Ένας βίαιος όχλος στην επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν λιθοβόλησε μέχρι θανάτου έναν άνδρα με «διανοητικά προβλήματα» που κατηγορήθηκε για βλασφημία για βεβήλωση του Ιερού Κορανίου στις 12 Φεβρουαρίου, ανέφεραν οι European Times.

Αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό στο Πακιστάν. Τον Νοέμβριο του 2021, ένας όχλος είχε βανδαλίσει ένα αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Charsadda της Khyber Pakhtunkhwa και του έβαλε φωτιά, αφού οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν να παραδώσουν έναν άνδρα που φέρεται να βεβήλωσε το Ιερό Κοράνι.

Επιπλέον, οι μνήμες του λιντσαρίσματος ενός διευθυντή εργοστασίου από τη Σρι Λάνκα, του Priyantha Kumara, στην πόλη Sialkot του Punjab τον Δεκέμβριο είναι ακόμα νωπές.

Τέτοιες δολοφονίες στο Πακιστάν για κατηγορίες για βλασφημία δεν αφορούν μόνο την εξωδικαστική επαγρύπνηση. Έχουν έναν περιεκτικό λόγο που κυμαίνεται από θρησκευτικούς και πολιτικούς έως μικροδιαφορές και προσωπικές διαφορές και διεθνείς διασυνδέσεις, ανέφεραν οι European Times.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (2016), το Πακιστάν έχει τη δεύτερη πιο αυστηρή νομοθεσία στον κόσμο για τη βλασφημία μετά το Ιράν.

Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις βλασφημίας, οι ένοχοι είτε επαινούνται ως «σωτήρας» του Ισλάμ, σε περίπτωση που τους επιβληθεί δικαστική ποινή, είτε αφήνονται ελεύθεροι υπό την πίεση θρησκευτικών εξτρεμιστών.

Αυτοί οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές υποστηρίζουν την αυστηρότερη εφαρμογή των δρακόντεων νόμων για τη βλασφημία για να υποτάξουν τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας, τους Αχμαντιγιά και τους Σιίτες, και άλλες θρησκευτικές μειονότητες όπως Χριστιανούς, Ινδουιστές και Σιχ.

Αυτή είναι η κληρονομιά του ισλαμικού στρατιωτικού δικτάτορα Στρατηγού Ziaul Haq, ο οποίος χρησιμοποίησε τους νόμους για να κατευνάσει τις σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές δυνάμεις στο Πακιστάν.Ωστόσο, η απειλή των δολοφονιών βλασφημίας στο Πακιστάν έχει φτάσει επί του παρόντος σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο υπό την κυβέρνηση Imran Khan, η οποία παρείχε χώρο σε εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες όπως η Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), μια σουνιτική ομάδα Barelvi, ανέφεραν οι European Times.

Σε μια πρόσφατη μελέτη για το ζήτημα της βλασφημίας στο Πακιστάν, ένα τοπικό Think Tank, Κέντρο Ερευνών και Μελετών Ασφάλειας είχε αποκαλύψει ότι από το 1947 έως το 2021, έως και 89 άτομα σκοτώθηκαν εξωδικαστικά για κατηγορίες για βλασφημία στη χώρα.

Ανέφερε επίσης ότι συνολικά 1.287 πολίτες κατηγορήθηκαν για διάπραξη βλασφημίας από το 2011-21, την περίοδο κατά την οποία το TLP παρέμεινε πιο ενεργό και επέκτεινε τη βάση υποστήριξής του σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφεραν οι European Times.

Η αποτυχία της κυβέρνησης του Χαν να ελέγξει περιστατικά βλασφημίας και μια προφανή μαλακή γωνία για τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες, για πολιτικούς σκοπούς, θα έχει πολύ ευρύτερες συνέπειες για το Πακιστάν τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, η νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ενθάρρυνε τις σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές δυνάμεις στο Πακιστάν. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δείχνουν ότι θα υπάρξουν περισσότερα περιστατικά δολοφονιών για βλασφημία.
 

ΠΗΓΗ: directus.gr