Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε το Free Web Turkey, σχετικά με τη λογοκρισία στο διαδίκτυο το 2022, πέρυσι στην Τουρκία λογοκρίθηκαν 3.196 ειδήσεις. Το Free Web Turkey είναι ένα πρόγραμμα της Ένωσης Σπουδών ΜΜΕ και Δικαίου (MLSA).

Στην κατηγορία των ειδήσεων, τα άρθρα που λογοκρίθηκαν περισσότερο ήταν τα σχετικά με την κυβέρνηση και τις καταγγελίες για παρατυπίες κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της οικογένειάς του. Συνολικά απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε 1.770 ειδήσεις για το θέμα αυτό.

Ακολούθησαν 517 ειδήσεις σχετικά με υποτιθέμενες παρατυπίες κατά προσώπων και οργανώσεων που πρόσκεινται στο AKP.

Και 402 ειδήσεις σχετικά με τον πρώην δικηγόρο του προέδρου Ερντογάν, Μουσταφά Ντογάν Ινάλ.

Αποκλείστηκαν πάνω από 35.000 ιστοσελίδες «της αντιπολίτευσης»

Όσον αφορά τα URLs, το 2022 αποκλείστηκαν 35.066 ιστοσελίδες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης», επειδή υιοθέτησαν μια πολιτική δημοσίευσης διαμετρικά αντίθετη με την κυβερνητική ιδεολογία.

Από τις πιο γνωστές αποκλεισμένες «ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης» αναφέρονται οι ιστοσελίδες του πρακτορείου Etkin News Agency (ETHA), του πρακτορείου Mezopotamya, του Kizil Bayrak, του Jin News, του Siyasi Haber, της εφημερίδας Umut, του περιοδικού Komun, της Gazete Yolculuk, του Ozgur Gelecek, του PIRHA, της Yeni Demokrasi και του περιοδικού Kaldirac.

Στην κατηγορία «Άλλο», τουλάχιστον 13 διευθύνσεις URL μπλοκαρίστηκαν. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονταν η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης Tumblr, η πλατφόρμα πολιτισμού Manga Mangago, το δίκτυο διανομής περιεχομένου Bunny CDN, ο ειδησεογραφικός οργανισμός Deutsche Welle, το ψηφιακό ερευνητικό έργο Radio Garden και το Havrita.

Όταν εξετάζονται οι αρχές που μπλόκαραν τις περισσότερες διευθύνσεις URL, πρώτη θέση κατέχει η Διοίκηση Χωροφυλακής της επαρχίας των Αδάνων με 12.208 αποφάσεις αποκλεισμού, ακολουθούμενη από τη Διοίκηση Χωροφυλακής της επαρχίας Ντενιζλί με 5.252 αποφάσεις και τη Διοίκηση Χωροφυλακής της επαρχίας Ελαζίγ με 4.983 αποφάσεις.

Η Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (TFF) κατέλαβε την όγδοη θέση με 866 αποφάσεις και το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς (CMB) την ένατη θέση με 852 αποφάσεις αποκλεισμού URL.

Βέβαια, οι ιστοσελίδες που μπλόκαρε η TFF ανήκαν σε ιστότοπους που μετέδιδαν πειρατικούς αγώνες και οι ιστοσελίδες που μπλόκαρε η CMB ανήκαν σε ιστότοπους που διενεργούσαν μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές συναλλάγματος.

«Λόγοι» μπλοκαρίσματος

Την πρώτη θέση στους λόγους που αναφέρονται για το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων κατέχει το «παράνομο ή/και άσεμνο περιεχόμενο».

Έπεται ο λόγος της «προστασίας της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr