Facebook Pixel Η Ινδία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση του προβλήματος στη Γάζα, λέει Ιορδανός διπλωμάτης
Life
| 2023-11-10 13:15:00

Η Ινδία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση του προβλήματος στη Γάζα, λέει Ιορδανός διπλωμάτης

του Γεωπόλδου
Η Ινδία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση του προβλήματος στη Γάζα, λέει Ιορδανός διπλωμάτης

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε νωρίτερα μια κρίσιμη τηλεφωνική συνομιλία με τον Βασιλιά Αμπντουλάχ Β της Ιορδανίας για να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Οι ηγέτες μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για την τρομοκρατία και την απώλεια ζωών αμάχων στον πόλεμο.

Λίγες μέρες μετά την αποχή της Ινδίας από την ψηφοφορία για ένα ψήφισμα υπό την ηγεσία της Ιορδανίας στα Ηνωμένα Έθνη που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ο Ιορδανός απεσταλμένος στην Ινδία είπε ότι κάθε χώρα διαμορφώνει τη δική της στάση ανάλογα με το συμφέρον της.
 
Ο Πρέσβης Mohamed Salam Jameel A.F. El-Kayed δήλωσε ότι η χώρα του σέβεται την απόφαση της Ινδίας και δεν θα παρέμβει σε αυτήν. Ο απεσταλμένος δήλωσε επίσης τη στάση του Αμμάν σε αυτή τη σύγκρουση και πρόσθεσε ότι "είναι πολύ σαφές" ότι η Ιορδανία ζητά "κατάπαυση του πυρός".
 
"Είναι απόφαση της Ινδίας. Το σεβόμαστε αυτό. Δεν παρεμβαίνουμε σε αυτό. Η Ινδία αποφάσισε να απέχει από αυτό το ψήφισμα. Και εξαρτάται από την Ινδία. Δεν παρεμβαίνουμε. Κάθε χώρα παίρνει τη δική της θέση σύμφωνα με τα συμφέροντά της", δήλωσε ο Mohamed Salam Jameel A.F. El-Kayed σε συνέντευξή του στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
"Η θέση της Ιορδανίας είναι ξεκάθαρη για όλους. Καλούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο αμέσως. Ζητάμε να τεθεί εκεχειρία για να σωθούν οι απώλειες αμάχων. Υποστηρίζουμε επίσης την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αυτή είναι η Ιορδανική θέση που έχει διατυπωθεί από τον Μεγαλειότατο Βασιλιά Αμπντουλάχ Β ' ... και να σταματήσει ο βομβαρδισμός των αμάχων. Έχουμε δει πάνω από 10.000 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων. Πρέπει λοιπόν αυτός ο πόλεμος να σταματήσει αμέσως...", είπε ο απεσταλμένος.
 
Τον περασμένο μήνα, η Ινδία απείχε από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για ένα ψήφισμα υπό την ηγεσία της Ιορδανίας που δεν είχε καμία αναφορά στη Χαμάς σε αυτό. Το ψήφισμα ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και "ανεμπόδιστη" ανθρωπιστική πρόσβαση στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή.
 
Το ψήφισμα που συνέταξε η Ιορδανία με τίτλο "Προστασία των αμάχων και τήρηση των νομικών και ανθρωπιστικών υποχρεώσεων" εγκρίθηκε με 120 έθνη να ψηφίζουν υπέρ της, 14 κατά και 45 να απέχουν. Η Ινδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχαν από την ψηφοφορία.
 
Μιλώντας περαιτέρω για τη συζήτηση μεταξύ Νέου Δελχί και Αμμάν, ο Ιορδανός απεσταλμένος δήλωσε ότι η Ινδία είναι μια αναδυόμενη δύναμη και ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε αυτή την κατάσταση για να λύσει το πρόβλημα.
 
"Ναι, η συζήτηση έλαβε χώρα και ο αξιότιμος πρωθυπουργός μίλησε με την Αυτού Μεγαλειότητα για τόσα πολλά θέματα, φυσικά, την ασφάλεια και τις ρυθμίσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια. Από αυτή την άποψη, η Ινδία είναι μια αναδυόμενη δύναμη στον κόσμο και εμπλέκεται σε πολλά διεθνή ζητήματα και έχει ήδη στείλει βοήθεια", δήλωσε ο απεσταλμένος.
 
"Νομίζω ότι η Ινδία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε αυτή την κατάσταση προκειμένου να λύσει το πρόβλημα και να σώσει τις ζωές των ανθρώπων που σκοτώνονται εκεί", πρόσθεσε.
 
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε νωρίτερα μια κρίσιμη τηλεφωνική συνομιλία με τον Βασιλιά Αμπντουλάχ Β της Ιορδανίας για να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Οι ηγέτες μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για την τρομοκρατία και την απώλεια ζωών αμάχων στον πόλεμο.
 
Και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη συντονισμένων προσπαθειών για την επίτευξη έγκαιρης επίλυσης των προκλήσεων ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του πολέμου.
 
"Μίλησε με την Αυτού Μεγαλειότητα @KingAbdullahII της Ιορδανίας. Αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή της Δυτικής Ασίας. Συμμεριζόμαστε ανησυχίες σχετικά με την τρομοκρατία, τη βία και την απώλεια ζωών αμάχων. Συντονισμένες προσπάθειες που απαιτούνται για την έγκαιρη επίλυση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης", ανέφερε ο πρωθυπουργός Μόντι στον Χ.
 
Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος τον περασμένο μήνα, αρκετές χώρες,συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι ο Πρέσβης της Ιορδανίας θα επιστρέψει στο Τελ Αβίβ μόνο εάν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμό του στον θύλακα και τερματίσει "την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε".
 
"Υποβάλαμε το ψήφισμα για τη γενική συνέλευση ... αποσύραμε τον Πρέσβη μας από εκεί. Ήταν ένα σαφές σημάδι ότι καταδικάζουμε όλους αυτούς τους βομβαρδισμούς και όλες αυτές τις δολοφονίες νέων και παιδιών και στην πραγματικότητα το Παλαιστινιακό έθνος στο σύνολό του", δήλωσε ο απεσταλμένος.
 
Τη Δευτέρα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β ' δήλωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας του είχε πετάξει "επείγουσα ιατρική βοήθεια" σε νοσοκομείο πεδίου που λειτουργεί το Βασίλειο στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ιορδανός απεσταλμένος, ενώ ανέφερε αυτό είπε ότι "η χώρα του δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή".
 
Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Ο βασιλιάς είπε ότι ήταν "καθήκον μας να βοηθήσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας που τραυματίστηκαν στον πόλεμο στη Γάζα.”
 
"Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν νοσοκομεία, σχολεία, τα πάντα. Έτσι, η Ιορδανία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή. Χθες αεροσκάφη της βασιλικής δύναμης έριξαν βοήθεια στο Νοσοκομείο της Ιορδανίας, στο νοσοκομείο πεδίου. Ήταν η πρώτη χώρα που το έκανε. Και αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για τη θέση της Ιορδανίας απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο και αυτή τη γενοκτονία που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας", πρόσθεσε ο απεσταλμένος.
 
Όταν ρωτήθηκε τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Ιορδανία στην επίλυση της σύγκρουσης και ποιες επιπτώσεις έχει η σύγκρουση στην περιοχή της Δυτικής Ασίας, ο απεσταλμένος "ελπίζει ότι δεν θα συμβεί καμία διαρροή ή επίπτωση" και ότι η Ιορδανία πάντα "προσπάθησε να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία".
 
"Υποστηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών. Επειδή πιστεύουμε ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν να έχουν το δικό τους κράτος", είπε ο απεσταλμένος.
 
"Η Ιορδανία πάντα προσπαθούσε να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία. Να έχετε πάντα καλές διπλωματικές σχέσεις με όλους. Προσπαθώ να βοηθήσω τους Παλαιστίνιους . Ο Τζόρνταν είναι σημαντικός παίκτης σε αυτή την αρένα", πρόσθεσε.
 
Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) δήλωσαν την Τετάρτη ότι σκότωσαν μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του εξοπλισμού κατασκευής όπλων της Χαμάς σε αεροπορική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 
Ο στρατός και η Shin Bet έχουν αποκαλέσει τον Muhsin Abu Zina "έναν από τους ηγέτες της παραγωγής όπλων" για τη Χαμάς, η οποία ειδικεύτηκε στην κατασκευή "στρατηγικών όπλων και ρουκετών", σύμφωνα με έκθεση της Times of Israel.
 
Ο ισραηλινός στρατός τον έχει αποκαλέσει επικεφαλής του τμήματος "βιομηχανίες και όπλα" της Χαμάς.
 
Με ανάρτηση στο X, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις δήλωσαν: "οι μαχητές του ισραηλινού στρατού συνεχίζουν να επιχειρούν βαθιά στη Λωρίδα της Γάζας, εξαλείφοντας τους τρομοκράτες και κατευθύνοντας αεροσκάφη για να επιτεθούν σε τρομοκρατικές υποδομές. Ένα μαχητικό αεροσκάφος του ισραηλινού στρατού, καθοδηγούμενο από τις πληροφορίες της Shin Bet και της Αμμάν, κατέστρεψε την αποθήκη Abu Zina, η οποία υπηρέτησε ως επικεφαλής του Τμήματος βιομηχανιών και όπλων στα κεντρικά γραφεία παραγωγής της Χαμάς.”

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags