Ο ΟΗΕ αντιτάχθηκε την Τρίτη (3 Οκτωβρίου 2023) στην προθεσμία που έθεσε το Πακιστάν για έξωση πάνω από 1 εκατομμύριο «παράνομων μεταναστών», λέγοντας ότι «η επιστροφή πρέπει να είναι εθελοντική και χωρίς καμία πίεση». «Οποιαδήποτε επιστροφή προσφύγων όσους αναζητούν ασφάλεια», δήλωσε στο Anadolu ο Καϊσάρ Χαν Αφρίντι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Το Πακιστάν έδωσε την Τρίτη προθεσμία ενός μήνα σε όλους τους «παράνομους μετανάστες» να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι την 1η Νοεμβρίου. «Έχουμε δει ανησυχητικές αναφορές στον Τύπο σχετικά με ένα σχέδιο απέλασης Αφγανών χωρίς έγγραφα και ζητάμε σαφήνεια από τους κυβερνητικούς εταίρους μας», είπε περαιτέρω ο Afridi.
Προέτρεψε το Ισλαμαμπάντ, το οποίο «φιλοξενεί γενναιόδωρα πρόσφυγες για περισσότερα από 40 χρόνια» να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για να διασφαλίσει ότι οι Αφγανοί με διεθνή προστασία δεν θα απελαθούν.
«Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι όσοι διαφεύγουν από τη δίωξη συχνά δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και ταξιδιωτικές άδειες», υποστήριξε.
Είπε ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είναι έτοιμη να υποστηρίξει το Πακιστάν στην ανάπτυξη ενός μηχανισμού για τη διαχείριση και την καταγραφή ατόμων που χρειάζονται διεθνή προστασία στο έδαφός του και να ανταποκρίνεται σε «ιδιαίτερες ευπάθειες».
«Το Πακιστάν παρέμεινε ένας γενναιόδωρος υποδοχής προσφύγων για δεκαετίες. Αυτός ο ρόλος έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ανταποκριθεί στη γενναιοδωρία του», συνέχισε.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 1,3 εκατομμύρια Αφγανοί απολαμβάνουν το καθεστώς των εγγεγραμμένων προσφύγων, ενώ άλλοι 880.000 έχουν νόμιμο καθεστώς διαμονής στο Πακιστάν. Τουλάχιστον 700 Αφγανοί έχουν συλληφθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου μόνο στο Καράτσι και εκατοντάδες άλλοι σε άλλες πόλεις, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.