Του Μάικλ Ρούμπιν
Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Καύκασος έγινε παιδική χαρά για ρωσικές, τουρκικές και ιρανικές ίντριγκες. Η Ρωσία προσπάθησε να ανακτήσει την επιρροή που απολάμβανε όταν το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και η Γεωργία ήταν σοβιετικές δημοκρατίες. Η Τουρκία αγκάλιασε το Αζερμπαϊτζάν ως προέκταση του εαυτού της με το σύνθημα «ένα έθνος, δύο κράτη». Οι Ιρανοί εθνικιστές θεωρούσαν την επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή ως εκ γενετής δικαίωμα, αφού την είχαν ελέγξει αιώνες νωρίτερα. Οι αποφάσεις για τον πόλεμο ή την ειρήνη στην περιοχή συχνά προέρχονταν λιγότερο από το Ερεβάν, το Μπακού ή την Τιφλίδα και περισσότερο από τη Μόσχα, την Άγκυρα και την Τεχεράνη.
Αλλαγή Προτεραιοτήτων
Τα τελευταία πέντε χρόνια, κάθε χώρα του Καυκάσου έχει αλλάξει τον γεωπολιτικό της προσανατολισμό και τώρα η Ινδία αισθάνεται ότι υπάρχουν ευκαιρίες. Καθώς εδραιώνει τους δεσμούς με το Ερεβάν, το Νέο Δελχί πρόκειται να γίνει ένα νέο διπλωματικό βαρύ βάρος στην περιοχή.
Σκεφτείτε πόσο έχει αλλάξει η περιοχή του Καυκάσου. Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χεϊντάρ Αλίγιεφ, πρώην αρχηγός της KGB της περιοχής και μέλος του πολιτικού γραφείου με έδρα τη Μόσχα, αγκάλιασε τη Δύση. Εκείνη την εποχή, μόλις 18 μήνες πριν από την άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έβλεπαν την Τουρκία ως σύμμαχο και αποδέχθηκαν στην ονομαστική τους αξία, ότι το Αζερμπαϊτζάν θα ήταν κοσμικό και δυτικό. Υπό τον γιο του Ιλχάμ Αλίγιεφ, ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν είναι ασταθές. Το Μπακού είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τους ισλαμιστές τρομοκράτες και να στραφεί πιο κοντά στη Ρωσία , για την οποία πλέον αποτελεί σωτήρια για το ξέπλυμα χρήματος .
Παρόμοιος είναι και ο περιφερειακός ρόλος του Ιράν. Για την Αρμενία, το Ιράν είναι λιγότερο σύμμαχος επιλογής παρά ανάγκης, μια σανίδα σωτηρίας μέσω της οποίας είναι αδύνατη η εξαγωγή αγαθών αλλού λόγω των αποκλεισμών της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Για το Αζερμπαϊτζάν ισχύει το αντίθετο. Πίσω από την πρόσφατη ανταγωνιστική ρητορική του προς την Τεχεράνη, το Αζερμπαϊτζάν βοηθά το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις για το σωστό τίμημα.
Ίσως καμία χώρα δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ όσο η Αρμενία. Οι Αρμένιοι είναι απογοητευμένοι με τον Πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν, αλλά δεν δείχνουν καμία επιθυμία να επιστρέψουν στο κυρίαρχο από τη Ρωσία status quo που επικρατούσε πριν από τις μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις του 2018. Η Γεωργία και η Αρμενία έχουν ανταλλάξει θέσεις. Η Γεωργία οπισθοχωρεί στην τροχιά της Ρωσίας ενώ η Αρμενία αποσχίζεται.
Η Ανάγκη των Συμμάχων Δημοκρατιών
Ο πόλεμος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του 2020 επιβεβαίωσε αυτόν τον επαναπροσανατολισμό. Οι Αρμένιοι στράφηκαν εναντίον της Ρωσίας για την αποτυχία των ειρηνευτικών της να επιβάλουν την εκεχειρία. Οι Αρμένιοι δεν θα συγχωρήσουν ποτέ το γεγονός ότι, καθώς το Αζερμπαϊτζάν λιμοκτονεί 120.000 Χριστιανούς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται λιγότερο από 50 μέτρα από ένα παράνομο σημείο ελέγχου του Αζερμπαϊτζάν που εμποδίζει τις προμήθειες βοήθειας. Η Αμερική, εν τω μεταξύ, μπερδεύει τις δηλώσεις με την ουσία.
Μπείτε στην Ινδία, την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Ενώ η Ινδία κάποτε εστίαζε τις διπλωματικές της προσπάθειες σε περιφερειακό επίπεδο ή στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, σήμερα είναι ένα βαθύτερο διπλωματικό βάρος.
Το 2019, ο Πασινιάν συναντήθηκε με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και οι δύο υποσχέθηκαν μεγαλύτερους δεσμούς και το εννοούσαν. Ο Πασινιάν δήλωσε ότι η Αρμενία θα ταίριαζε απερίφραστα με την Ινδία στο ζήτημα του Κασμίρ . Ο νόμος είναι με το μέρος της Ινδίας, αλλά διπλωματικά το Πακιστάν δεν έχει κανέναν να κατηγορήσει παρά μόνο τον εαυτό του. Από τη θρησκευτική εχθρότητα και την επιθυμία να χαρίσει τον εαυτό του στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν αρνείται ακόμη και να αναγνωρίσει την ύπαρξη της Αρμενίας. Η Ινδία, εν τω μεταξύ, αποδέχεται τις αποχρώσεις και την πολυπλοκότητα του προβλήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ .
Καθώς η Αρμενία ξεμπερδεύει τους στρατιωτικούς της δεσμούς με τη Ρωσία, η Ινδία καλύπτει το κενό. Τον Μάρτιο του 2020, το Ερεβάν υπέγραψε συμφωνία 40 εκατομμυρίων δολαρίων με την Ινδία για τέσσερα ραντάρ SWATHI για την παρακολούθηση του εισερχόμενου πυροβολικού, όλμων και ρουκετών και τον εντοπισμό των σημείων εκτόξευσης τους. Τον Ιούνιο του 2022, η Ινδία συμφώνησε να πουλήσει drones στην Αρμενία. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να πανηγυρίσουν τέτοιες αγορές καθώς η Αρμενία παρακάμπτει το Ιράν.
Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για εκτοξευτές πυραύλων πολλαπλών καννών Pinaka , αντιαρματικούς πυραύλους Nag και κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους. Ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Σουρέν Παπικιάν επισκέφθηκε επίσης τον Ινδό ομόλογό του Σρι Ρατζναθ Σινγκ στο περιθώριο της India's DefExpo 2022.
Η σχέση είναι συμβιωτική και εκτείνεται πέρα από τη στρατιωτική σφαίρα. Η Αρμενία παρέχει στην Ινδία έναν εμπορικό κόμβο από τον οποίο η Ινδία μπορεί να μεταφέρει αγαθά μέσω της Γεωργίας δυτικά στην Ευρώπη ή στη Ρωσία και στη συνέχεια προς τα ανατολικά στην Κεντρική Ασία. Η πρόσβαση στην περιοχή αυτή είχε διακοπεί από την κατάκτηση του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Και οι δύο χώρες έχουν μετατραπεί σε σταθμούς ισχύος πληροφορικής και η επένδυση της Αρμενίας στον φαρμακευτικό της τομέα ενδιαφέρει ολοένα και περισσότερο τους επενδυτές της Ινδίας.
Ένας κοινός θρήνος μεταξύ των δημοκρατών στην περιοχή είναι γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά απουσιάζουν. Η Ουάσιγκτον δικαιολογείται και παραμένει απούσα όταν μετράει. Η παρουσία της Ινδίας προσφέρει τώρα μια νέα επιλογή για την περιοχή, που θα πρέπει να ενθαρρύνει η Ουάσιγκτον. Η επιλογή μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν μοιάζει με την επιλογή μεταξύ καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή καρκίνου. Η Ινδία παρέχει ένα αντίδοτο στη δικτατορία, τον ρεντερισμό και τον εξτρεμισμό. Ο Καύκασος είναι σε εξέλιξη. Η Ινδία θα μπορούσε να είναι ο σύμμαχος που χρειάζονται οι δημοκράτες της.
ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr