Facebook Pixel Οι Έλληνες... ανεμοστρόβιλοι των θαλασσών!
Life
| 2011-09-13 00:05:00

Οι Έλληνες... ανεμοστρόβιλοι των θαλασσών!

Οι Έλληνες... ανεμοστρόβιλοι των θαλασσών!

Μια μοναδική σελίδα στην ιστορία του αθλήματος έγραψαν οι Κώστας Τριγκώνης και Ιορδάνης Πασχαλίδης, κατακτώντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Tornado, γεγονός που τους καθιστά τους μοναδικούς αθλητές στην ιστορία του αθλήματος που έχουν σημειώσει τέτοια επιτυχία.

«Θα τολμούσα να πω ότι η φετινή ήταν μια ‘ιστορική’ χρονιά για εμάς. Διασχίσαμε το Αιγαίο (540 ναυτικά μίλια χωρίς στάση) με το καταμαράν μας, κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει παγκοσμίως με το συγκεκριμένου τύπου καταμαράν. Στη συνέχεια γίναμε οι πρώτοι Έλληνες ιστιοπλόοι που συμμετείχαμε σε επίσημο αγώνα του America’s Cup. Κερδίσαμε για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και τώρα κατακτήσαμε για τέταρτη συνεχόμενη φορά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Νομίζω ότι αυτή τη χρονιά θα τη θυμόμαστε. Η ομαδική δουλειά απέδωσε και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό!».

Λίγες μέρες μετά την επιστροφή τους από την Ελβετία με τον τίτλο των Παγκόσμιων Πρωταθλητών, ο Τριγκώνης και ο Πασχαλίδης ανέβηκαν και πάλι στο πρώτο σκαλί του βάθρου, αυτή τη φορά στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Ιταλία. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου στην Ιταλία, ανέβηκαν οι Έλληνες ιστιοπλόοι Νίκος Μαύρος και Αλέξανδρος Ταγαρόπουλος, τονίζοντας την Ελληνική παρουσία στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Το σερί των επιτυχιών τους ξεκίνησε τον Ιούλιο, με τον περιπετειώδη διάπλου του Αιγαίου και τη συμμετοχή τους στο America’s Cup World Series. Οι νίκες στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ακολούθησαν, ήρθαν να επισφραγίσουν μια από τις πιο επιτυχείς χρονιές στη μέχρι τώρα πορεία των αθλητών. Ο Κώστας Τριγκώνης, πανευτυχής για τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους δήλωσε: «Θα τολμούσα να πω ότι η φετινή ήταν μια ‘ιστορική’ χρονιά για εμάς. Διασχίσαμε το Αιγαίο (540 ναυτικά μίλια χωρίς στάση) με το καταμαράν μας, κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει παγκοσμίως με το συγκεκριμένου τύπου καταμαράν. Στη συνέχεια γίναμε οι πρώτοι Έλληνες ιστιοπλόοι που συμμετείχαμε σε επίσημο αγώνα του America’s Cup. Κερδίσαμε για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και τώρα κατακτήσαμε για τέταρτη συνεχόμενη φορά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Νομίζω ότι αυτή τη χρονιά θα τη θυμόμαστε. Η ομαδική δουλειά απέδωσε και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό!».

«Για εμάς ο στόχος ήταν να κερδίσουμε μετά τον Παγκόσμιο και αυτόν τον τίτλο, έτσι ώστε να γίνουμε οι πρώτοι που κατακτούν τέσσερα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα στη σειρά. Παρά το γεγονός ότι κερδίσαμε 6 από τις 9 ιστιοδρομίες, σε 2 από αυτές χάσαμε την αυτοσυγκέντρωση μας τερματίζοντας στην 5η και 6η θέση δίνοντας ελπίδες στους αντιπάλους μας. Στην τελευταία όμως ιστιοδρομία δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο και το αποτέλεσμα ήρθε φυσιολογικά», δήλωσε ο Ιορδάνης Πασχαλίδης.

Λίγα στοιχεία για τους αθλητές:

Ιορδάνης Πασχαλίδης:

Ξεκίνησε ιστιοπλοΐα το 1978 στον Ν.Α.Ο.Κ.Θ. Έχει κατακτήσει 11 Πανελλήνιους, 3 Βαλκανικούς, 5 Ευρωπαϊκoύς και 2 Παγκόσμιους Τίτλους.
Συμμετείχε στην Ολυμπιάδα της Αθηνάς το 2004, στην οποία κατέλαβε την 12η θέση στην κατηγόρια Καταμαράν (Τornado).
Συμμετείχε σε πέντε Ιστιοπλοϊκούς Μαραθώνιους για άτομα με ειδικές ανάγκες από το 2001 μέχρι και το 2006, με πλήρωμα το Χαράλαμπο Τοκατλίδη.

Κωνσταντίνος Τριγκώνης:
Ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα σε ηλικία 9 ετών, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης.
Το 1995 μεταγράφηκε στο Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, όπου ανήκει μέχρι σήμερα. Είναι επίτιμος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού με τον βαθμό του Yποπλοιάρχου.
Έχει κατακτήσει 20 Εθνικούς, 3 Βαλκανικούς, 1 Μεσογειακό, 6 Ευρωπαϊκούς και 4 Παγκόσμιους Τίτλους στην κατηγορία 470 ανδρών και Tornado (Καταμαράν).
Συμμετείχε έως τώρα σε τέσσερις Ολυμπιάδες: Ατλάντα 1996, Σίδνεϊ 2000, Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008. Από το 1995 έως το 2004 ήταν πάντα στο Τop 5 της παγκόσμιας κατάταξης. Είναι μόνιμο μέλος της Εθνικής ομάδας από το 1986.
Το 2001 ψηφίστηκε από τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης ως ο καλύτερος αθλητής της πόλης.

Από το 2005 οι δύο αθλητές αγωνίζονται μαζί και κατακτούν συνεχώς θέσεις στο βάθρο Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων με πιο πρόσφατες τις επιτυχίες τους
το 2010: με το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και με το χρυσό (το τρίτο σερί) στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tornado στο Torbole (Lake Garda) της Ιταλίας.
Το 2011: χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και χρυσό (το τέταρτο σερί) στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tornado στη λίμνη Κόμο (Lake Como) της Ιταλίας

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags