Ένα έγκλημα της Τουρκίας ανέδειξε ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή ZOOM. Ο στρατηγικός αναλυτής αναφέρθηκε στην επίθεση του τουρκικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ. Σκοτώθηκαν 9 Άραβες ανάμεσά τους ένα παιδί ενός έτους που αποδεικνύει, ότι ο Ερντογάν και ο Ακάρ είναι εγκληματίες πολέμου. Μάλιστα ο επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, όπως ανέφερε στην εκπομπή, έστειλε με tweet τις αποδείξεις στον Τζο Μπάιντεν.
Δείτε την εκπομπή:
Διαβάστε τί συνέβη στο Νότιο Κουρδιστάν, όπως μεταφέρεται στην ιστοσελίδα infognomonpolitics.gr:
Μια ομάδα Αράβων τουριστών, που έκανε πικ-νικ στο χωριό Perex, της επαρχίας Derkarê, που βρίσκεται στο νομό Ζάχο του Νοτίου Κουρδιστάν – Β. Ιράκ, δέχτηκε επίθεση από τουρκικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα Άραβες και να τραυματιστούν άλλοι εικοσιδύο.
Μετά την πολύνεκρη αεροπορική επίθεση της Τουρκίας, Ιρακινοί βουλευτές ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση, ενώ ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά Καζίμι αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία ασφαλείας με επικεφαλής τον ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν στην περιοχή όπου η Τουρκία διέπραξε τη σφαγή στο Ζάχο.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ προχώρησε σε γραπτή δήλωση για το θέμα, τονίζοντας ότι η επίθεση ήταν παραβίαση της κυριαρχίας του ιρακινού εδάφους. Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι κατηγορίες διαψεύστηκαν.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καζέμι κήρυξε σήμερα ημέρα πένθους στη χώρα για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό στο Ζάχο.
Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, είπε ότι δεν είχε «επιτεθεί σε αμάχους». Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: “Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, δεν είχαμε επίθεση σε αμάχους. Στόχος μας ήταν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία”.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις έκανε επίσης δήλωση για το θέμα και σημείωσε ότι «παρακολουθούν την κατάσταση σχετικά με τον βομβαρδισμό».
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός αλ-Καζέμι ανέφερε σε γραπτή δήλωση σχετικά με την επίθεση στην πόλη Ζάχο ότι η Τουρκία παραβίασε την κυριαρχία του Ιράκ. Σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά, ο Αλ-Καζίμι είπε ότι η Τουρκία δεν σταμάτησε τις επιθέσεις παρά τις απαιτήσεις του Ιράκ.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ επιφυλάσσονται του δικαιώματός τους να απαντήσουν σε τέτοιες επιθέσεις και ότι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Ο πρόεδρος του Ιράκ, Μπερχάμ Σαλίχ, καταδίκασε επίσης την Τουρκία και είπε ότι «οι επιθέσεις δεν σταμάτησαν παρά τις εκκλήσεις» και συνέχισε:
«Ο βομβαρδισμός αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ και απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας. Τέτοιες πράξεις αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο είναι απολύτως απαράδεκτες».
Η Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ καταδίκασε επίσης την Τουρκία και ζήτησε αποτελεσματική έρευνα για το περιστατικό.
Το ιρακινό κρατικό πρακτορείο INA ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή στο Υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τον Τούρκο Πρέσβη στη Βαγδάτη και να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας. Αναφέρθηκε ότι το Ιράκ κάλεσε επίσης τον Επιτετραμμένο της Άγκυρας στη Βαγδάτη για διαβούλευση. Ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης ανέστειλε επίσης τη διαδικασία διορισμού νέου πρεσβευτή στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με τα νέα του INA, το Ιράκ σχεδιάζει επίσης να παραπονεθεί για την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Αντίδραση υπήρξε και από πολιτικό κόμμα την Τουρκία για την επίθεση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Ζάχο. Κάνοντας γραπτή δήλωση για το θέμα, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών – HDP ανέφερε: «Η κυβέρνηση είναι πολιτικά και νομικά υπεύθυνη γι’ αυτή τη σφαγή, η οποία θα μείνει στην ιστορία ως η δεύτερη σφαγή στο Ρομπόσκι».
Συνοπτικά, η ανακοίνωση ανέφερε:
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αντλήσαμε από τοπικές πηγές, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και βαριά τραυματίες, συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Ο βομβαρδισμός οικισμών πολιτών είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και έγκλημα πολέμου. Η Τουρκία είναι επίσης άμεσο συμβαλλόμενο μέρος σε διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν τέτοιες επιθέσεις. Η κυβέρνηση είναι πολιτικά και νομικά υπεύθυνη γι’ αυτή τη σφαγή, η οποία θα μείνει στην ιστορία ως η δεύτερη σφαγή του Ρομπόσκι. Αυτή η σφαγή σημαίνει επίσης επίθεση στην κυριαρχία μιας άλλης χώρας. Οι δράστες και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να διωχθούν και να τηρηθούν τα νόμια για το θέμα».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ντιγιαρμπακίρ έκανε επίσης δήλωση σχετικά με την επίθεση εναντίον τουριστών που έκαναν πικνίκ. Σημειώνοντας ότι άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, στη δήλωση περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
“Με τον βομβαρδισμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή Zaho της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας του Κουρδιστάν, άμαχοι, μεταξύ των οποίων παιδιά, έχασαν τη ζωή τους. Όπως και στο Roboski, όταν πρόκειται για Κούρδους, το ανθρωπιστικό δίκαιο είναι άνευ αξίας. Εκράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους και στην κυβέρνηση του Κουρδιστάν.Ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ντιγιαρμπακίρ θα υποβάλει τις απαραίτητες ποινικές καταγγελίες για τον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων των επιθέσεων και θα ακολουθήσει αποτελεσματική νομική διαδικασία».
Ο ξένος τύπος έδωσε επίσης ευρεία κάλυψη στους βομβαρδισμούς. Η εφημερίδα Washington Post έγραψε ότι εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία προς την τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Αναφέρθηκε ότι στελέχης από την εφημερίδα Washington Post προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας για πληροφορίες αλλά δεν μπόρεσαν να λάβουν απάντηση.
Ανακοινώνοντας ότι μια εγκατάσταση αναψυχής στην πλαγιά του βουνού βομβαρδίστηκε σοβαρά από την Τουρκία, το Reuters ανέφερε ότι ένα μωρό ενός έτους ήταν μεταξύ εκείνων που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της επίθεσης.
Τονίζοντας ότι το Ζάχο είναι μια ημιαυτόνομη κουρδική πόλη, το ABC News ανέφερε ότι αν και ο αριθμός των τραυματιών ήταν 22, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 26 άτομα νοσηλεύτηκαν, ενώ μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και παιδιά.
Η επίθεση της Τουρκίας εναντίον αμάχων έχει επίσης αναφερθεί από μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως το BBC, Gulf World, Arab News, Al-Monitor, France 24, Bloomberg, Spectrum News, Associated Press (AP), Al Jazeera, US News, όπως και σε δεκάδες τοπικές εκδόσεις και ιστοτόπους.
Ενώ ο σιίτης ηγέτης του Ιράκ, Muktada Al Sadr, απαίτησε την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Mustafa Kazimi έστειλε αντιπροσωπεία στο Ζάχο για να διεξαγάγει έρευνες μετά την επίθεση, σύμφωνα με δήλωση του ιρακινού πρωθυπουργού.
Μιλώντας στο Associated Press, ο περιφερειακός κυβερνήτης, Μουσίρ Μοχάμεντ, είπε ότι όλοι οι νεκροί ήταν Ιρακινοί πολίτες που ήρθαν στον χώρο για πικνίκ στην περιοχή.
Αναφορικά με την επίθεση στο Ζάχο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «εκτιμάται ότι τέτοιες επιθέσεις, που θεωρείται ότι προέρχονται από τρομοκρατική οργάνωση, στοχεύουν να εκθέσουν στη διεθνή κοινή γνώμη τη δίκαιη και αποφασιστική στάση της χώρας μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Η δήλωση περιελάμβανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
“Η Τουρκία διεξάγει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με τη μέγιστη ευαισθησία στην προστασία των αμάχων, των πολιτικών υποδομών, των ιστορικών και πολιτιστικών αγαθών και της φύσης. Εκτιμάται ότι τέτοιες επιθέσεις στοχεύουν αθώους ανθρώπους και θεωρείται ότι προέρχονται από τρομοκρατική οργάνωση, ενώ στοχεύουν να εκθέσουν στη διεθνή κοινή γνώμη τη δίκαιη και αποφασιστική στάση της χώρας μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει κάθε βήμα για να αποκαλύψει την αλήθεια.
Καλούμε τους ιρακινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να μην κάνουν δηλώσεις υπό την επιρροή της ρητορικής και της προπαγάνδας της προδοτικής τρομοκρατικής οργάνωσης και να συνεργαστούν για να αποκαλύψουν τους πραγματικούς υπαίτιους αυτού του καταστροφικού περιστατικού».
Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από το ΤΕΔ, δεν πραγματοποιήσαμε καμία επίθεση εναντίον αμάχων».
Μιλώντας στο TRT Haber, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε:
“Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν πραγματοποίησε ποτέ αντεπίθεση εναντίον αμάχων. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, δεν είχαμε επίθεση σε αμάχους. Στόχος μας ήταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία. Ήταν πάντα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιράκ. Ανακοινώσαμε επίσης ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τις ιρακινές αρχές ως αποτέλεσμα αυτής της προδοτικής επίθεσης που πιστεύουμε ότι έγινε από τρομοκρατικές οργανώσεις. Θα ήθελα να τονίσω εδώ για άλλη μια φορά: Απορρίπτουμε τις κατηγορίες που εκτοξεύονται κατά της Τουρκίας πριν αρθεί αυτό το πέπλο καπνού που σκεπάζει την υπόθεση. Απορρίπτουμε τόσο τις εξουσιοδοτημένες όσο και τις μη εξουσιοδοτημένες δηλώσεις».
Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ: Η επίθεση έγινε από το τουρκικό κράτος
Δηλώνοντας ότι η επίθεση στη Ζάχο έγινε από το τουρκικό κράτος, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν δήλωσε ότι θα μεταφέρουν το περιστατικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε δήλωση στα μέλη του Τύπου, ο Φουάντ Χουσεΐν είπε ότι ως αποτέλεσμα των ερευνών που διεξήχθησαν από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, διαπιστώθηκε ότι η επίθεση έγινε από την Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν, ο οποίος διεξήγαγε έρευνες στην περιοχή όπου το τουρκικό κράτος διέπραξε τη σφαγή στη Ζάχο, δήλωσε ότι ζήτησαν ανοιχτά από το τουρκικό κράτος να σταματήσει τέτοιες επιθέσεις και ότι θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον ιρακινό λαό και να καταβάλουν αποζημιώσεις στα θύματα της επίθεσης. .
Ο Χουσεΐν δήλωσε ότι ως Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ, θα μεταφέρουν το περιστατικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Λέγοντας ότι οι δολοφονημένοι και οι τραυματίες ήρθαν στη Ζάχο, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, από τις πόλεις Βασόρα, Καρμπάλα και Νατζάφ, αλλά τα σώματά τους επέστρεψαν στα σπίτια τους, ο Χουσεΐν είπε:
«Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει. Αυτό έγινε για την προστασία των εδαφών της Τουρκίας ή είναι μια επίθεση στον ιρακινό λαό; Είναι αυτός ο αγώνας ενάντια στο PKK ή ο δολοφονίες αμάχων;».
Σημειώνοντας ότι το τουρκικό κράτος πρέπει να τερματίσει όλες τις επιθέσεις του στο Ιράκ, ο Χουσεΐν είπε:
«Είναι νόμιμο δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας είναι ιστορικές σχέσεις, τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο. Έχουμε πολιτικά προβλήματα, αλλά υπάρχει κοινή στάση των ιρακινών πλευρών απέναντι στην επίθεση».