Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Mizan", το Ιράν εκτέλεσε δι′ απαγχονισμού τέσσερις «δολιοφθορείς» που συνδέονται με τη Μοσάντ, δηλαδή την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ.
«Τέσσερα μέλη μιας ομάδας δολιοφθοράς που συνδέεται με το σιωνιστικό καθεστώς, τα οποία είχαν διαπράξει εκτεταμένες ενέργειες κατά της ασφάλειας της χώρας υπό την καθοδήγηση αξιωματικών της Μοσάντ, εκτελέστηκαν σήμερα το πρωί έπειτα από νόμιμες διαδικασίες», ανέφερε το πρακτορείο σε μία είδηση που αναράγουν το Reuters και οι Financial Times, αλλά και Μέσα, όπως το Al Jazeera, οι Times of Israel, το France24, η Telegraph, ο Guardian και το Al Monitor.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, στην αγχόνη οδηγήθηκαν το πρωί της Παρασκευή τρεις άνδρες και μία γυναίκα με την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ.
Το πρακτορείο Mizan, που συνδέεται με το ιρανικό δικαστικό σώμα, ανέφερε ότι οι άνθρωποι που εκτελέστηκαν κατηγορήθηκαν για «διεξαγωγή πολέμου» εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Οι εκτελέσεις γίνονται ύστερα από την αεροπορική επιδρομή τη Δευτέρα που έπληξε προάστιο της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού, σκοτώνοντας τον ανώτερο Ιρανό διοικητή, Ραζί Μουσαβί.
Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία και είπαν ότι διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν αναλόγως.
Ο σκιώδης πόλεμος Ισραήλ-Ιράν
Οι FT σημειώνουν ότι το Ισραήλ και το Ιράν έχουν εμπλακεί σε έναν σκιώδη μα όλο και πιο ανοιχτό πόλεμο την τελευταία δεκαετία.
Η Συρία, όπου οι ιρανικές δυνάμεις παρενέβησαν για να υποστηρίξουν τον Μπασάρ αλ-Ασαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, έχει αναδειχθεί σε πεδίο μάχης.
Τα συριακά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν αργά την Πέμπτη ότι το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού χτυπήθηκε από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνήθως αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη για επιχειρήσεις εναντίον ιρανικών στόχων, αλλά ο Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός το 2021 και το 2022, επισήμανε σε άρθρο στη Wall Street Journal ότι το εβραϊκό κράτος χτύπησε μια βάση UAV και δολοφόνησε έναν ανώτερο διοικητή σε ιρανικό έδαφος στις αρχές του 2022, στη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης.
«Το ιρανικό καθεστώς βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων προβλημάτων της Μέσης Ανατολής και μεγάλου μέρους του παγκόσμιου τρόμου. Ωστόσο, ανεξήγητα, σχεδόν κανείς δεν το αγγίζει», έγραψε ο Μπένετ, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ και άλλοι διεθνείς παράγοντες πρέπει να λάβουν σκληρότερα μέτρα κατά της Τεχεράνης.
Οι σύμμαχοι της Τεχεράνης
Το Ιράν είναι υποστηρικτής της Χαμάς στη Γάζα και υποστηρίζει ομάδες μαχητών που έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ και αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή από τότε που η παλαιστινιακή ομάδα εξαπέλυσε την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.
Ο πιο ισχυρός σύμμαχός της, η Χεζμπολάχ, ανταλλάσσει καθημερινά πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, τροφοδοτώντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να προκληθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ανταρτών Χούθι στην Υεμένη έχει εκτοξεύσει drones και βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ. Εχει επίσης στοχεύσει εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν από τα μέσα Νοεμβρίου.