Τρελαμένος με τον Ναρέντρα Μόντι είναι ο Έλον Μασκ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και ιδιοκτήτης του Twitter, συναντήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 με τον Πρωθυπουργό της Ινδία, ο οποίος βρίσκεται σε τετραήμερη κρατική επίσκεψη στις ΗΠΑ και είπε ότι είναι θαυμαστής του και ότι ήταν τιμή που τον γνώρισε.
Μιλώντας για τον ηγετικό ρόλο του Πρωθυπουργού Μόντι στο να υπάρξει τεχνολογία χωρίς αποκλεισμούς, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ψηφιακή υποδομή, είπε, στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Μπορώ να πω ότι θέλει πραγματικά να κάνει το σωστό για την Ινδία. Θέλει να είναι ανοιχτός, θέλει να είναι υποστηρικτικός σε νέες εταιρείες , προφανώς, αλλά ταυτόχρονα, βεβαιωθείτε ότι θα είναι προς όφελος της Ινδίας, κάτι που προφανώς είναι η δουλειά που λέω. Είμαι θαυμαστής του».
Απαντώντας στο tweet του πρωθυπουργού Μόντι σχετικά με τη συνάντησή του με επιχειρηματίες στις ΗΠΑ, ο Μασκ έγραψε: «Ήταν τιμή να συναντηθώ ξανά».
«Στις ΗΠΑ, θα έχω επίσης την ευκαιρία να συναντήσω ηγέτες επιχειρήσεων, να αλληλεπιδράσω με την ινδική κοινότητα και να συναντήσω ηγέτες σκέψης από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Επιδιώκουμε να εμβαθύνουμε τους δεσμούς Ινδίας-ΗΠΑ σε βασικούς τομείς όπως το εμπόριο, το εμπόριο, η καινοτομία, η τεχνολογία και άλλες τέτοιες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Μόντι.
Ο Μασκ ρωτήθηκε αν ο Πρωθυπουργός Μόντι του απηύθυνε πρόσκληση, είπε: «Το έκανε. Και ναι, σκοπεύω να επισκεφθώ ξανά την Ινδία τον επόμενο χρόνο. Ανυπομονώ», είπε
Σημειωτέον, ότι αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Μόντι και του Μασκ αφού έγινε ιδιοκτήτης του Twitter. Η προηγούμενη φορά που ο πρωθυπουργός Μόντι συναντήθηκε με τον Μασκ ήταν το 2015 κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο εργοστάσιο της Tesla Motors στην Καλιφόρνια.
«Λοιπόν, είμαι πραγματικά απίστευτα ενθουσιασμένος για το μέλλον της Ινδίας. Νομίζω ότι η Ινδία έχει περισσότερες υποσχέσεις από οποιαδήποτε μεγάλη χώρα στον κόσμο", είπε ο Μασκ στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μιλώντας για τα συμπεράσματα από τη συνάντηση, ο Μασκ είπε ότι ο πρωθυπουργός Μόντι ενδιαφέρεται πραγματικά για την Ινδία γιατί τους ωθεί να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στην Ινδία, κάτι που σκοπεύουν να κάνουν και απλώς προσπαθούν να βρουν το σωστό timing.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην Wall Street Journal, ο Μασκ ρωτήθηκε εάν η αυτοκινητοβιομηχανία ενδιαφέρεται για την ινδική αγορά. «Απολύτως», απάντησε. Πρόσθεσε ότι η Tesla πιθανότατα θα οριστικοποιήσει μια τοποθεσία για να εγκαταστήσει το εργοστάσιό της στην Ινδία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
«Ήταν μια φανταστική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και μου αρέσει πολύ. Επισκέφτηκε το εργοστάσιό μας Tesla Fremont πριν από αρκετά χρόνια, και έτσι γνωριζόμαστε τώρα για λίγο», είπε ο Μασκ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μόντι. Μιλώντας σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια και τις επενδύσεις στην Ινδία, είπε, «Ναι, καλά, νομίζω ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό και για τους τρεις πυλώνες του βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος. Οι τρεις πυλώνες είναι η αειφόρος παραγωγή ενέργειας μέσω ηλιακής και αιολικής, κυρίως. Και προφανώς, η Ινδία είναι εξαιρετική για ηλιακή ενέργεια. Και η έκταση της γης που πραγματικά χρειάζεστε για να παράγετε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσετε την Ινδία είναι πολύ μικρή. Πιστεύω ότι θα ήταν πιθανώς το ένα ή το 2 τοις εκατό της χερσαίας έκτασης της Ινδίας. Άρα είναι πολύ εφικτό. Και μετά πρέπει να το συνδυάσετε με σταθερές μπαταρίες γιατί ο ήλιος δεν λάμπει τη νύχτα. Και τότε χρειάζεστε ηλεκτρικά οχήματα και τότε θα έχετε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Και νομίζω ότι το ενδιαφέρον πράγμα που θα βρει ο κόσμος είναι ότι αυτός είναι ένας τρόπος με χαμηλότερο κόστος».
Ο Μασκ είπε επίσης ότι ανυπομονεί να φέρει το Starlink και στην Ινδία. «Το Διαδίκτυο Starlink, το οποίο νομίζω ότι μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο για κάποια απομακρυσμένα ή αγροτικά χωριά όπου ίσως είτε δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο είτε το Διαδίκτυο είναι πολύ ακριβό και αργό», είπε.
Ο πρωθυπουργός Μόντι συναντήθηκε με πάνω από είκοσι ηγέτες στις ΗΠΑ από διάφορους τομείς. Πρόκειται για νομπελίστες, οικονομολόγους, καλλιτέχνες, επιστήμονες, μελετητές, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και ειδικούς από τον τομέα της υγείας.