Μετά από μια πρόσφατη αλλαγή πολιτικής, η απέλαση Αφγανών πολιτών χωρίς έγγραφα που διαμένουν στο Πακιστάν ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Ο αναγκαστικός επαναπατρισμός είχε σημαντικό αντίκτυπο στο κοινωνικο-οικονομικό τοπίο σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Μπαλουχιστάν.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες χωρίς έγγραφα που εντοπίστηκαν για αναγκαστικό επαναπατρισμό είναι Παστούν. Πολλοί από αυτούς είχαν ενσωματωθεί στις τοπικές κοινότητες των Παστούν στην επαρχία. Η αναγκαστική αποχώρησή τους δεν έχει διαταράξει μόνο τις ζωές τους αλλά και εκείνες των κοινοτήτων που τους είχαν αγκαλιάσει.

Η κοινότητα των Χαζάρα στο Μπαλουχιστάν, η οποία είχε αυξηθεί ο αριθμός τους μετά την κατάληψη της Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021 από τη διοίκηση των Ταλιμπάν, αντιμετωπίζει μια δική της κρίση. Πολλοί Χαζάρα, ομοίως χωρίς έγγραφα και φοβούμενοι μια καταστολή, έχουν φύγει για το Αφγανιστάν. Η έξοδος έχει επιδεινώσει τον φόβο μεταξύ του λαού των Χαζάρα που είχαν φύγει από την καταπίεση από τους Αφγανούς Ταλιμπάν μόνο για να αντιμετωπίσουν μια νέα σειρά αβεβαιοτήτων.

Η Κουέτα, η οποία είχε μεγάλο πληθυσμό Αφγανών προσφύγων, αισθάνεται ιδιαίτερα την οικονομική πίεση. Μερικοί από τους πρόσφυγες ήταν καλά ενσωματωμένοι στην οικονομία της πόλης, συνεισφέροντας σημαντικά τόσο ως εργάτες όσο και ως καταναλωτές. Η αποχώρησή τους οδήγησε σε ύφεση το επιχειρηματικό περιβάλλον της πόλης. Ενώ ορισμένοι από τους πολίτες της Κουέτας βλέπουν την πτώση της αξίας των ακινήτων που προκύπτει και των ενοικίων ως επιβάρυνση, το γενικό συναίσθημα προκαλεί ανησυχία για το οικονομικό μέλλον της πόλης.

Η κατάσταση στο Τσαμάν είναι σκληρή. Για πρώτη φορά εδώ και επτά δεκαετίες, εμποδίζονται άνθρωποι να περάσουν στο Αφγανιστάν χωρίς διαβατήριο. Η απαίτηση διαβατηρίου έχει διαταράξει όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τις οικογενειακές σχέσεις. Η πρώιμη απάντηση ήταν μια καθιστική διαμαρτυρία που συνεχίστηκε για 18 ημέρες. Δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες έχουν δηλώσει τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην καθιέρωση της υποχρέωσης θεώρησης. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες να διαλύσουν τους διαδηλωτές έχουν αποτύχει.

Ο κοινωνικός αντίκτυπος των απελάσεων είναι ίσως πιο βαθύς. Μερικοί από τους Αφγανούς που τώρα εγκαταλείπουν τη χώρα είναι μέρος της κοινωνίας εδώ και πολλά χρόνια. Πολλοί παντρεύτηκαν εδώ και ανέπτυξαν κοινοτικούς δεσμούς. Η έξοδος είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο μια υλικοτεχνική πρόκληση αλλά και μια κοινωνική αναταραχή.

Οι αντιδράσεις για την απέλαση ήταν μικτές.

Η Κουέτα, η οποία έχει μεγάλο αφγανικό πληθυσμό προσφύγων, αισθάνεται ιδιαίτερα την οικονομική πίεση. Οι πρόσφυγες ήταν βαθιά ενσωματωμένοι στην οικονομία της πόλης, συνεισφέροντας σημαντικά τόσο ως εργάτες όσο και ως καταναλωτές. Η αποχώρησή τους οδήγησε σε ύφεση το επιχειρηματικό περιβάλλον της πόλης .

Ο Danish Murad, δημοσιογράφος με έδρα την Κουέτα, λέει: «Μου έχουν πει ότι η έξοδος των Αφγανών προσφύγων θα επηρεάσει σημαντικά την Κουέτα. Ωστόσο, δεν έχω παρατηρήσει καμία διαφορά. Φαίνεται ότι τα πράγματα παραμένουν όπως ήταν».

Ο Hidayatullah, ένας έμπορος υφασμάτων σε ένα εμπορικό κέντρο στην Κουέτα, λέει: «Προηγουμένως, την πρώτη εβδομάδα του μήνα, είχαμε πολλούς ανθρώπους που έρχονταν για ψώνια. Μετά την ανακοίνωση των απελάσεων, τα μαγαζιά μας έχουν ερημώσει. Δεν υπάρχουν Αφγανοί πελάτες».

Θεωρητικά, η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε άγχος στις διασυνοριακές συγγένειες, σε μείωση του πολιτιστικού και κοινωνικού κεφαλαίου που συνεισφέρουν οι πρόσφυγες στις κοινότητες υποδοχής και σε πιθανή αποσταθεροποίηση των τοπικών οικονομιών που είχαν προσαρμοστεί ώστε να περιλαμβάνουν την εργασία και το εμπόριο του προσφυγικού πληθυσμού.

Τα εθνικιστικά κόμματα των Μπαλόχ, τα οποία έχουν εκφράσει στο παρελθόν έντονη αντίθεση στην παρουσία Αφγανών προσφύγων, παρέμειναν σιωπηλά για το θέμα. Κατά την προετοιμασία της απογραφής του 2017, υπήρξε μια ισχυρή εκστρατεία από την BNP-Mengal για να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταμετρηθούν οι Αφγανοί πρόσφυγες. Η σιωπή τους ο χρόνος γύρω του θεωρείται στρατηγική κίνηση για την αποφυγή συσχέτισης με τις απελάσεις.

Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι σε μεγάλο αριθμό Αφγανών έχουν εκδοθεί πακιστανικές ταυτότητες. Έχει προταθεί ότι στην επόμενη φάση τέτοιου είδους κάρτες θα μπλοκαριστούν και θα ακυρωθούν. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιο πρόβλημα γιατί μπορεί να επηρεαστούν και ορισμένοι ντόπιοι. Αυτό θέτει μια σημαντική πρόκληση, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει ακούσια τους Πακιστανούς πολίτες στο Μπαλουχιστάν. Η κυβέρνηση πρέπει να πορευτεί με προσοχή σε αυτό το θέμα.

Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Μπαλουχιστάν μετά την απέλαση ορισμένων Αφγανών προσφύγων υπογραμμίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτικής, κοινωνίας και οικονομίας. Η ανάγκη για προσεκτική και ανθρώπινη προσέγγιση είναι πρωταρχικής σημασίας για να αποτραπεί περαιτέρω αναστάτωση στη ζωή τόσο των Αφγανών προσφύγων όσο και των πολιτών του Μπαλουχιστάν.

ΠΗΓΗ: The News on Sunday