Από την εισβολή ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι κινεζικές εξαγωγές στη Ρωσία έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 60%. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το εμπόριο με την Κίνα δεν παρέχει τίποτα λιγότερο από σωτηρία για την οικονομία της Ρωσίας.
Στην πορεία, η Κίνα έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής όχι μόνο εμπορικών αγαθών, αλλά όλο και περισσότερο εξαρτημάτων τεχνολογίας (προϊόντα διπλής χρήσης) που χρησιμοποιούνται για στρατιωτική χρήση και δεν μπορούν να εξαχθούν από τη δύση εξαιτίας των ελέγχων.
Τα δημόσια διαθέσιμα τελωνειακά δεδομένα δείχνουν ότι κάθε μήνα, η Κίνα εξάγει τέτοια προϊόντα αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων που προσδιορίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο ως είδη "υψηλής προτεραιότητας" απαραίτητα για την παραγωγή όπλων της Ρωσίας (Εικόνα 1). Ενώ οι μηνιαίες συναλλαγές έχουν μειωθεί από το ανώτατο όριο των 600 εκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2023, η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής αυτών των προϊόντων στη Ρωσία.
Τα είδη υψηλής προτεραιότητας αναφέρονται σε πενήντα προϊόντα διπλής χρήσης που είναι απαραίτητα για την κατασκευή όπλων όπως πυραύλων, drones και τανκς. Πολλά είναι προϊόντα που η Ρωσία δεν έχει την ικανότητα να παράγει, όπως μικροηλεκτρονικά, εργαλειομηχανές, εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών, ραντάρ, οπτικές συσκευές, αισθητήρες και άλλα προϊόντα. Η πλειονότητα των προϊόντων στη λίστα υψηλής προτεραιότητας συμπίπτει με τα είδη που Αμερικανοί αξιωματούχοι στις αρχές Απριλίου αποκάλυψαν ότι η Κίνα πουλούσε στη Ρωσία.
Παρά την ευαισθησία γύρω από το εμπόριο διπλής χρήσης με τη Ρωσία, η Γενική Τελωνειακή Διοίκηση της Κίνας συνεχίζει να αναφέρει διμερείς συναλλαγές, ακόμη και σε περιοχές που υπόκεινται στους δυτικούς ελέγχους εξαγωγών. Το 2023, η Κίνα ήταν υπεύθυνη για περίπου το 90% των εισαγωγών από τη Ρωσία αγαθών που καλύπτονταν από τον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών υψηλής προτεραιότητας της G7 (Εικόνα 2).
Το αν η Ρωσία μπορεί ή όχι να συνεχίσει την εισβολή της στην Ουκρανία εξαρτάται ουσιαστικά από την ικανότητά της να αποκτά στοιχεία για την τροφοδοσία της πολεμικής της μηχανής. Από τις αρχές του 2022, η Ρωσία έχει χάσει πάνω από 10.000 μονάδες βασικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τανκς, τεθωρακισμένων οχημάτων, συστημάτων πυροβολικού και drones. Αν και η Ρωσία κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή πυροβολικού, η ικανότητά της να παράγει εξειδικευμένα προϊόντα όπως μικροηλεκτρονικά και οπτικές συσκευές παραμένει ανεπαρκής. Οι δυνατότητες κατασκευής τσιπ της Ρωσίας, ειδικότερα, περιορίζονται σε τεχνολογία 65 νανομέτρων δεκαετιών. Κατά συνέπεια, οι κινεζικές εξαγωγές έπαιξαν βασικό ρόλο στη διατήρηση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας. Η εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα για προϊόντα υψηλής προτεραιότητας αυξήθηκε από 32% το 2021 σε 89% το 2023.
Οι ημιαγωγοί, ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός και οι εργαλειομηχανές ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων κατηγοριών κινεζικών εξαγωγών στη Ρωσία που καλύπτονταν από τον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών υψηλής προτεραιότητας το 2023. Μόνο οι εργαλειομηχανές αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40% της ετήσιας αύξησης της κινεζικής διπλής χρήσης προιόντων εξαγωγές (Εικόνα 3).
Παρά την τροφοδοσία από το Πεκίνο, οι έλεγχοι των εξαγωγών κατά τα άλλα κατάφεραν να υποβαθμίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να αποκτά εξαρτήματα διπλής χρήσης. Σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία που αναφέρθηκαν από τους διμερείς εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας, οι συνολικές εισαγωγές ειδών υψηλής προτεραιότητας της χώρας έχουν μειωθεί κατά 45% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τούτου λεχθέντος, η Ρωσία μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση σε ορισμένα μικροηλεκτρονικά αγοράζοντας και στη συνέχεια αποσυναρμολογώντας κοινά καταναλωτικά προϊόντα που δεν καλύπτονται από τους δυτικούς ελέγχους εξαγωγών.
Εκτός από την Κίνα, ο αριθμός των χωρών που επιθυμούν να εξάγουν αγαθά διπλής χρήσης στη Ρωσία έχει μειωθεί από το 2021. Πέρυσι, η Τουρκία, η Μαλαισία και η Αρμενία ήταν οι μόνες χώρες πέρα από την Κίνα που ήταν πρόθυμες να παράσχουν περισσότερο από το 1% των συνολικών εισαγωγών υψηλής προτεραιότητας της Ρωσίας , που αντιπροσωπεύουν 4,3%, 2,7% και 1,2%, αντίστοιχα (Εικόνα 4). Αυτά τα στοιχεία θέτουν υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι η Κίνα παρακάμπτει τους ελέγχους των εξαγωγών μέσω της μεταφόρτωσης.
Αντίθετα, οι Κινέζοι εξαγωγείς εμπλέκονται ανοιχτά στο εμπόριο με τη Ρωσία, ακόμη και σε περιοχές που υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών, ενώ λίγες άλλες χώρες ήταν πρόθυμες να αναφέρουν εμπορικά στοιχεία καταστρατηγώντας τους δυτικούς περιορισμούς. Τούτου λεχθέντος, οι ενδιάμεσοι χρηματοοικονομικοί τρίτοι έχουν αρχίσει να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση των πληρωμών Κίνας-Ρωσίας, υποδεικνύοντας την πιθανή ευαισθησία του Πεκίνου στον κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε σύγκριση με τους εξαγωγείς αγαθών.
Ένα σημαντικό ερώτημα είναι εάν η κινεζική κυβέρνηση εμπλέκεται άμεσα σε τέτοιες συναλλαγές με τη Ρωσία ή εάν οι ιδιωτικές εταιρείες ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την αποφυγή των κυρώσεων και των ελέγχων των εξαγωγών. Αν και αυτή η διάκριση έχει μικρή σημασία όσον αφορά την τελική επίδραση στην αμυντική βάση της Ρωσίας, θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ αντιδρούν στην ενίσχυση των αμυντικών δεσμών Κίνας-Ρωσίας.
Προηγουμένως, η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι το Πεκίνο δεν παρείχε "θανατηφόρα βοήθεια" στη Μόσχα σε "συστηματική" βάση. Κατά τη συνάντηση με τον Κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης He Lifeng τον Νοέμβριο του 2023, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δήλωσε ότι ιδιωτικές εταιρείες, όχι Κινέζοι αξιωματούχοι, ευθύνονται για την αποφυγή κυρώσεων.
Από τότε, ωστόσο, το Πεκίνο έχει κάνει ελάχιστα για να αποτρέψει τέτοιες συναλλαγές, δεδομένης της αύξησης του εμπορίου διπλής χρήσης με τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να υποδηλώνουν ότι το Πεκίνο ενθαρρύνει τώρα ενεργά αυτές τις συναλλαγές. Αφήνοντας πίσω παλαιότερες εκτιμήσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα ότι η Κίνα "καταβάλλει συστηματική προσπάθεια για να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας".
Οι ολοένα και βαθύτεροι δεσμοί μεταξύ του κινεζικού κόμματος-κράτους και των ιδιωτικών εταιρειών καθιστούν δύσκολο να φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο το Πεκίνο δεν θα είχε εκ των προτέρων γνώση των συναλλαγών διπλής χρήσης με τη Ρωσία, ειδικά σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς. Το γεγονός ότι η Γενική Τελωνειακή Διοίκηση της Κίνας αναφέρει πρόθυμα τα εμπορικά στοιχεία με τη Ρωσία υποδηλώνει την έλλειψη σεβασμού του Πεκίνου για το δυτικό καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών: κάτι που οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν συχνά επικρίνει ως "δικαιοδοσία μακράς εμβέλειας" από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι κινεζικές οντότητες που διαπιστώθηκε ότι διενεργούν ή διευκολύνουν συναλλαγές για την υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις αποκλεισμού. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη προσθέσει πάνω από εκατό κινεζικές οντότητες στον κατάλογο των Ειδικών Υπηκόων του Υπουργείου Οικονομικών και στον Κατάλογο οντοτήτων του Υπουργείου Εμπορίου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεδομένης της συνεχιζόμενης υποστήριξης της Κίνας προς τον ρωσικό στρατό, όλο και περισσότεροι Κινέζοι εξαγωγείς και χρηματοοικονομικοί μεσάζοντες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν δευτερεύουσες κυρώσεις και ελέγχους εξαγωγών στο μέλλον.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιορισμένη ικανότητα να επηρεάσουν τους υπολογισμούς του Πεκίνου για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Από την οπτική γωνία του Πεκίνου, ο πόλεμος βοήθησε να εκτραπούν οι δυτικοί πόροι και η προσοχή μακριά από τον Ινδο-Ειρηνικό. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προσανατολισμένες στον στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα, και ως εκ τούτου, δεν βλέπουν ελάχιστα θετικά στο να λάβουν υπόψη τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και να αποκλείσουν τη στήριξη προς τη Ρωσία.
Ενώ η Κίνα μπορεί να μην θέλει να ανατρέψει τους δεσμούς της με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία παραμένει σταθερός στρατηγικός εταίρος. Η παροχή στη Ρωσία εξαρτημάτων διπλής χρήσης και όχι ολοκληρωμένων όπλων επέτρεψε στην Κίνα να παρέχει υποστήριξη στη Ρωσία ενώ ισχυρίζεται ότι είναι εύλογη η άρνηση. Ακόμη και αν το Πεκίνο περιορίσει τις εξαγωγές διπλής χρήσης για να αποφύγει περαιτέρω κυρώσεις, το στρατηγικό του συμφέρον να παραμείνει η Ρωσία σταθερός εταίρος θα παραμείνει.
ΠΗΓΗ: Carnegie Europe