Η NASA θα εκπαιδεύσει έναν Ινδό αστροναύτη για ένα ταξίδι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το επόμενο έτος, δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Μπιλ Νέλσον, εν μέσω εμβάθυνσης των διαστημικών δεσμών μεταξύ Ινδίας και Ηνωμένων Πολιτειών.
«Υπάρχει μια ευκαιρία να μοιραστούμε την επιστήμη», είπε ο Νέλσον, μιλώντας σε εκδήλωση στη Μπανγκαλόρ, όπου πρόκειται να επιθεωρήσει τον δορυφόρο NISAR την Πέμπτη.
Το NASA-ISRO SAR (NISAR) είναι ένα παρατηρητήριο σε χαμηλή τροχιά της Γης που αναπτύχθηκε από κοινού από τη NASA και τον ISRO (Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας). Χονδρικά στο μέγεθος ενός SUV, ο δορυφόρος πρόκειται να εκτοξευθεί από την Ινδία το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με στόχο η διαδικασία να γίνει τον Ιανουάριο.
Το NISAR θα χαρτογραφεί ολόκληρο τον πλανήτη μία φορά κάθε 12 ημέρες, παρέχοντας δεδομένα για την κατανόηση των αλλαγών στα οικοσυστήματα, τη μάζα πάγου, τη φυτική βιομάζα, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα υπόγεια ύδατα και τους φυσικούς κινδύνους, όπως σεισμούς, τσουνάμι, ηφαίστεια και κατολισθήσεις.
Η Ινδία σκοπεύει να πενταπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά εκτόξευσης δορυφόρων εντός της επόμενης δεκαετίας και συμφώνησε να συμμετάσχει στις Συμφωνίες Artemis της NASA τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Οι συμφωνίες στοχεύουν να αποσαφηνίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις αρχές της ευρέως επικυρωμένης Συνθήκης για το Διάστημα του 1967, προτρέποντας την επιστημονική διαφάνεια και καθιερώνοντας κανόνες συντονισμού για την αποφυγή επιβλαβών παρεμβάσεων στο διάστημα και στο φεγγάρι.
Η Ινδία τον Αύγουστο κέρδισε έναν αγώνα για να φτάσει στον νότιο πόλο της Σελήνης εναντίον της Ρωσίας μετά τη συντριβή του ρωσικού Luna-25. Με τις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χώρα μπορεί να δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει επόμενη αποστολή.
Η Κίνα, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη ομαλή προσγείωση στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού το 2019, έχει επίσης προγραμματίσει περισσότερες αποστολές αφού ξόδεψε 12 δισεκατομμύρια δολάρια για το διαστημικό της πρόγραμμα το 2022. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, βρίσκονται σε καλό δρόμο να δαπανήσουν περίπου 93 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα της σελήνης Artemis μέχρι το 2025.
«Αυτή είναι η χρυσή εποχή της εξερεύνησης του διαστήματος», είπε ο Νέλσον στην εκδήλωση της Τετάρτης.
ΠΗΓΗ: Reuters