Με τα Ηνωμένα Έθνη να εγκρίνουν την πρώτη συνθήκη για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στην ανοιχτή θάλασσα στις 19 Ιουνίου 2023, έρθει στο επίκεντρο ο ρόλος της Ινδίας στην προστασία της θαλάσσιας οικολογίας της. Με εννέα παράκτια κράτη, 1.382 νησιά και τεράστια ακτογραμμή άνω των 7.500 χιλιομέτρων, τα τεράστια θαλάσσια οικοσυστήματα της Ινδίας είναι όλο και πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή.
Τα ινδικά παράκτια ύδατα είναι εξαιρετικά ζωντανά και περιλαμβάνουν νερά κόλπου, κολπίσκους, παλιρροϊκές περιοχές, λάσπες, παράκτιους αμμόλοφους, μαγγρόβια έλη, υγροτόπους, φύκια και θαλάσσια χόρτα, δελταϊκές πεδιάδες, εκβολές ποταμών, λιμνοθάλασσες και κοραλλιογενείς υφάλους - όλα φιλοξενούν ένα αξιόλογο ποικιλία ειδών, από μικροσκοπικό πλαγκτόν έως μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά. Ωστόσο, αυτό το οικοσύστημα, όπως τα περισσότερα θαλάσσια οικοσυστήματα παγκοσμίως, έχει απειληθεί από την υπεραλίευση, τη ρύπανση, την καταστροφή των οικοτόπων και την κλιματική αλλαγή, τα οποία υποβαθμίζουν την υγεία των ωκεανών και οδηγούν σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οξίνιση των ωκεανών, απώλεια θαλάσσιας βιοποικιλότητας και θερμότερα νερά. .
Η υγεία των ωκεανών είναι απαραίτητη για την υγεία του πλανήτη μας—για τη βελτίωση του οικοσυστήματος των ωκεανών και την αντιστροφή του τρέχοντος κύκλου παρακμής, γίνονται προσπάθειες σε όλους τους χώρους για τη διάσωση και την αποκατάσταση των ωκεανών μας. Με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα (COP15) που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, η Ινδία προσπαθεί τώρα να προετοιμάσει ένα σχέδιο νόμου για τη διατήρηση του 30% του παράκτιου και θαλάσσιου οικοσυστήματος έως το 2030. Η Ινδία σχεδιάζει επίσης την αποκατάσταση του 30% των υποβαθμισμένων χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Μόνο το 8% των θαλάσσιων περιοχών είναι επί του παρόντος υπό προστασία.
Σε παγκόσμια κλίμακα, η Ινδία έχει δεσμευτεί για τη συντήρηση και τη διατήρηση των ωκεανών. Η Ινδία είναι μέλος του Συνασπισμού High Ambition for Nature and People. Έχει επίσης συνεργαστεί με πολλές χώρες σε τομείς της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ωκεανών και στην ανάπτυξη ενός πλαισίου για θαλάσσια χωροταξικά σχέδια για τη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης και της διατήρησης των οικοσυστημάτων.
Για παράδειγμα, η Ινδία έχει μακροχρόνιες συνεργασίες με την Ολλανδία για έργα που σχετίζονται με το νερό που επικεντρώνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Για την National Mission for Clean Ganga, δημιουργήθηκε μια κοινή ομάδα εργασίας για να κατανοήσει και να αξιοποιήσει την ασφάλεια του νερού και την τεχνολογία νερού της Ολλανδίας για τη μείωση της ρύπανσης και την αναζωογόνηση του ποταμού Ganga. Οι δύο χώρες έχουν επίσης συνεργαστεί σε πολλά έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιων ζωνών, τα οποία επικεντρώνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση των παράκτιων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την προστασία και τη διατήρηση των παράκτιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.
Άλλες προσπάθειες συνεργασίας περιλαμβάνουν την υπογραφή μνημονίου συμφωνίας με τη Φινλανδία για τη διατήρηση των θαλάσσιων και παράκτιων πόρων και τη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα ιαπωνικά ιδρύματα για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των μικροπλαστικών στους θαλάσσιους οργανισμούς και τους παράκτιους οικοτόπους για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης για τη μείωση του πλαστικού απόβλητα στην πηγή.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα πλαστικά πνίγουν τον ωκεανό και τη ζωή που διατηρεί. Το Υπουργείο Επιστημών της Γης, μέσω του συνδεδεμένου γραφείου του Εθνικού Κέντρου Παράκτιας Έρευνας, αναλαμβάνει τακτικά πρωτοβουλίες καθαρισμού παραλιών, προγράμματα ευαισθητοποίησης και μελέτες ποσοτικοποίησης απορριμμάτων παραλιών. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, η ινδική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τα πλαστικά μιας χρήσης, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των πλαστικών απορριμμάτων. Επιπλέον, η Διεθνής Ημέρα Καθαρισμού Ακτών πραγματοποιείται την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου κάθε έτους, με την Ινδική Ακτοφυλακή να συντονίζει δραστηριότητες από το 2006 για να ευαισθητοποιήσει τους παράκτιους πληθυσμούς για ασφαλείς και καθαρές παραλίες. Το 2022, ξεκίνησε επίσης η mega καμπάνια «Swachch Sagar, Surakshit Sagar» για τον καθαρισμό 75 παραλιών σε όλη την ακτογραμμή της χώρας, η οποία είναι άνω των 7.500 χιλιομέτρων.
Εκτός από κυβερνητικά προγράμματα, υπάρχουν πρωτοβουλίες από τον ιδιωτικό τομέα για τη διατήρηση της θαλάσσιας οικολογίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέσω του προγράμματος Ghost Net Retrieval, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα TREE με έδρα το Τσενάι έχει ανακτήσει χιλιάδες κιλά διχτυών φαντασμάτων από τη θάλασσα δίνοντας κίνητρα στους ντόπιους ψαράδες. Το Ίδρυμα HCL εστιάζει επίσης στην προστασία και την προώθηση της βιώσιμης χρήσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων: οι εταίροι του ΜΚΟ και οι κοινότητες ψαράδων κατά μήκος της ακτής του Τσενάι ασχολήθηκαν άμεσα με την ανάκτηση 57.000 κιλών διχτυών φαντασμάτων και θαλάσσιων συντριμμιών.
Άλλοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί συνέβαλαν επίσης στη διατήρηση της θαλάσσιας οικολογίας. Οι προσπάθειες του ReefWatch Marine Conservation στοχεύουν στην καλλιέργεια της ποικιλομορφίας της ζωής σε παράκτια και θαλάσσια περιβάλλοντα. Το Coast Impact είναι ένας οργανισμός με έδρα τη Γκόα που μελετά και παρακολουθεί τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ινδίας και υποστηρίζει δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, έρευνας και διατήρησης.
Η ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση είναι ένας άλλος τομέας. Η Terra Conscious είναι μια άλλη επιχείρηση που στοχεύει στην προώθηση του υπεύθυνου τουρισμού στην πολιτεία της Γκόα. Οι εμπειρίες της Παρακολούθησης Θαλάσσιας Άγριας Ζωής διεξάγονται σε συνεργασία με τοπικούς χειριστές σκαφών για να βοηθήσουν να γίνουν τα υπάρχοντα ταξίδια πιο ηθικά και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τη θαλάσσια προστασία. Τα βιώσιμα και θετικά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας έδειξαν ότι το μοντέλο μειώνει το άγχος και την ενόχληση που αντιμετωπίζουν τα δελφίνια κατά τη διάρκεια τέτοιων εκδρομών και προωθεί την καλύτερη παρακολούθηση των ειδών, ενώ εστιάζει στην ευημερία τους.
Το αναπτυσσόμενο οικοσύστημα startup της Ινδίας έχει επίσης αποτολμήσει σε αυτόν τον χώρο: για παράδειγμα, η Sea6 Energy, μια επιχείρηση φυκιών με έδρα τη Βεγγαλούρη, αξιοποιεί την πατενταρισμένη τεχνολογία για την αυτοματοποίηση της καλλιέργειας φυκιών και τη συγκομιδή της. Κατανάλωσε 5.000 τόνους φυκιών το 2022, με στόχο περισσότερους από 15.000 τόνους το 2023 για βιοκαύσιμα, προϊόντα φυτοπροστασίας, συστατικά ζωοτροφών και άλλα βιο-ανανεώσιμα προϊόντα για να αντικαταστήσουν τα χημικά και τα πλαστικά. Η startup Aquaconnect με έδρα το Τσενάι προσφέρει λύσεις υδατοκαλλιέργειας με βάση την τεχνητή νοημοσύνη σε περισσότερους από 60.000 εκτροφείς ψαριών και γαρίδων, βοηθώντας τους να πιάσουν θαλάσσια προϊόντα όπως γαρίδες και ψάρια χωρίς να βλάψουν τα ωκεάνια σώματα.
Τα νερά της χώρας και ο βιότοπός τους συμβάλλουν στον οικολογικό της πλούτο, τη βιοποικιλότητα και το κλίμα - και είναι καθήκον μας να την προστατεύσουμε και να την θρέψουμε με κάθε κόστος. Με την κατάλληλη εφαρμογή αποτελεσματικών κατευθυντήριων γραμμών και πολιτικών, μεμονωμένης δράσης και ανθεκτικών δικτύων Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, η Ινδία μπορεί να αναπνεύσει ξανά ζωή στους ωκεανούς μας μέσω της τόσο αναγκαίας καθαρής θαλάσσιας οικολογίας.
ΠΗΓΗ: Times of Oman