Το Πακιστάν εξακολουθεί να είναι ένας επικίνδυνος προορισμός για τους παγκόσμιους τουρίστες, κάτι που μπορεί να αντικατοπτρίζεται στην πρόσφατη απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου που εξακολουθεί να συμβουλεύει τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη της χώρας που έχει πληγεί από την τρομοκρατία.
Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO) έχει επισημάνει θέματα τρομοκρατίας, πολιτικής αστάθειας, ανομίας και βλασφημίας μεταξύ άλλων στο Πακιστάν ως πιθανές απειλές για τους Βρετανούς υπηκόους που επισκέπτονται τη χώρα.
«Υπάρχει μεγάλη απειλή τρομοκρατίας και θρησκευτικής βίας σε όλο το Πακιστάν… Αν σας απαγάγουν, ο λόγος της παρουσίας σας είναι απίθανο να σας προστατεύσει ή να εξασφαλίσει την ασφαλή σας απελευθέρωση», προειδοποίησε η συμβουλευτική της FCDO.
Προειδοποίησε επίσης τους Βρετανούς υπηκόους για εγκλήματα από κλοπές έως απαγωγές. «Το έγκλημα του δρόμου είναι ένας κίνδυνος. Λάβετε λογικά μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα υπάρχοντά σας… Βρετανοί υπήκοοι Πακιστανικής καταγωγής έχουν γίνει στόχος εγκληματιών, συμπεριλαμβανομένων απαγωγέων, καθώς συχνά θεωρούνται πιο εύποροι από τους ντόπιους», εξηγεί η συμβουλευτική.
Πολλές άλλες χώρες έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για το ταξίδι στο Πακιστάν. Ο Καναδάς ζήτησε από τους πολίτες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας. «Υπάρχει απειλή τρομοκρατίας, εμφύλιων ταραχών, σεχταριστικής βίας και απαγωγών», σύμφωνα με γνωμοδότηση που εξέδωσε η καναδική κυβέρνηση. Όχι μόνο στις περιοχές των συγκρούσεων κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν, αλλά προσπάθησε ακόμη και να αποφύγει τα μη απαραίτητα ταξίδια στην οικονομική πρωτεύουσα του Πακιστάν, Καράτσι.
«Εξτρεμιστικές ομάδες είναι παρούσες σε ορισμένα σημεία της πόλης και έχουν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια σε στόχους υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου και του Κινεζικού Προξενείου. Σχεδιάστε προσεκτικά οποιοδήποτε ταξίδι προς ή στην πόλη», αναφέρεται στη συμβουλή.
Συγκλονίζει το γεγονός ότι τρεις τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ιράν και την Ιταλία παρενοχλήθηκαν από αστυνομικούς πριν από λίγους μήνες. «Πολλές φορές, μου ζήτησαν τον αριθμό WhatsApp και συνέχιζαν να επιμένουν. Όταν τους ρωτούσα τον λόγο, άρχιζαν να με προσβάλλουν. Στην αρχή έδωσα το τηλέφωνό μου σε κάποιους από αυτούς και άρχισαν να ζητούν φωτογραφίες και να στέλνουν ανατριχιαστικά μηνύματα», είπε μια τουρίστρια.
Η κυβέρνηση του Καναδά προειδοποίησε επίσης τις γυναίκες και τα μέλη της LGBTQI+ για διακρίσεις και βίαιες επιθέσεις από Πακιστανούς. «Οι γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες μπορεί να υποστούν κάποιες μορφές παρενόχλησης και λεκτικής κακοποίησης. Η βία με βάση το φύλο είναι συνηθισμένη στο Πακιστάν… Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναφέρει διακρίσεις και βία σε βάρος ατόμων 2SLGBTQI+ στο Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης βασικών δικαιωμάτων και υπηρεσιών, της σεξουαλικής βίας και της δολοφονίας», αναφέρεται στη συμβουλή.
Οι ΗΠΑ επίσης δεν έχουν υποβαθμίσει τον κίνδυνο που σχετίζεται με τα ταξίδια στο Πακιστάν και ζήτησαν από τους υπηκόους τους να έχουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. «Ξανασκεφτείτε το ταξίδι στο Πακιστάν λόγω τρομοκρατίας. Ορισμένες περιοχές έχουν αυξημένο κίνδυνο. Οι τρομοκράτες μπορεί να επιτεθούν με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση, στοχεύοντας κόμβους μεταφορών, αγορές, εμπορικά κέντρα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια, πανεπιστήμια, τουριστικές τοποθεσίες, σχολεία, νοσοκομεία, χώρους λατρείας και κυβερνητικές εγκαταστάσεις», ανέφερε το Γραφείο Προξενικών Υποθέσεων των ΗΠΑ.
Το Πακιστάν δεν είναι ασφαλές ακόμη και για τους πολίτες της συμμάχου του, της Κίνας. Πολλοί Κινέζοι σκοτώθηκαν σε στοχευμένες επιθέσεις σε όλο το Πακιστάν. Πρόσφατα, η κινεζική πρεσβεία στο Πακιστάν υπενθύμισε «τους Κινέζους πολίτες, τις επιχειρήσεις στο Πακιστάν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση ασφαλείας, να ενισχύσουν τις προειδοποιήσεις ασφαλείας, να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη λήψη προφυλάξεων ασφαλείας». Το Πεκίνο έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ να λάβει «πρακτικά και αποτελεσματικά» μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των Κινέζων πολιτών.
Η Αυστραλία, η οποία ενημέρωσε τις ταξιδιωτικές της συμβουλές σε σχέση με το Πακιστάν, ζήτησε από τους πολίτες της να επανεξετάσουν τα ταξιδιωτικά της σχέδια στο Πακιστάν λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας. «Επανεξετάστε την ανάγκη σας να ταξιδέψετε στο Πακιστάν συνολικά λόγω της ασταθούς κατάστασης ασφαλείας και της απειλής τρομοκρατίας, απαγωγών, βίαιων εγκλημάτων και του κινδύνου εμφύλιων αναταραχών. Σε ορισμένους τομείς ισχύουν υψηλότερα επίπεδα», σημειώνεται στη συμβουλή της αυστραλιανής κυβέρνησης.
Η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία και η Γερμανία είναι μεταξύ των μεγάλων χωρών που εξέφρασαν ανησυχίες για την τρομοκρατία, τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, τις πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές καθώς και τους κινδύνους για την υγεία, τη ρύπανση και τις φυσικές καταστροφές στο Πακιστάν, ενώ συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται την ισλαμική χώρα. «Οι Νεοζηλανδοί στο Πακιστάν θα πρέπει να έχουν μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική ασφάλιση που να περιλαμβάνει πρόβλεψη για ιατρική εκκένωση αεροπορικώς», συμβουλεύει η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.
ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr