Από την αρχή της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει μια αποτελεσματική συμμαχία με το Αζερμπαϊτζάν, πουλώντας όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα, σύμφωνα με άρθρο του Ιταλικού Ινστιτούτου Ανάλυσης Διεθνών Σχέσεων (IARI).
“Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αναφορών για τον Πόλεμο και την Ειρήνη, το Ισραήλ ήταν η πηγή του 60% των μέσων ετήσιων αγορών όπλων του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ 2015 και 2019. Μεταξύ των όπλων που μεταφέρονται, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κυρίως αναγνωριστικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τακτικής χρήσης.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης αποφασίσει να τα παράγει σε τοπικό επίπεδο μέσω μιας κοινοπραξίας μεταξύ του Υπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας και της ισραηλινής εταιρείας Aeronautics Defense Systems.
Επιπλέον, η ισραηλινή εταιρεία Elta Systems συνέδραμε παρέχοντας στο Μπακού έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό χάρτη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δίνοντας στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ένα σημαντικό πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2020, οι αερομεταφορές μέσω του τουρκικού και του γεωργιανού εναέριου χώρου επέτρεψαν σταθερά την προμήθεια πυρομαχικών και εξοπλισμού στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν μέσω σχεδόν εκατό φορτηγών αεροσκαφών.
Το αναπόφευκτο ερώτημα είναι: τι κερδίζει το Ισραήλ από αυτή τη συμμαχία;
Πρώτον, ανοίγει τη δυνατότητα απόκτησης μιας υποδομής στρατιωτικών πληροφοριών με αντι-ιρανικό προσανατολισμό που βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, στα σύνορα με το Ιράν.
Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν φοβούνται ότι το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον θρησκευτικό παράγοντα για να επηρεάσει το Μπακού. Επιπλέον, ορισμένα μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την ορθότητα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι πολλοί πολίτες του Αζερμπαϊτζάν, ιδίως εκείνοι που ζουν στο Ναχιτζεβάν, σκοπεύουν να επανενωθούν με την ιρανική πατρίδα τους και να απαλλαγούν από την τουρκική και ισραηλινή επιρροή στον Καύκασο.
Η Ισλαμική Δημοκρατία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το Αζερμπαϊτζάν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του “Διαδρόμου toy Ζανγκεζούρ”, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη, προϋποθέτει την αλλαγή των συνόρων, εμποδίζοντας την πρόσβαση του Ιράν στην Αρμενία.
Έτσι, η συνεργασία μεταξύ του Μπακού και του Τελ Αβίβ περιλαμβάνει την κατασκευή ηλεκτρονικών κατασκοπευτικών σταθμών στα νότια σύνορα του Αζερμπαϊτζάν, για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του Ιράν.
Επιπλέον, το Μπακού επέτρεψε στη Μοσάντ να δημιουργήσει μια προωθημένη επιχειρησιακή βάση στο έδαφός του για επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Ιράν, ενώ ταυτόχρονα διέθεσε τα αεροδρόμιά του στο Ισραήλ σε περίπτωση που το Τελ Αβίβ χρειαστεί να πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, η συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και του Αζερμπαϊτζάν δεν περιορίζεται στον στρατιωτικό τομέα, αλλά επεκτείνεται και σε οικονομικά έργα.
Ισραηλινές εταιρείες συμμετέχουν σε έργα αποκατάστασης των “απελευθερωμένων εδαφών” του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο του Μπακού: το 2021, το 65% του ακατέργαστου πετρελαίου προερχόταν από το Αζερμπαϊτζάν.
Η ανάλυση της σύνθετης δυναμικής των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποκαλύπτει τον πολύπλοκο ιστό στρατηγικών, στρατιωτικών και οικονομικών συμφερόντων που έχουν διαμορφώσει τη σχέση μεταξύ αυτών των περιφερειακών παικτών.
Ο ρόλος του Ισραήλ ως βασικού προμηθευτή όπλων με έμφαση στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έδωσε στο Αζερμπαϊτζάν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και στην ικανότητα του Μπακού να διεξάγει μια επιτυχημένη επίθεση μέσα σε μόλις 24 ώρες, αναγκάζοντας το Ναγκόρνο-Καραμπάχ να παραδοθεί.
Έτσι, η συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και του Αζερμπαϊτζάν καθίσταται κρίσιμο στοιχείο για τη διαμόρφωση της ισορροπίας ισχύος και της γεωπολιτικής δυναμικής στην περιοχή του Καυκάσου.
Η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει την παγκόσμια αλληλεπίδραση των περιοχών και την επέκταση των περιφερειακών συμφερόντων πέρα από τα σύνορά τους”.
ΠΗΓΗ: el.armradio.am