Μια τριήμερη έκθεση φωτογραφιών και πανό μπροστά από το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη ξεκίνησε για να τονίσει τα δεινά των ιθαγενών Μπαλόχ στη μεγαλύτερη και πλούσια σε πόρους επαρχία του Πακιστάν, το Μπαλουχιστάν.
Τόνισε επίσης την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα αυξανόμενα περιστατικά εξαναγκαστικών εξαφανίσεων στην επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν.
Η έκθεση διοργανώθηκε από κοινού από την ένωση Baloch Voice Association, Voice for Baloch Missing Persons και Baloch Peoples' Congress.
Οι διοργανωτές απαιτούν επείγουσα παρέμβαση του ΟΗΕ για να προστατεύσουν τις ζωές των ανθρώπων των Μπαλόχ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υπήρχαν συνεχή περιστατικά εξαναγκαστικών εξαφανίσεων πολιτικών ακτιβιστών, φοιτητών και άλλων διανοουμένων και βασανίζονται και τα πτώματά τους ρίχνονται σε απομονωμένα μέρη.
Μιλώντας στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος του Baloch Voice Association Munir Mengal είπε: «Ο κύριος στόχος μας είναι να βρισκόμαστε εδώ διοργανώνοντας αυτήν την έκθεση για να τραβήξουμε την προσοχή των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Εθνών και των κρατών μελών του ΟΗΕ προς το Μπαλουχιστάν».
Πρόσθεσε, «ο Πακιστανικός Στρατός καταχράται τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού σε καθημερινή βάση και καθημερινά λαμβάνουμε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πληροφορίες που υπήρξαν άνθρωποι. Επίσης, λαμβάνουμε πληροφορίες ότι όσοι απήχθησαν από τον στρατό του Πακιστάν, πετούν τα πτώματά τους σε διάφορες περιοχές».
Ο Munir είπε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, βρέθηκαν 20 ακρωτηριασμένα πτώματα εκείνων των ανθρώπων που είχαν πέσει θύματα εξαναγκαστικών εξαφανίσεων από τις πακιστανικές δυνάμεις. Ωστόσο, ο στρατός του Πακιστάν ισχυρίστηκε ότι τους σκότωσε σε συμπλοκή.
«Έτσι κάνει το Πακιστάν τη δολοφονική και ανόητη πολιτική του και ο κόσμος δεν ενδιαφέρθηκε για αυτό το θέμα. Για το σκοπό αυτό, είμαστε εδώ για να ζητήσουμε την προσοχή των Ηνωμένων Εθνών και το Πακιστάν, ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα που κάνουν οι δυνάμεις του Πακιστάν εκεί», είπε ο Munir.
Νωρίτερα τον Αύγουστο, η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε το Πακιστάν για τις πολλαπλές περιπτώσεις εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και μυστικών και αυθαίρετων κρατήσεων και κάλεσε τις αρχές να αναλάβουν δράση και να εργαστούν για τον τερματισμό αυτής της πρακτικής.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η οργάνωση θα παρουσιάσει μια σειρά από τέτοιες ιστορίες από το Πακιστάν όπου αθώοι άνθρωποι απήχθησαν ξαφνικά χωρίς να γνωρίζουν οι οικογένειές τους πού βρίσκονται.
«Το Πακιστάν πρέπει να σταματήσει την πρακτική της εξαναγκαστικής εξαφάνισης και των μυστικών και αυθαίρετων κρατήσεων. Οι Αρχές πρέπει να αποκαλύψουν άμεσα και άνευ όρων το πού βρίσκονται οι βίαια εξαφανισμένοι, στις οικογένειές τους. Καθώς πλησιάζουμε στην Παγκόσμια Ημέρα των Εξαφανισμένων, παρουσιάζοντας μερικές εμβληματικές περιπτώσεις αυτού του εγκλήματος με το @dohrpk», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία Νότιας Ασίας στο X (πρώην Twitter).