Σημαντική εξέλιξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία! Δολιοφθορά υπεστη η γέφυρα στο Στενό του Κερτς που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με το δίκτυο μεταφορών και συγκοινωνιών της Ρωσίας.

Αρχικά οι ρωσικές αρχές υποβάθμιζαν το γεγονός, κάνοντας λόγο για πυρκαγιά στη «δεξαμενή καυσίμων σιδηροδρομικού συρμού, που προκάλεσε διακοπή της κυκλοφορίας. Στη συνέχεια όμως έγινε γνωστό από τη ρωσική αντιτρομοκρατική, ότι η εξέλιξη οφείλεται σε ανατίναξη οχήματος που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά.

Όπως φαίνεται από το υλικό που κυκλοφόρησε σε κανάλια στο Telegram, το τμήμα της γέφυρας που χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα έχει υποστεί ζημιά.

Σύμφωνα με φωτογραφία από ουκρανικά ΜΜΕ τμήμα του οδοστρώματος της γέφυρας έχει πέσει στη θάλασσα:

Σημειώνεται πως η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά τη δήλωση του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περί προληπτικών πληγμάτων στη Ρωσία, την οποία έσπευσε να ανασκευάσει.

«Πρωί στη γέφυρα της Κριμαίας. Οι δεξαμενές καυσίμων καίγονται. Καταστράφηκε και τμήμα του οδοστρώματος! Όλα θα είναι Ουκρανία!», έγραφε πανηγυρικά σε ανάρτησή της στο Telegram η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας:

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Αύγουστο, η Ουκρανία είχε απειλήσει για χτύπημα στη γέφυρα του Κερτς, λίγες ημέρες μετά από χτυπήματα σε αποθήκη πυρομαχικών, σε σιδηροδρομικό κόμβο και αεροπορική βάση στην Κριμαία. Εκείνη την εποχή ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ μιλούσε για δημιουργία «χάους εντός των ρωσικών δυνάμεων» χτυπώντας τις γραμμές ανεφοδιασμού των εισβολέων βαθιά στα κατεχόμενα εδάφη,

Ο Ποντόλιακ είχε πει, ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις τους «επόμενους δύο ή τρεις μήνες». Και τώρα η προφητεία του... εκπληρώνεται.

Γιατί είναι σημαντικό το συγκεκριμένο πλήγμα; Γιατί η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε —με μεγάλο κόστος— κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Τη γέφυρα εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν.

Οπότε να περιμένουμε απάντηση εκ μέρους της Ρωσίας και ας προσευχόμαστε, ότι δεν θα είναι χρήση πυρηνικών, μία εξέλιξη που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στην καταστροφή.