Κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη στο εμβληματικό Αρχηγείο του ΟΗΕ, Palais des Nations, επισημάνθηκαν οι αρχές του Μαχάτμα Γκάντι για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μη Βίας.
Σε παράπλευρη εκδήλωση κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης συνεδρίασης του HRC, διπλωματικές αποστολές και ΜΚΟ, με αφορμή την επέτειο γέννησης του Gandhiji, στις 2 Οκτωβρίου, τίμησαν τη «Διεθνής Ημέρα Μη Βίας: Πρόληψη των παραβιάσεων του ανθρώπινου δυναμικού αντλώντας έμπνευση από τις αρχές της μη βίας .»
Οι ομιλητές τόνισαν τον ρηξικέλευθο ρόλο του Μαχάτμα Γκάντι και ευχαρίστησαν την Ινδία και το ήθος της που έδωσε στον κόσμο αυτό το όραμα που συνέβαλε όχι μόνο στην ανεξαρτησία της Ινδίας αλλά και στην ανεξαρτησία πολλών άλλων.
Έμφαση δόθηκε επίσης στη φιλοσοφία του Μαχάτμα Γκάντι, η οποία είναι σχετική ακόμη και σήμερα, καθώς οι ομιλητές κάλεσαν τα αντιμαχόμενα έθνη να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη και στη μη βία, σύμφωνα με επίσημη δήλωση.
«Η Γενική Συνέλευση, με το ψήφισμα A/RES/61/271 που εγκρίθηκε στις 15 Ιουνίου 2007, καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας ως αφορμή για τη διάδοση του μηνύματος της μη βίας, μεταξύ άλλων μέσω της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού. Αυτό το ψήφισμα επιβεβαιώνει την παγκόσμια σημασία της αρχής της μη βίας και την επιθυμία να διασφαλιστεί μια κουλτούρα ειρήνης, ανεκτικότητας, κατανόησης και μη βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Ο Μαχάτμα Γκάντι, ως πατέρας της ινδικής ανεξαρτησίας και πρωτοπόρος υπέρμαχος της φιλοσοφίας της μη βίας, έχει σημαντική σημασία, ειδικά στο πλαίσιο του εορτασμού της 75ης επετείου από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». προστέθηκε επίσημο δελτίο τύπου.
Το όραμα και η προνοητικότητα του Γκάντι βασίστηκαν στην πεποίθηση ότι οι άνθρωποι, ως η κορυφή της θεϊκής δημιουργίας, μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και ειρηνικά σεβόμενοι τις αρχές της αλήθειας, της δικαιοσύνης, της αγάπης και της μη βίας.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν η Πρέσβης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Cabo Verde στα Ηνωμένα Έθνη, Clara Manuela da Luz Delgado Jesus. Πρέσβης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος των Κομορών, Σουλτάνος Χουζούρ· Πρέσβης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Καζακστάν, Yerlan Alimbayev; Πρέσβης, Μόνιμος Παρατηρητής του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρήνη στον ΟΗΕ, David Puyana· Πρέσβης, Μόνιμος Παρατηρητής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στον ΟΗΕ, Γιώργος Παπαδάτος και εκπρόσωπος του RADDHO και της Interfaith International, Biro Diawara.
Περίπου 120 άτομα συμμετείχαν στη συνεδρία που ολοκληρώθηκε με μια συναρπαστική συνεδρία ερωτοαπαντήσεων (Q&A).