Σε πρόσφατο διάλογο με την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξέφρασε βαθιές ανησυχίες για τη σοβαρή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ο διάλογος, που πραγματοποιήθηκε στο Τσονγκκίνγκ, καθοδηγήθηκε από ανώτερους διπλωμάτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πάολα Παμπαλόνι από την ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) και της Σεν Μπο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Η εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και ΕΕ για διάφορα θέματα, χρησίμευσε ως πλατφόρμα για την ΕΕ να εκφράσει τις ανησυχίες της. Αυτά τα ζητήματα κυμαίνονταν από τη συμμετοχή της Κίνας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έως τις εμπορικές διαφορές και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ιδίως με στόχο υπερασπιστές, δικηγόρους και δημοσιογράφους. Σε δήλωσή της, η ΕΕ κάλεσε την Κίνα να ερευνήσει και να σταματήσει αυτές τις καταχρήσεις, επισημαίνοντας περιπτώσεις παράνομης κράτησης, εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και βασανιστηρίων. Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν τις άθλιες συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Σιντζιάνγκ, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι φέρεται να περιορίζονται σε στρατόπεδα εργασίας, και στο Θιβέτ, όπου οι βουδιστικές παραδόσεις έχουν καταπιεστεί πολιτικά εδώ και χρόνια.
Σε ένα ασυνήθιστο βήμα, η αντιπροσωπεία της ΕΕ πραγματοποίησε τριήμερη περιοδεία στο Θιβέτ πριν από τον διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μετά την έκκληση των Βρυξελλών, Κινέζοι αξιωματούχοι διευκόλυναν την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στη Λάσα, την πρωτεύουσα του Θιβέτ, και στο Νιίνγκτσι, μια πόλη στα ανατολικά. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥΕΔ, το δρομολόγιο της αντιπροσωπείας περιελάμβανε οικοτροφεία, Δήμους, πολιτιστικά και θρησκευτικά αξιοθέατα, επανεγκαταστάθηκαν οικογένειες Θιβετιανών, ακόμη και φυλακή. Η παράπλευρη επίσκεψη ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της ΕΕ, αποκλείοντας τις αλληλεπιδράσεις με μεμονωμένους κρατούμενους.
Το Θιβέτ είναι η μόνη περιοχή στην Κίνα όπου οι ξένοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι υποχρεούνται να λάβουν την έγκριση του Πεκίνου για είσοδο. Το 2023, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατέθεσαν τρία ξεχωριστά αιτήματα για ταξίδια στο Θιβέτ, τα οποία απορρίφθηκαν, όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών σε έκθεση του Κογκρέσου τον Απρίλιο. Αν και το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) κανόνισε περιηγήσεις για ξένους διπλωμάτες, αυτές ρυθμίζονταν σε μεγάλο βαθμό από τις κινεζικές αρχές, προσφέροντας καμία ουσιαστική πρόσβαση στον λαό του Θιβέτ.
Σε δήλωσή τους προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο, οι Βρυξέλλες περιέγραψαν τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ ως "τρομερές", υπογραμμίζοντας την ώθηση της κυβέρνησης να εγγράψει τα παιδιά του Θιβέτ σε κρατικά ελεγχόμενα οικοτροφεία και την ευρεία συλλογή δειγμάτων DNA στην περιοχή των Ιμαλαΐων.
Πέρα από το Θιβέτ, οι διπλωμάτες της ΕΕ εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι νομοθέτες της πόλης, οι οποίοι είναι υπέρ του ΚΚΚ, εφάρμοσαν πρόσφατα έναν νέο νόμο για την ασφάλεια. Η ΕΕ επεσήμανε τις επιζήμιες επιπτώσεις αυτής της νέας νομοθεσίας στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών του Χονγκ Κονγκ και τη μειωμένη αυτονομία που εγγυάται ο βασικός νόμος και οι διεθνείς υποχρεώσεις της Κίνας έναντι της ειδικής διοικητικής περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ.
Στη συνάντησή τους με Κινέζους αξιωματούχους, η αντιπροσωπεία της ΕΕ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του GuiMinhai, Σουηδού βιβλιοπώλη κινεζικής καταγωγής. Ο Gui εξαφανίστηκε από το Σπίτι διακοπών του στην Ταϊλάνδη το 2015 και αργότερα καταδικάστηκε σε μια δεκαετία φυλάκισης από ένα κινεζικό δικαστήριο για φερόμενη "παροχή πληροφοριών" σε αλλοδαπούς. Ο Gui ήταν ενδιαφερόμενος σε ένα βιβλιοπωλείο με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το οποίο ήταν γνωστό για την κριτική του στάση απέναντι στο ΚΚΚ.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν την περίπτωση του ντινγκ Γιουάντε, ενός ασκούμενου του Φάλουν Γκονγκ που εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης τριών ετών, του οποίου ο γιος κατοικεί στη Γερμανία. Η ποινή εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.
Τον Ιανουάριο, η Εκτελεστική Επιτροπή του μπλοκ ψήφισε ψήφισμα που καταγγέλλει τη συνεχή καταπίεση του Φάλουν Γκονγκ από το ΚΚΚ. Το ψήφισμα απαιτούσε την άμεση απελευθέρωση του κ. ντινγκ και άλλων ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ.
Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια πνευματική πρακτική που συγχωνεύει διαλογιστικές ασκήσεις με ηθικές διδασκαλίες που επικεντρώνονται στην αλήθεια, τη συμπόνια και την ανεκτικότητα. Από το 1999, αυτή η ομάδα έχει υποστεί αμείλικτη δίωξη από το ΚΚΚ, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων συλλήψεων, κρατήσεων, βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακοποίησης. Τα εκατομμύρια των οπαδών της ομάδας ήταν τα κύρια θύματα της ελεγχόμενης από το κράτος βιομηχανίας αναγκαστικής συγκομιδής οργάνων της Κίνας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ο Λιν Τζιαν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, μίλησε στα μέσα ενημέρωσης. Κάλεσε τις Βρυξέλλες να απέχουν από την ανάμιξη στα εσωτερικά θέματα της Κίνας, χρησιμοποιώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πρόσχημα.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόψει τους διαλόγους τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την Κίνα. Υποστηρίζουν ότι η απλή συζήτηση είναι ανεπαρκής για να αναγκάσει το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να σταματήσει τις παραβιάσεις του.
Στις 12 Ιουνίου, η Human Rights Watch, μαζί με άλλες τέσσερις ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων, εξέδωσαν κοινή δήλωση. Τόνισαν ότι παρά το γεγονός ότι η ΕΕ εξέφρασε ανησυχίες κατά τη διάρκεια αυτών των διαλόγων, γνωρίζουν καλά ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα παραδεχτεί τυχόν καταχρήσεις ούτε θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τη λογοδοσία. Επιπλέον, δεν θα πειστούν να λάβουν οποιαδήποτε πολιτική ή νομοθετικά μέτρα για να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να υιοθετήσουν εναλλακτικές, πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να πιέσουν την κινεζική κυβέρνηση να τερματίσει τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και άλλες σοβαρές παραβάσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να λογοδοτούν όσοι δεν το κάνουν.
ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr