Την οικοδόμηση ενός τεράστιου καταυλισμού ο οποίος περιβάλλεται από ψηλά τείχη από μπετόν, στην έρημο του Σινά, έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες η Αίγυπτος, σύμφωνα με την Wall Street Journal, καθώς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Κάιρο ανησυχεί για ενδεχόμενη μαζική έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας όταν ο στρατός του Ισραήλ αρχίσει χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους και ειδικούς, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι περίπου 100.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε σκηνές στον καταυλισμό, που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Γάζα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal οι αρχές της Αιγύπτου ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας, αναπτύσσοντας στρατεύματα, τεθωρακισμένα και στήνοντας ή ενισχύοντας φράκτες για να αποτρέψουν μαζική εισροή προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας

Ο καταυλισμός, οκτώ τετραγωνικών μιλίων, μακριά από πόλεις και οικισμούς, οικοδομείται προληπτικά, για το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη εισροή Παλαιστινίων προσφύγων, σημειώνεται. Μεγάλος αριθμός σκηνών, που δεν έχουν ακόμη συναρμολογηθεί, έχουν παραδοθεί στον υπό κατασκευή καταυλισμό, ανέφεραν αξιωματούχοι.

 

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να λέει ότι ο στρατός του θα χρειαστεί να πολεμήσει τη Χαμάς στη Ράφα, που βρίσκεται στα αιγυπτιακά σύνορα, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια ευρεία ισραηλινή επίθεση θα μπορούσε να συμβεί εντός εβδομάδων.

Ο κυβερνήτης στην επαρχία του Βορείου Σινά αρνήθηκε πως ο καταυλισμός οικοδομείται για Παλαιστίνιους, διαβεβαίωσε πως προορίζεται για Αιγύπτιους που εκτοπίστηκαν στο πλαίσιο πρόσφατων επιχειρήσεων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Συνολικά  1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, έχουν συρρεύσει στην πόλη, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται επί τέσσερις και πλέον μήνες.

 

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων, να μην υποδεχθεί παρά 50.000 ως 60.000, ενώ στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση της Αιγύπτου έφθασε στο σημείο να απειλήσει το Ισραήλ πως θα τερματίσει τη διμερή συμφωνία ειρήνης (1979) αν υπάρξει μαζική εισροή προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας, πάντα σύμφωνα με τη WSJ.

Το Reuters αναφέρει, επικαλούμενο τέσσερις αιγυπτιακές πηγές ότι η χώρα προετοιμάζει μια περιοχή στα σύνορα της Γάζας που θα μπορούσε να φιλοξενήσει Παλαιστίνιους σε περίπτωση που μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα προκαλέσει φυγή πέρα ​​από τα σύνορα, περιγράφοντάς τον ως έκτακτο μέτρο.