Human Resources: Με έναν εκπληκτικό πληθυσμό άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων, η Ινδία αναδεικνύεται σε μια πραγματική δύναμη, που αντιπροσωπεύει περίπου το 18 % του συνολικού πληθυσμού του κόσμου.

Η Ινδία βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση στο μοντέλο της δημογραφικής μετάβασης και βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά πλεονεκτικό στάδιο, με ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της να περιλαμβάνει τη δημογραφική νεολαία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα στην Ινδία ανήκουν στον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας, γεγονός που αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι έως το 2030, η Ινδία θα επιτύχει το χαμηλότερο ποσοστό εξάρτησης στην ιστορία, που θα ανέρχεται σε μόλις 31,2 %.

Επιπλέον, αναμένεται μια σημαντική καμπή μέχρι το 2056, καθώς ο δείκτης εξάρτησης των νέων, που περιλαμβάνει άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών, θα ξεπεράσει τον παλαιό λόγο εξάρτησης, που περιλαμβάνει τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Αυτή η κομβική εξέλιξη προαναγγέλλει την αυγή μιας ευημερούσας εποχής, που χαρακτηρίζεται από έναν αναπτυσσόμενο νέο πληθυσμό έτοιμο να συνεισφέρει στην κοινωνία. Αυτός ο ακμάζων νέος πληθυσμός δεν είναι μόνο ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για την Ινδία, αλλά έχει επίσης τεράστια σημασία για την παγκόσμια κοινότητα.

Μέσω στρατηγικών επενδύσεων στην εκπαίδευση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την υγειονομική περίθαλψη, αυτό το αναπτυσσόμενο ανθρώπινο δυναμικό θα εξελιχθεί σε ζωτικής σημασίας ανθρώπινο κεφάλαιο, όχι μόνο προς όφελος της Ινδίας αλλά και κάλυψης των διαφορετικών αναγκών του κόσμου. Οι προβλέψεις αποκαλύπτουν ότι η Ινδία πρόκειται να προμηθεύσει περίπου το 24,3 τοις εκατό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού την επόμενη δεκαετία, ενισχύοντας τη θέση της ως ο κύριος πάροχος ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως.

Με σχεδόν το 26% του πληθυσμού κάτω των 14 ετών και σχεδόν το 67%στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 64 ετών, η Ινδία έχει μέση ηλικία 28,4 ετών, η οποία είναι σχετικά πολύ νέα σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες μεγάλες οικονομίες.

Για παράδειγμα, η διάμεση ηλικία στην Ιαπωνία είναι τα 48,6 έτη, στις ΗΠΑ τα 38,5 έτη και στην Κίνα τα 38,4 έτη. Λαμβάνοντας υπόψη έναν ταχέως γηρασμένο πληθυσμό στις ανεπτυγμένες χώρες που θα αποτελέσει πρόκληση όσον αφορά την προσφορά εργασίας, ο ρόλος της Ινδίας ως παροχής εργατικού δυναμικού γίνεται μαζικά σημαντικός.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Ινδίας είναι έτοιμο να της προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Η Ινδία καταγράφει επίσης μια ανοδική τάση στην ενδυνάμωση των γυναικών, τόσο ως προς τον Ακαθάριστο Δείκτη Εγγραφής (GER) όσο και ως προς το Ποσοστό Συμμετοχής στο Γυναικείο Εργατικό Δυναμικό (LFPR). Περίπου το 49 %των συνολικών εγγραφών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ινδία αποτελείται πλέον από γυναίκες.

Το LFPR που ήταν σε πτώση τα τελευταία χρόνια αναμένεται τώρα να ανέβει. Με μια τέτοια τάση, η Ινδία αναμένεται να δει ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό τα επόμενα χρόνια.

Η Ινδία επέδειξε την επιτυχία της στη μόχλευση του δημογραφικού μερίσματος σε τομείς όπως η τεχνολογία πληροφοριών (IT) και οι υπηρεσίες εξωτερικής ανάθεσης επιχειρηματικών διαδικασιών (BPO). Με τη μεγαλύτερη δεξαμενή αποφοίτων στο STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) και ένα τεράστιο αγγλόφωνο εργατικό δυναμικό, η Ινδία είναι πιο απομακρυσμένη σε σχέση με άλλες χώρες στην καλύτερη θέση για να αξιοποιήσει το δημογραφικό της μέρισμα.

Στην πραγματικότητα, στο STEM η Ινδία προσθέτει περίπου 2,14 εκατομμύρια αποφοίτους ετησίως και με ποσοστό 47,1 % των γυναικών στους τομείς STEM, είναι επίσης ο παγκόσμιος ηγέτης στις αποφοίτους STEM γυναικών.

Μια τόσο μεγάλη δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού της Ινδίας είναι έτοιμη να προσφέρει τόσο στην Ινδία όσο και στον κόσμο μια ομάδα ειδικευμένου και ταλαντούχου εργατικού δυναμικού. Για να συμπληρώσει αυτή τη δύναμη, το ημιειδικευμένο εργατικό δυναμικό της Ινδίας παρέχει επίσης τη δυνατότητα να υποστηρίξει ένα ανταγωνιστικό κατασκευαστικό οικοσύστημα στην Ινδία που μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις εγχώριες συνολικές απαιτήσεις αλλά και να προσθέσει σημαντικά στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι δημόσιες υπηρεσίες, η κατασκευή εντάσεως εργασίας και οι υπηρεσίες όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, ο τουρισμός και το ηλεκτρονικό εμπόριο, πρόκειται να αναπτυχθεί το ινδικό ανθρώπινο δυναμικό.

Με την προτροπή του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα, ότι η Ινδία πρέπει να φιλοδοξεί να γίνει το παγκόσμιο κεφάλαιο ανθρώπινου δυναμικού, η Ινδία είναι καλά προετοιμασμένη να επιτύχει αυτόν τον στόχο εξάγοντας το πλεόνασμα εργατικού δυναμικού της Ινδίας στο εξωτερικό προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες απασχόλησης.

Από την άποψη αυτή, η Ινδία έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα προγράμματα δεξιοτήτων και κατάρτισης για το εργατικό δυναμικό της μέσω της Εθνικής Αποστολής Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana, και ιδρύοντας Συμβούλια Τομεακών Δεξιοτήτων, μεταξύ άλλων τέτοιων μέτρων.

Αρχικά, η Ινδία έχει επικεντρωθεί σε τρεις βασικές περιοχές για να αναπτύξει το εργατικό δυναμικό της μετά από κατάλληλη εκπαίδευση και απόκτηση δεξιοτήτων - Κεντρική Ασία, Ευρώπη και Αυστραλία. Η Κεντρική Ασία αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού και συνεχή ζήτηση εργαζομένων, η Αυστραλία χρειάζεται εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στον τομέα της φιλοξενίας και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, ειδικά για γηριατρική περίθαλψη.

Η Ινδία, ως εκ τούτου, στοχεύει να εκμεταλλευτεί αυτές τις απαιτήσεις μέσω της παροχής του ειδικευμένου εργατικού δυναμικού της σε αυτές τις περιοχές πρώτα. Με πρόβλεψη 40 έως 50 εκατομμυρίων πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού στην Ινδία τα επόμενα χρόνια, η Ινδία επιδιώκει να καλύψει όχι μόνο τις εγχώριες ανάγκες προσφοράς εργασίας αλλά και να προσφέρει το εργατικό δυναμικό της στον κόσμο επίσης.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Ινδίας πρόκειται να διαδραματίσει βασικό ρόλο όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη της ίδιας της Ινδίας, αλλά θα βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη ολόκληρου του κόσμου αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες στον κόσμο σήμερα.

Η θέση της Ινδίας ως κεφαλαίου ανθρώπινου δυναμικού ενισχύεται από την ευνοϊκή δημογραφία της και την ικανότητα της Ινδίας να εκμεταλλευτεί αυτό το δημογραφικό μέρισμα μέσω ενός ισχυρού εκπαιδευτικού οικοσυστήματος, τεχνολογικών εξελίξεων, κατάρτισης δεξιοτήτων, παγκόσμιας αναγνώρισης και πολιτιστικής προσαρμοστικότητας.

Η Ινδία βρίσκεται σε μοναδική θέση για να αξιοποιήσει την τεράστια δεξαμενή ταλέντων της, να προωθήσει την καινοτομία και να συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου. Ως ο κορυφαίος προμηθευτής εργατικού δυναμικού στην παγκόσμια οικονομία, η Ινδία πρόκειται να αναδειχθεί ως το κεφάλαιο ανθρώπινου δυναμικού του κόσμου.

Αυτή η στρατηγική κίνηση όχι μόνο ωφελεί την Ινδία οικονομικά, αλλά προωθεί επίσης ισχυρότερους παγκόσμιους δεσμούς και συνεργασίες. Εξάγοντας το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της, η Ινδία μπορεί να διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσεων, την πολιτιστική κατανόηση και τις διασυνοριακές συνεργασίες, συμβάλλοντας τελικά σε έναν πιο διασυνδεδεμένο και ευημερούν κόσμο.

Είναι προφανές ότι το δυναμικό ανθρώπινου δυναμικού της Ινδίας είναι έτοιμο να διαμορφώσει το μέλλον της εργασίας και να επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια δυναμική. Αξιοποιώντας τα δυνατά της σημεία και συνεχίζοντας να επενδύει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, το ταξίδι της Ινδίας ως το κεφάλαιο ανθρώπινου δυναμικού του κόσμου θα ξεδιπλωθεί με αξιοσημείωτη σημασία.

Ας αγκαλιάσουμε αυτή τη μεταμορφωτική εποχή και ας εργαστούμε προς ένα μέλλον όπου η δύναμη του ανθρώπινου δυναμικού ξεπερνά τα σύνορα, εμπλουτίζοντας ζωές και ωθώντας μας προς την κοινή ευημερία.

ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr