Όταν η διεθνής πλατφόρμα είναι γεμάτη εκκλήσεις που ζητούν αυτοσυγκράτηση στον απόηχο των μεγάλων ένοπλων συγκρούσεων για τις εδαφικές διαφορές, οι Κινέζοι που διεκδικούν το Arunachal Pradesh της Ινδίας δεν ακούγονται καλά νέα για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Οποιαδήποτε κλιμάκωση μεταξύ των δύο εθνών με πυρηνικά όπλα μπορεί να είναι καταστροφική για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, η οποία ήδη αισθάνεται τη ζέστη της κινεζικής ηγεμονικής στάσης.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η κρίση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και οι συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς στο πρόσφατο παρελθόν έχουν συγκλονίσει τον κόσμο, με τους φόβους ότι αυτές οι μάχες θα μετατραπούν σε μια παγκόσμια σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να ταιριάξει με το μέγεθος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πρόσφατα τον κόσμο ότι βρίσκεται ένα βήμα μακριά από τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν μίλησε στο πλαίσιο της κρίσης στην Ουκρανία. [1] Συγκεκριμένα, η Κίνα έχει ισχυριστεί ότι ένα ρωσικό νησί είναι το έδαφός της στον Νέο Τυποποιημένο Χάρτη της.
Αυτό απαιτεί από την Κίνα να απέχει από πολεμικές δραστηριότητες σε συνοριακές και εδαφικές διαφορές. Ωστόσο, το Πεκίνο φαίνεται να εμπλέκεται σε κλιμακούμενες συνοριακές και εδαφικές διαφορές με τους περισσότερους από τους γείτονές του. Η Κίνα επιδεικνύει στρατιωτική επιθετικότητα στην περιοχή της Θάλασσας της Κίνας καθώς διακυβεύεται διεκδικήσεις σε νησιά και θαλάσσια εδάφη αρκετών χωρών, όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες.
Στην τελευταία περίπτωση κλιμάκωσης της διαμάχης στα σύνορα, το Πεκίνο αποκάλεσε το βορειοανατολικό ινδικό κρατίδιο Arunachal Pradesh «εγγενές τμήμα της επικράτειας της Κίνας». [2] Η Ινδία απάντησε χαρακτηρίζοντας το Arunachal Pradesh αναπόσπαστο και αναπαλλοτρίωτο μέρος του. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Κίνα είχε δημιουργήσει αμυντικά χωριά σε περιοχές που συνορεύουν με το Arunachal Pradesh. [3] Σε ένα τέτοιο σκηνικό, η φυσική δράση της Ινδίας μπορεί να την οδηγήσει να αντιδράσει έντονα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της έντασης που επικρατεί, ακόμη και να αναγκάσει μεγάλα έθνη να παρέμβουν. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επικρίνει την Κίνα για το σχόλιό τους στο Arunachal Pradesh.
Η Ινδία έχει δείξει μια αλλαγή στην αμυντική της στάση τα τελευταία χρόνια. Ο στρατός τγς έχει καταφύγει σε μια οξεία απάντηση για να αποτρέψει κινεζικές απόπειρες παραβίασης και καταπάτησης εντός των ινδικών συνόρων. Ο Nishant Rajeev, ανώτερος αναλυτής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam με έδρα τη Σιγκαπούρη, είπε ότι η στρατιωτική επέκταση και η πολιτική σύντηξης πολιτικού-στρατιωτικού στα σύνορα με την Κίνα οδήγησαν την Ινδία να οικοδομήσει ένα ισχυρό σύστημα αποτροπής. «Ενώ η πυρηνική χρήση παραμένει απίθανη, οι εντάσεις κατά μήκος των συνόρων περιπλέκουν αυτό το επικίνδυνο δίλημμα», είπε. [4]
Η Κίνα δεν λυπήθηκε ούτε τους συμμάχους της. Το Πεκίνο έδειξε το νησί Bolshoi Ussuriysky της Ρωσίας ως έδαφός του στον Νέο Τυποποιημένο Χάρτη που κυκλοφόρησε το 2023. Η Μόσχα επέλεξε να περπατήσει προσεκτικά λέγοντας ότι η διαφορά επιλύθηκε το 2008 και διατηρεί την κυριαρχία του στο νησί. [5] Η Κίνα χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της υπεροχή για να διεκδικήσει πάνω από το 90 τοις εκατό της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Αυτό στερεί από πολλά έθνη στην περιοχή τα θαλάσσια εδαφικά τους δικαιώματα.
Ενώ η πλειοψηφία των εθνών στην περιοχή επέλεξε να μην αντιμετωπίσει ανοιχτά το Πεκίνο, οι Φιλιππίνες έχουν πάρει το Πεκίνο κατά μέτωπο. Οι Φιλιππίνες έχουν λάβει υποστήριξη από τις ΗΠΑ καθώς τόλμησαν να αντισταθούν στον κινεζικό «εκφοβισμό». [6] Η επεκτατική συμπεριφορά της Κίνας μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Το Πεκίνο παύει να παραμένει πηγή ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή λόγω των ηγεμονικών του ενεργειών, δήλωσε η Carla Freeman, ειδικός στην Κίνα στο Ινστιτούτο Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών. [7]
Η Κίνα δεν μάσησε λόγια για να εκφράσει την επιθυμία της να προσαρτήσει την Ταϊβάν με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό έχει ήδη κάνει τη γεωπολιτική γύρω από το σύμπλεγμα των Στενών της Ταϊβάν και τους φόβους για μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση μια πιθανή πραγματικότητα. Η Ιαπωνία είναι μια μεγάλη δύναμη που ανησυχεί για τη στρατιωτική επίθεση της Κίνας στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και τους ισχυρισμούς της ότι το νησί Senkaku είναι κινεζικό έδαφος.
Η Ιαπωνία έχει ξεκινήσει στρατιωτική επέκταση εν μέσω απειλών για καταπάτηση στο έδαφός της από τους Κινέζους. Η τελευταία έκθεση του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας χαρακτήρισε την κινεζική στρατιωτική επιθετικότητα θέμα σοβαρής ανησυχίας για τη διεθνή κοινότητα. «Αποτελούν μια άνευ προηγουμένου και τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας της Ιαπωνίας και της ειρήνης και σταθερότητας της διεθνούς κοινότητας», αναφέρεται στην έκθεση. [8]
Η κινεζική στρατιωτική δύναμη μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο με την Ινδία καθώς και σε ένοπλες κλιμακώσεις στην περιοχή της Θάλασσας της Κίνας, δήλωσε ο Brahma Chellaney, συνεργάτης του Robert Bosch με έδρα το Βερολίνο. Είπε ότι η Κίνα συνέχισε να πυροδοτεί εντάσεις με τους περιφερειακούς γείτονες καθώς επιδιώκει να αλλάξει το εδαφικό και θαλάσσιο status quo στον Ινδο-Ειρηνικό. «Η Κίνα έχει γίνει τον τελευταίο καιρό ακόμη πιο επιθετική στον επεκτατισμό της. Η κινεζική περιφερειακή ηγεμονία είναι πιο κοντά από ποτέ», είπε ο Chellaney.
ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr