Facebook Pixel Κίνα: Παγκόσμια ανησυχία με την εμπλοκή σε υπόθεση κατασκοπείας
Life
| 2024-02-19 07:06:00

Παγκόσμια ανησυχία με την εμπλοκή της Κίνας σε υπόθεση κατασκοπείας

του Γεωπόλδου
Παγκόσμια ανησυχία με την εμπλοκή της Κίνας σε υπόθεση κατασκοπείας

ΗΠΑ, Ολλανδία και Φιλιππίνες αναφέρουν, ότι απέτρεψαν κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις. Απειλές και προκλήσεις για τις άμυνες των κρατών.

Οι ισχυρισμοί κατά της Κίνας σχετικά με την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο έχουν πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ έχουν αναφέρει κυβερνοεπιθέσεις που προέρχονται από κινεζικές οντότητες. Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πρόσφατα ότι διέκοψαν μια κρατική προσπάθεια της Κίνας για την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βλάψει τις μη στρατιωτικές υποδομές. Ο επικεφαλής του FBI είχε προειδοποιήσει ότι το Πεκίνο τοποθετείται για να διαταράξει την καθημερινή ζωή των Αμερικανών εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πάνε ποτέ σε πόλεμο.

Οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες. Αρκετές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων και της Ολλανδίας, έχουν αναφέρει ότι αποτρέπουν κυβερνοεπιθέσεις που προέρχονται από κινεζικές οντότητες. Αυτά τα περιστατικά έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την έκταση της εμπλοκής της Κίνας σε δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν ξένες κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ιδρύματα.

Ένα από τα τελευταία περιστατικά αφορούσε ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών που απέδιδαν κυβερνοκατασκοπεία σε κινεζικούς φορείς που υποστηρίζονται από το κράτος. Σύμφωνα με αναφορές, αυτοί οι παράγοντες απέκτησαν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε ένα ολλανδικό στρατιωτικό δίκτυο, σηματοδοτώντας την πρώτη δημόσια απόδοση μιας τέτοιας δραστηριότητας στην Κίνα από την Ολλανδία. Αυτή η εξέλιξη υπογράμμισε την εξελισσόμενη φύση των απειλών στον κυβερνοχώρο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα έθνη για την άμυνα εναντίον τους.

Σε απάντηση σε αυτούς τους ισχυρισμούς, η κινεζική πρεσβεία στην Ολλανδία εξέδωσε μια δήλωση αρνούμενη κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη σε κυβερνοεπιθέσεις. Η πρεσβεία τόνισε τη στάση της Κίνας κατά των παράνομων δραστηριοτήτων και ζήτησε συνεργασία για τη διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας. Αυτή η άρνηση αντανακλά τη συνεπή θέση της Κίνας σε θέματα κυβερνοασφάλειας, όπου έχει δηλώσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στην κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο και τη δέσμευσή της να τηρεί τους νόμους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει κλιμακώσει την εκστρατεία της στα Μέσα Ενημέρωσης ισχυριζόμενη τις αμερικανικές επιχειρήσεις πειρατείας, μετά την καταδίκη από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ τον Ιούλιο του 2021 για κινεζικές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση στα Sentinel Labs, αυτή η επιθετική στρατηγική περιλάμβανε συνεργασία μεταξύ κινεζικών εταιρειών κυβερνοασφάλειας, κυβερνητικών υπηρεσιών και κρατικών μέσων ενημέρωσης για να ενισχύσουν τις κατηγορίες κατά των ΗΠΑ.

Μέχρι το 2023, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν διέθεταν ουσιαστική τεχνική ανάλυση, καθώς η ανάλυση βασιζόταν κυρίως σε ανακυκλωμένα έγγραφα πληροφοριών των ΗΠΑ. Ωστόσο, η αφήγηση άλλαξε στα μέσα του 2023, με την Κίνα να φέρεται να εγκαταλείπει το πρόσχημα της τεχνικής επικύρωσης και να βασίζεται αποκλειστικά στα κρατικά μέσα ενημέρωσης για τη διάδοση των κατηγοριών.

Στην έκθεση, η σύμβουλος Ντακότα Κάρι με επίκεντρο την Κίνα σημείωσε ότι η επίθεση στα μέσα ενημέρωσης της Κίνας που εστιάστηκε στον κυβερνοχώρο προηγήθηκε της αποκάλυψης του 2023 από το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, αποκαλύπτοντας περιπτώσεις δυτικής κατασκοπείας στην Κίνα. Σημειωτέον, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν διέθεταν ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία, αλλά παρόλα αυτά δημοσιοποιήθηκαν ευρέως.

Ωστόσο, οι ειδικοί είπαν ότι η ανησυχία τους για τις δραστηριότητες ορισμένων ομάδων hacking που φέρεται ότι συνδέονται με την ύπαιθρο εξακολουθούν να υφίστανται. Μια τέτοια ομάδα, η Volt Typhoon, έχει προσελκύσει την προσοχή των αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών που προειδοποιούν για τις προσπάθειές της να θέσει σε κίνδυνο τις δυτικές υποδομές ζωτικής σημασίας. Οι ειδησεογραφικές αναφορές υποδεικνύουν ότι οι δραστηριότητες του Volt Typhoon εκτείνονται πέρα ​​από την παραδοσιακή κατασκοπεία, στοχεύοντας ναυτικά λιμάνια, παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Αυτές οι αποκαλύψεις τόνισαν τις εξελισσόμενες τακτικές που εφαρμόζουν οι φορείς στον κυβερνοχώρο και την ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα κυβερνοασφάλειας.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο ινστιτούτο lawfare, ο εκτελεστικός διευθυντής της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) Brandon Wales έχει περιγράψει την Κίνα ως «την υπ' αριθμόν ένα γεωστρατηγική πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο σε ευρεία κλίμακα όσο και σε απόλυτη εμβέλεια εντός της σφαίρας του κυβερνοχώρου». Αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη για ορισμένους αναγνώστες, δεδομένων των πιεστικών ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, με το καθένα να έχει το δικό του σύνολο επιχειρήσεων πειρατείας από τη Ρωσία και το Ιράν για να αποτρέψει. Όμως, ενώ αυτές οι ψηφιακές απειλές μπορεί να είναι πιο επείγουσες, πρόσφατες αναλύσεις από αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ έδειξαν ότι η Κίνα μπορεί να είναι η πιο σημαντική απειλή στον κυβερνοχώρο αυτή τη στιγμή.

Το Υπουργείο Άμυνας στην έκθεσή του προειδοποίησε ότι χάκερ στην Κίνα - οι οποίοι έχουν στοχεύσει κυβερνητικά συστήματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου - κλέβουν «ευαίσθητες πληροφορίες από τις κρίσιμες αμυντικές υποδομές και τα ερευνητικά ινστιτούτα». Το Υπουργείο έδωσε την έκθεσή του στο Κογκρέσο τον Οκτώβριο του 2023, στην οποία εντόπισε τρία πιθανά κίνητρα, περιγράφοντας τις επιθέσεις ως σχεδιασμένες για «οικονομικό και στρατιωτικό πλεονέκτημα και πιθανώς για προετοιμασίες κυβερνοεπιθέσεων». Σε περίπτωση σύγκρουσης, χάκερ με έδρα την Κίνα έχουν αναπτύξει εργαλεία για να επιτεθούν σε κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της «διακοπής ενός αγωγού φυσικού αερίου για ημέρες έως εβδομάδες», εκτιμά το τμήμα. Το τμήμα είχε επανεξετάσει τη στρατιωτική δραστηριότητα και τη δραστηριότητα ασφαλείας της Κίνας κατά τη διάρκεια του 2022.

Η πρόκληση της απόδοσης κυβερνοεπιθέσεων σε συγκεκριμένους παράγοντες όπως η Κίνα δεν είναι νέα. Οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνουν συχνά εξελιγμένες τεχνικές για την απόκρυψη της ταυτότητας των δραστών, καθιστώντας δύσκολη την οριστική απόδοση επιθέσεων. Αυτή η πρόκληση απόδοσης υπογράμμισε τη σημασία των ισχυρών δυνατοτήτων κυβερνοασφάλειας και της διεθνούς συνεργασίας για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο. Οι ισχυρισμοί κατά της Κίνας σχετικά με την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο υπογραμμίζουν την περίπλοκη και εξελισσόμενη φύση των προκλήσεων στον κυβερνοχώρο που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα. Ενώ η απόδοση απόδοσης παραμένει μια σημαντική πρόκληση, υπάρχει σαφής επιτακτική ανάγκη για τα έθνη να συνεργαστούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags