Facebook Pixel Τί σχεδιάζουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία κατά της Κίνας;
Life
| 2024-02-24 06:35:00

Τί σχεδιάζουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία κατά της Κίνας;

του Γεωπόλδου
Τί σχεδιάζουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία κατά της Κίνας;

Η προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας ασφάλειας, της ανταλλαγής πληροφοριών και της αντιμετώπισης υβριδικών επιθέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποφάσισε τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία για τη σύναψη συμφωνίας εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας για την ανύψωση των διμερών σχέσεων σε υψηλότερο επίπεδο εν μέσω της θαλάσσιας δυναμικότητας της Κίνας, ανέφερε το Kyodo News επικαλούμενο έγγραφο της Ε.Ε.

Η προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας ασφάλειας, της ανταλλαγής πληροφοριών και της αντιμετώπισης υβριδικών επιθέσεων - μια νέα μορφή πολέμου που συνδυάζει στρατιωτικές και μη στρατιωτικές στρατηγικές, όπως εκστρατείες παραπληροφόρησης, για την επίτευξη στρατηγικών στόχων .

Σύμφωνα με το Kyodo News, η κίνηση έρχεται αφού η Ιαπωνία και η ΕΕ υποσχέθηκαν να «αναπτύξουν περαιτέρω εταιρική σχέση ασφαλείας» σε κοινή δήλωση μετά τη σύνοδο κορυφής τον περασμένο Ιούλιο, εν μέσω ανησυχιών για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στις θάλασσες της Νότιας και Ανατολικής Σινικής.

Αποκαλώντας την Ιαπωνία «βασικό εταίρο στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού», το έγγραφο αναφέρει ότι οι δύο πλευρές είναι «μακροχρόνιοι εταίροι στον τομέα της ειρήνης, της ασφάλειας και της άμυνας και έχουν αναπτύξει σημαντικά τη σχέση τους σε αυτούς τους τομείς τα τελευταία χρόνια.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας για την ανύψωση της εταιρικής τους σχέσης σε υψηλότερο επίπεδο.

Μεταξύ των 14 περιοχών που εντοπίστηκαν για πιθανή συνεργασία με την Ιαπωνία, η θαλάσσια ασφάλεια χαρακτηρίζεται από εξέχουσα θέση, συμπεριλαμβανομένων κοινών ασκήσεων στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και υποστήριξη των δυνατοτήτων θαλάσσιας ασφάλειας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, ανέφερε το Kyodo News.

Επιπλέον, η ΕΕ στοχεύει να συνεργαστεί με την Ιαπωνία για την αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο, τη διασφάλιση ζωτικής σημασίας υποδομών και τον συντονισμό των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια του διαστήματος και την άμυνα, ανέφερε.

Κατά τη διάσκεψη κορυφής του περασμένου έτους, η ΕΕ τόνισε τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής και Νότιας Θάλασσας της Κίνας για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία, εκφράζοντας ανησυχίες για την κλιμάκωση των εντάσεων στα στενά της Ταϊβάν.

Η απόφαση να επιδιωχθεί μια συμφωνία για την ασφάλεια υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΕΕ να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια σε συνεργασία με βασικούς εταίρους όπως η Ιαπωνία εν μέσω εξελισσόμενης γεωπολιτικής δυναμικής.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags