Τα αραβικά κράτη εργάζονται σε μια πρωτοβουλία για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που θα μπορούσε να προσφέρει στο Ισραήλ εξομάλυνση των σχέσεων εάν συμφωνούσε σε «μη αναστρέψιμα» βήματα προς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ανώτερος Άραβας αξιωματούχος είπε ότι ελπίζουν να παρουσιάσουν το σχέδιο μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και να αποτραπεί μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Άραβες αξιωματούχοι έχουν συζητήσει το σχέδιο με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Προϋποθέτει ότι οι δυτικές χώρες θα συμφωνήσουν να αναγνωρίσουν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος ή να υποστηρίξουν την πλήρη ένταξη των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ.
«Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι χρειάζεται ελπίδα για τους Παλαιστίνιους, δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομικά οφέλη ή αφαίρεση συμβόλων κατοχής», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος.
Η πρωτοβουλία έρχεται καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη διεθνή πίεση για να τερματίσει την επίθεσή του στην πολιορκημένη Γάζα, με τις ΗΠΑ να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψουν μια ευρύτερη έκρηξη και να πιέζουν για μια πιο μακροπρόθεσμη επίλυση της παρατεταμένης ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
«Συμφωνούμε ότι η περιφερειακή ειρήνη περιλαμβάνει ειρήνη για το Ισραήλ, αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο μέσω της ειρήνης για τους Παλαιστίνιους μέσω ενός παλαιστινιακού κράτους», είπε σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Αργότερα την Τρίτη, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει επικεντρωμένη στη διασφάλιση μιας συμφωνίας για να εξομαλύνει η Σαουδική Αραβία τις σχέσεις με το Ισραήλ ως μέρος των σχεδίων της για τη μεταπολεμική εποχή.
«Δεδομένου του ισραηλινού πολιτικού σώματος σήμερα, η ομαλοποίηση είναι ίσως αυτό που μπορεί να βγάλει τους Ισραηλινούς από τον γκρεμό», είπε ο ανώτερος Άραβας αξιωματούχος.
Η Σαουδική Αραβία πλησίαζε πιο κοντά στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία των ΗΠΑ σε ένα ντιλ ασφαλείας με το Ριάντ και την υποστήριξη της ανάπτυξης των πυρηνικών φιλοδοξιών του Βασιλείου.
Αμερικανοί και Σαουδάραβες αξιωματούχοι συζητούσαν επίσης ένα παλαιστινιακό στοιχείο της συμφωνίας που περιελάμβανε το πάγωμα της επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, την ενίσχυση της υποστήριξης προς την Παλαιστινιακή Αρχή που διαχειρίζεται περιορισμένα τμήματα των κατεχόμενων εδαφών και τη δημιουργία μιας πορείας προς μία λύση δύο κρατών.
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ο Μπλίνκεν είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί το Ριάντ στα μέσα Οκτωβρίου για να συζητήσει τα σχέδια για τους Παλαιστίνιους. Η επίθεση της Χαμάς και η απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα ανέτρεψαν αυτή τη διαδικασία.
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία κατέστησε σαφές ότι ενώ η διαδικασία είχε σταματήσει, το Βασίλειο δεν είχε αφαιρέσει την επιλογή από το τραπέζι. Υπήρξε επίσης η συνειδητοποίηση ότι το Ριάντ θα έπρεπε να εξασφαλίσει μεγαλύτερες παραχωρήσεις από το Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, με πιο συγκεκριμένα βήματα προς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.
ΠΗΓΗ: Euro2day.gr