών σε θέματα βίας.

Θεωρητικά, θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς, όντως ο πειθαρχικός κώδικας σε πολλές περιπτώσεις προέβλεπε ελαφριές τιμωρίες, ενώ κάποιες άλλες περιπτώσεις δεν τις προέβλεπε καν.

Στην Ελλάδα όμως, το βασικό πρόβλημα δεν είναι οι νόμοι, ή οι κανονισμοί. Το πρόβλημα δημιουργούν αυτοί που δεν τους τηρούν. Σε μία χώρα όπου η αθλητική δικαιοσύνη έχει χάσει την αξιοπιστία της και προσβάλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, η θέσπιση νέων νόμων, αποτελεί τη μέγιστη υποκρισία.

Ούτε η Πολιτεία, ούτε τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα έχουν διάθεση να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο, οι νόμοι ξεφτιλίζονται, οι δικηγόροι και νομικοί σύμβουλοι που εφευρίσκουν ένα σωρό αστειότητες για να αθωώνουν τους πελάτες τους, αποθεώνονται, οι δικαστές τις αποδέχονται και περνάνε αυτοί καλά και ο ποδοσφαιρικός κόσμος χειρότερα.

Είναι ξεκάθαρο ότι το βασικό μέλημα του νομοθέτη, είναι το χρήμα... Να πιέσει δηλαδή τις ΠΑΕ με υψηλότερα πρόστιμα, δίνοντας την αίσθηση ότι θα τις κάνει να πονέσουν περισσότερο. Δεν καταλαβαίνει όμως, ότι η αηδία που έχει προκαλέσει στον φίλαθλο ο ποδοσφαιρικός βόθρος, δεν διαγράφεται με τα πρόστιμα.

Ποιον ενδιαφέρει αν η ομάδα του πληρώσει 100 ή 200 χιλιάδες ευρώ σε τιμωρίες; Η μήπως ενδιαφέρει τον κομπλεξικό χούλιγκαν που πάει στο γήπεδο για να τα σπάσει; Αν οι εγκέφαλοι πιστεύουν ότι έτσι θα διορθωθεί η κατάσταση, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

Κι επειδή δεν είναι ανόητοι, ξέρουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Εξάλλου και οι ίδιοι δε έχουν καμία διάθεση να αλλάξουν τίποτα. Το ποδόσφαιρο είναι και θα συνεχίσει να είναι έρμαιο των δικαστών που δεν έχουν κότσια να τηρήσουν το γράμμα του νόμου.

Αυτή είναι η τυφλή δικαιοσύνη της Ελλάδας, σε μία ποδοσφαιρική κοινωνία, όπου τα δευτεροβάθμια όργανα, υπάρχουν για να ανατρέπουν τις πρωτόδικες αποφάσεις. Ακόμα κι αν είναι δεμένες ή τεκμηριωμένες με τον πιο άρτιο τρόπο.

Αστεία πράγματα σε μία αστεία χώρα...

Ας δούμε όμως, το άρθρο 15 του νέου πειθαρχικού κώδικα όπως τον δημοσιεύει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τις αλλαγές που προβλέπονται...
- Το οπτικό υλικό του αγώνα μπορεί να ληφθεί υπόψη από τις πειθαρχικές επιτροπές.

- Για υβριστικά συνθήματα, πανό με προσβλητικό περιεχόμενο και χρήση λέιζερ που συνεχίζεται παρά τις προειδοποιήσεις, δίνεται στον διαιτητή το δικαίωμα να διακόψει τον αγώνα και στην υπαίτια ομάδα επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ.

- Για το άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων και κροτίδων στις κερκίδες χωρίς να επακολουθεί ρίψη τους, προβλέπεται πρόστιμο από 20.000 ως 40.000 ευρώ. Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής υπάρχει διπλασιασμός του προστίμου και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής προβλέπεται τριπλασιασμός του προστίμου και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές ως δύο αγωνιστικές.

- Σε περίπτωση ρίψης αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με 50.000 ευρώ αν ο διαιτητής διακόψει προσωρινά τον αγώνα. Αν τον διακόψει πάνω από 15 λεπτά, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με πρόστιμο 75.000 ευρώ και με ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές ως δύο αγωνιστικές.

Σε περίπτωση οριστικής διακοπής του αγώνα, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με πρόστιμο 100.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές για δύο ως τρεις αγωνιστικές. Σε περίπτωση που υπάρξει έστω και ελαφρά σωματική βλάβηκάποιου εκ των νομίμως ευρισκομένων στον αγωνιστικό χώρο και εφόσον υπάρξει οριστική διακοπή ενός αγώνα, επιβάλλεται επιπροσθέτως η κατακύρωση αγώνα υπέρ του αντιπάλου και αφαίρεση τριών βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα.

Σε περίπτωση υποτροπής οι ποινές διπλασιάζονται.

- Περιλαμβάνεται ειδική διάταξη για την είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο που δεν υπήρχε στον προηγούμενο πειθαρχικό κώδικα, εν αντιθέσει με τις εισβολές που είχαν γίνει συχνό φαινόμενο. Σε περίπτωση που η είσοδος δεν συνδέεται με βιαιοπραγίες και φθορές ιδιοκτησίας προβλέπεται πρόστιμο από 80.000 ως 120.000 ευρώ. Σε περίπτωση που η είσοδος συνδέεται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων και φθορές ιδιοκτησίας, προβλέπεται πρόστιμο από 120.000 ευρώ ως 300.000 ευρώ, ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές από δύο ως τέσσερις αγωνιστικές και αφαίρεση τριών βαθμών.

Σε περίπτωση υποτροπής οι ποινές διπλασιάζονται.

- Για τα «εκτεταμένα επεισόδια» προβλέπονται αυξημένα σε σχέση με πέρυσι πρόστιμα που φτάνουν τις 180.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές ως δύο αγωνιστικές.

Σε περίπτωση που τα επεισόδια γίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, προβλέπονται χρηματική ποινή από 120.000 ως 250.000 ευρώ ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές από δύο ως τρεις αγωνιστικές και αφαίρεση τριών βαθμών. Σε περίπτωση υποτροπής οι προαναφερόμενες χρηματικές ποινές διπλασιάζονται και επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές για τέσσερις αγωνιστικές και αφαίρεση πέντε βαθμών. Σε περίπτωση νέας υποτροπής επιβάλλεται διπλασιασμένη χρηματική ποινή, έξι αγωνιστικών χωρίς θεατές και αφαίρεση οκτώ βαθμών.

Σε κάθε νέα υποτροπή, η ποινή αποκλεισμού έδρας αυξάνεται κατά δύο αγωνιστικές και αφαίρεση βαθμών κατά πέντε.

Για τα «εκτεταμένα» επεισόδια πρέπει να ασκήσουν δίωξη οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ. Η διάταξη για τα επεισόδια «ευρείας κλίμακας» καταργείται, ενώ στα «μεμονωμένα» επεισόδια οι ποινές παραμένουν ίδιες με πέρυσι.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags