Η Frontex που δημιουργήθηκε το 2004 για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης δεν κατάφερε να ανακόψει τα τεράστια κύματα μετανάστευσης στην Ευρώπη.
 
Με 380.000 παράνομες εισόδους που καταγράφηκαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ το 2023, μια κορύφωση που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2016, η κατάσταση είναι καταστροφική. Τα στοιχεία της Frontex, που δείχνουν διαρκή αύξηση των εισροών τα τελευταία τρία χρόνια, μας υπενθυμίζουν κάθε στιγμή την επείγουσα ανάγκη μεταρρύθμισης αυτού του οργανισμού για να τεθεί τέλος στην παράνομη μετανάστευση.
 
Η Frontex, που δημιουργήθηκε το 2004 για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δεν κατάφερε ποτέ να ανακόψει αποτελεσματικά τα κύματα μετανάστευσης που πλήττουν το ευρωπαϊκό έδαφος. Ακόμη χειρότερα, είχε μια σειρά αποτυχιών στη μετανάστευση, με αποκορύφωμα το 2015, όπου έδειξε ότι είναι εντελώς ανίσχυρη μπροστά στη μαζική άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο μεταναστών. Αποτέλεσμα τόσο θλιβερό όσο και προβλέψιμο, αφού σίγουρα δεν θα μπορούσαν κάποιοι εκατοντάδες υπάλληλοι της Frontex, που απεστάλησαν από τα κράτη μέλη σε εθελοντική μάλιστα βάση (sic), που θα μπορούσαν να επιτύχουν τον έλεγχο των συνόρων που κατευθύνονταν από τα Κανάρια Νησιά προς την βόρεια Φινλανδία.
 
Παρά το κόστος ενίσχυσης 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027 και έναν ετήσιο προϋπολογισμό περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ η Frontex είναι απλώς ένα φιάσκο. Μακριά από την αρχική της αποστολή, έχει πλέον μετατραπεί σε μια υπηρεσία υποδοχής λαθρομεταναστών, που ασχολείται περισσότερο με την καταμέτρηση των παράνομων διελεύσεων των συνόρων μας παρά με την φρούρηση τους.
 
Οι ευρωεκλογές πρέπει επομένως να μας επιτρέψουν να ανταποκριθούμε σε δύο επιταγές: να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το φιάσκο και να θέσουμε τα θεμέλια για αποφασιστική πολιτική δράση. Πρέπει επομένως να επανεξετάσουμε την δομή και την λειτουργία της Frontex και, όπως πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας, Andrej Babiš, το 2018, η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση των δυνάμεων των εθνικών συνόρων και της ακτοφυλακής χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή : Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία.
 
Οι επιχειρησιακές της δυνάμεις πρέπει να τεθούν υπό εθνικό έλεγχο, να επικεντρωθούν εκ νέου στη στρατηγική για τη μετανάστευση προωθώντας την ανταλλαγή πληροφοριών και δεξιοτήτων και να συνδεθούν με την ευρωπαϊκή διπλωματία για να διαπραγματευτεί και να αποκτήσει, εξ ονόματος όλων των κρατών μελών, τα προξενικά δελτία που είναι απαραίτητα για την απέλαση λαθρομεταναστών. Χωρίς αυτή την τολμηρή μεταρρύθμιση, η Ευρώπη κινδυνεύει να πέσει ανεπανόρθωτα σε μεταναστευτικό αδιέξοδο, απειλώντας τη σταθερότητα των κοινωνιών της. Τώρα είναι η ώρα για επείγουσες και αποφασιστικές ενέργειες.
 
ΠΗΓΗ: Le Figaro