Από την Anne Preckel
Μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Πακιστάν πυροδότησε πρόσφατα την ελπίδα μεταξύ των Χριστιανών στη Τζαρανβάλα, στην επαρχία Παντζάμπ, ότι οι επιθέσεις εναντίον των κοινοτήτων τους τον Αύγουστο του 2023 θα διερευνηθούν περαιτέρω.
Το δικαστήριο έκρινε την αρχική αναφορά των αρχών της επαρχίας Παντζάμπ ανεπαρκή και ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες για τη μαζική βία, επικρίνοντας την έλλειψη αποφασιστικότητας των τοπικών αρχών έρευνας να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη.
Μόνο μερικές επιθέσεις καταγράφηκαν και τεκμηριώθηκαν, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να ζητήσει μια νέα αναφορά από το Παντζάμπ, όπου κατοικούν οι περισσότεροι χριστιανοί της χώρας.
Ο επίσκοπος Σαμψών Σουκαρντίν, πρόεδρος της Διάσκεψης των Καθολικών Επισκόπων του Πακιστάν και επίσκοπος του Χαϊντεραμπάντ, χαιρέτισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λέγοντας ότι δείχνει ότι το δικαστήριο παίρνει το ζήτημα στα σοβαρά.
Είπε στο Aid to the Church in Need (ACN) ότι τα νέα ήταν «πολύ θετικά για εμάς τους Χριστιανούς».
Χριστιανικά σπίτια και εκκλησίες καταστράφηκαν
Σχετικά με τη βία που ξέσπασε στις 16 Αυγούστου 2023 στην επαρχία Παντζάμπ, ο π. Ζαφάρ Ικμπάλ, ένας ιερέας της ενορίας στην περιοχή, την αποκάλεσε «μαύρη μέρα» για τους ντόπιους χριστιανούς.
Μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν πράξεις βίας κατά χριστιανικών κοινοτήτων στη Τζαρανβάλα μετά από κατηγορίες για βλασφημία εναντίον δύο Χριστιανών.
«Αυτοί οι άνθρωποι ήταν τόσο θυμωμένοι που κατέστρεψαν περισσότερα από 200 χριστιανικά σπίτια, 26 εκκλησίες, ένα σχολείο, ένα νεκροταφείο και πολλούς σταυρούς και έκαψαν τις αγίες μας Βίβλους», είπε ο π. Ικμπάλ στο Vatican News.
«Ήταν μια πραγματικά άσχημη κατάσταση», είπε ο ιερέας, ο οποίος βρισκόταν στη Ρώμη για εκπαίδευση εκείνη την εποχή, προσθέτοντας ότι κανένας Χριστιανός δεν σκοτώθηκε στις επιθέσεις.
«Ζώντας κάτω από τη σκιά του φόβου»
Παρόλο που η κατάσταση φαίνεται τώρα υπό έλεγχο, οι Χριστιανοί εξακολουθούν να αισθάνονται παράλυτοι, σύμφωνα με τον π. Ικμπάλ.
"Ζουν κάτω από τη σκιά του φόβου και δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα, να μιλήσουν ελεύθερα ή να εργαστούν ελεύθερα. Μπορεί να μην απειλούνται σωματικά αυτή τη στιγμή, αλλά ο φόβος κυριαρχεί στην καρδιά και στο μυαλό μας", εξήγησε, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι Χριστιανοί στο Παντζάμπ είναι φτωχοί και εξαρτημένοι από μουσουλμάνους εργοδότες.
"Γυναίκες στην κοινότητά μας εργάζονται σε μουσουλμανικά νοικοκυριά, άνδρες σε εδάφη μουσουλμάνων ιδιοκτητών γης", είπε, προσθέτοντας ότι αυτοί οι Χριστιανοί φοβούνται τώρα ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δουλειά τους.
Αναζήτηση δικαιοσύνης μετά από βία
Αρκετά άτομα συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις του Αυγούστου, αλλά πολλοί ύποπτοι είναι ήδη ελεύθεροι, σημείωσε ο π. Ικμπάλ.
Ένας δικαστικός αξιωματούχος του Παντζάμπ έκανε μια δήλωση σε ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, λέγοντας ότι μετά από 304 συλλήψεις, καταγράφηκαν μόνο 22 υποθέσεις και συγκεντρώθηκαν 18 φύλλα κατηγοριών.
Δεδομένων αυτών των στατιστικών, ο π. Ο Ικμπάλ επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη της χριστιανικής κοινότητας στην τοπική αστυνομία είναι χαμηλή. «Δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα δικαιωθούμε», είπε.
Εκπρόσωποι της εκκλησίας και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πακιστάν λένε ότι η κατάσταση για τη χριστιανική μειονότητα επιδεινώθηκε πέρυσι, με ψευδείς κατηγορίες για βλασφημία, σωματικές επιθέσεις, απαγωγές, βιασμούς και αναγκαστικούς προσηλυτισμούς.
«Τα επίπεδα άγχους της χριστιανικής κοινότητας αυξήθηκαν το 2023 καθώς οι ελευθερίες της συρρικνώθηκαν και τα μέσα καταστολής οξύνθηκαν», ανέφερε ο Naeem Yousaf Gill, διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη (NCJP), ένα νομικό σώμα του Συνεδρίου των Επισκόπων του Πακιστάν. .
Πιθανή κοινωνική καμπή
Ορισμένοι κάτοικοι της Τζαρανβάλα, συμπεριλαμβανομένων των Μουσουλμάνων, μοιράστηκαν λεπτομέρειες της βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδίδοντας τη λέξη, είπε ο επίσκοπος Shukardin του Hyderabad στο ACN.
Είπε ότι αυτοί οι πολίτες «έδειξαν ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι», εκφράζοντας τις ελπίδες του ότι η αλληλεγγύη με τους Χριστιανούς θα επικρατήσει στη Τζαρνβάλα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Σεμπάστιαν Φράνσις Σο της Λαχώρης βλέπει τις αντιχριστιανικές ταραχές ως πιθανό σημείο καμπής μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στο Πακιστάν.
"Πολλοί μουσουλμάνοι πιστεύουν τώρα ότι περιστατικά όπως η Τζαρανβάλα δεν πρέπει να καθορίζουν την εικόνα της χώρας. Για πρώτη φορά, μουσουλμάνοι λόγιοι τάχθηκαν στο πλευρό μας", εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος Shaw σε συνέντευξή του στο ACN στα τέλη του 2023. Σημείωσε επίσης σημάδια ισλαμικών κληρικών που ασκούν πίεση κυβέρνηση για διάλογο και καλύτερη κοινωνία.
Προαγωγή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του αμοιβαίου σεβασμού
Στη συνέντευξη στο Vatican News, ο π. Ο Iqbal ανέφερε θετικά παραδείγματα χριστιανικής-μουσουλμανικής συνεργασίας στην καθημερινή ζωή στη Jaranwala.
Τόνισε ότι παρά τις διακρίσεις και τις προκλήσεις, οι Χριστιανοί στο Πακιστάν στοχεύουν να συνεχίσουν να προωθούν τον διάλογο και την ειρήνη.
«Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες στο Πακιστάν, διακρίσεις κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κρίση δικαιοσύνης, οικονομική κρίση», είπε. «Ωστόσο, παρ' όλα αυτά, εμείς οι Χριστιανοί μαρτυρούμε και ευαγγελιζόμαστε με ειρήνη και αγάπη. Δεν είμαστε απελπισμένοι ή απελπισμένοι, αλλά κάνουμε αυτό που μπορούμε για να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα όπου θα αποδεικνύεται σεβασμό σε κάθε άτομο και θα αναγνωρίζεται η αξιοπρέπειά του».
ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr