Στην 54η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ινδία επικρίνει σκληρά το Πακιστάν επειδή χρησιμοποίησε το φόρουμ για τους αβάσιμους ισχυρισμούς του εναντίον του Νέου Δελχί και τόνισε επίσης τις ωμότητες που κυριαρχούν κατά των μειονοτήτων στη γειτονική χώρα.

Ο ΠΡ. Θουλασίντας, μόνιμος απεσταλμένος της Ινδίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίθεση στη χριστιανική κοινότητα στο Πακιστάν και κατηγόρησε το Πακιστάν ότι δεν παρέχει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τους.

 «Το Πακιστάν απέτυχε παταγωδώς στην προστασία των δικαιωμάτων των εθνοτικών και θρησκευτικών του μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, των Ινδουιστών, των Σιχ, των Αχμαντίγια και των Σιιτών Μουσουλμάνων, οι οποίοι διώκονται συστηματικά σε καθημερινή βάση και στερούνται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, ιδιαίτερα της ελευθερίας τους. θρησκείας ή πεποιθήσεων, ελευθερία έκφρασης και δικαίωμα στη ζωή», ανέφερε ο Θουλασίντας και πρόσθεσε:

 «Σε αντίθεση με την κενή ρητορική που διατύπωσε η αντιπροσωπεία του Πακιστάν στο Συμβούλιο, μόλις την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 75 τάφοι και μιναρέδες δύο λατρευτικών χώρων που ανήκαν στην κοινότητα Αχμαντίγια κατεδαφίστηκαν από την αστυνομία του Πακιστάν και τους ριζοσπάστες στην επαρχία του Παντζάμπ. Ένταση εξακολουθεί να επικρατεί στην πόλη Ντάσκα καθώς οι ριζοσπάστες απειλούν να ισοπεδώσουν τους μιναρέδες ενός ιστορικού λατρευτικού τόπου αυτής της κοινότητας που κηρύχτηκε μη μουσουλμάνος από το πακιστανικό κοινοβούλιο το 1974».

Ο Θουλασίντας  ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, περισσότερες από 19 εκκλησίες καταστράφηκαν και 89 χριστιανικά σπίτια κάηκαν στο φως της ημέρας στη Τζαρανβάλα της περιοχής Φαϊσαλαμπάντ του Πακιστάν από μανιασμένο όχλο που ξέσπασε κατά των Χριστιανών φέροντας ως πρόσχημα τη βλασφημία.

«Απέναντι στις συστάσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καταργήσει ή να τροποποιήσει τους νόμους περί βλασφημίας, οι οποίοι επιφέρουν πιθανή θανατική ποινή και έχουν χρησιμοποιηθεί κατάχρηση για να στοχοποιήσουν μειονότητες, το Πακιστάν πρόσφατα αύξησε την ελάχιστη τιμωρία για όσους προσβάλλουν σεβαστές προσωπικότητες από τρία έως δέκα χρόνια». Η Ινδία πρόσθεσε στη δήλωσή της.

Η Ινδία επεσήμανε επίσης την κατάσταση των μειονοτήτων στο Πακιστάν και ανέφερε την έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, σύμφωνα με την οποία υπολογίζεται ότι 1.000 γυναίκες από μειονοτικές κοινότητες υποβάλλονται σε απαγωγές, αναγκαστική μεταστροφή και γάμους στη χώρα κάθε χρόνο.

Η δήλωση ανέφερε: «Η κατάσταση των γυναικών που ανήκουν σε μειονοτικές κοινότητες παραμένει εξίσου θλιβερή. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, εκτιμάται ότι 1.000 γυναίκες από μειονοτικές κοινότητες υποβάλλονται σε απαγωγές και αναγκαστική μεταστροφή και γάμους στην χώρα κάθε χρόνο».

Ο Θουλασίντας υπογράμμισε, ότι το Συμβούλιο πρέπει να δώσει προσοχή στα συνεχιζόμενα βάσανα εκατομμυρίων ανθρώπων στη Σίντ, στο Μπαλουχιστάν και στην Χάιμπερ Παχτουνκούα.