Μια νέα απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ παρουσιάζει η South China Morning Post. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Ντέβιντ Ντόντγουελ, Διευθύνοντα Συμβούλου της  εταιρείας συμβούλων εμπορικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων Strategic Access, με επίκεντρο τις εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες Ασίας-Ειρηνικού, οι κινεζικές κούκλες του σεξ αποτελούν νέο κίνδυνο για τον δυτικό πολιτισμό. 

Η ταχεία εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης έχει πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικά με τους συνακόλουθους κινδύνους της, και λίγοι τομείς το αποδεικνύουν όπως η παραγωγή ρομπότ σεξ, αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου, ο οποίος σημειώνει, ότι η Κίνα είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο των φυσικών και ηθικών προκλήσεων που έρχονται με την αύξηση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε μια μεγάλη ποικιλία βιομηχανιών.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο:

Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης τον Μάρτιο, ο στόχος της ήταν να παράσχει το πρώτο ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που αποσκοπούσε στην «ενθάρρυνση αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη και πέραν αυτής, διασφαλίζοντας ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ασφάλεια και τις ηθικές αρχές και αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους πολύ ισχυρών και εντυπωσιακών μοντέλων AI».
 
Η πράξη εντοπίζει την καρδιά των προκλήσεων που αντιμετωπίζονται στη διαχείριση των ηθικών θεμάτων που ενσωματώνονται στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης . Στην κορυφή μιας πυραμίδας κινδύνου τεσσάρων επιπέδων βρίσκονται εκείνα που αποτελούν «απαράδεκτο κίνδυνο», ο οποίος θα πρέπει να απαγορεύεται ρητά.
 
Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα για προσωπική βλάβη που προκύπτει από χειραγωγικές, παραπλανητικές ή υποσυνείδητες τεχνικές για να επηρεάσουν κάποιον να λάβει μια απόφαση που διαφορετικά δεν θα είχε λάβει.  Εκμετάλλευση ευάλωτων σημείων λόγω ηλικίας, αναπηρίας ή συγκεκριμένης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης,  χρήση δεδομένων για την κατηγοριοποίηση ατόμων και επιβλαβής ανάπτυξη βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου.
Ένα άρθρο στην Post την περασμένη εβδομάδα έφερε στο επίκεντρο τέτοιους απαράδεκτους κινδύνους και εντόπισε το είδος της ανάπτυξης που, εάν επιτευχθεί πλήρως, θα αντικατοπτρίζει την υπόθεση της τεχνητής νοημοσύνης για πλήρως ανθρώπινες δυνάμεις. Ο Evan Lee, Διευθύνων Σύμβουλος της Shenzhen's Starpery Technology, λέει ότι η εταιρεία του «αναπτύσσει μια κούκλα σεξ επόμενης γενιάς που μπορεί να αλληλεπιδρά φωνητικά και σωματικά με τους χρήστες».
 
Ενώ ο Lee αναγνώρισε ότι οι τεχνολογικές προκλήσεις παραμένουν για την επίτευξη ρεαλιστικής ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, στόχος της εταιρείας του δεν είναι μόνο ανθρωποειδή ρομπότ που παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες, αλλά ρομπότ ικανά να κάνουν δουλειές του σπιτιού και να παρέχουν φροντίδα σε άτομα με αναπηρία ή ηλικιωμένους. Η είδηση ​​ώθησε τον σκιτσογράφο της Post να ρωτήσει αν τέτοια ρομπότ θα μπορούσαν επίσης να μαγειρεύουν.
Οι παραγωγοί κούκλων σεξ στην Κίνα, όπως η Starpery Technology, αναπτύσσουν προϊόντα με τεχνητή νοημοσύνη για μια προηγμένη εμπειρία χρήστη. Φωτογραφία: Instagram/starperydolloofficial

Ακόμη και το πιο βασικό πείραμα σκέψης καθιστά σαφές ότι οι φιλοδοξίες της Starpery –και των ανταγωνιστών της– δεν μπορούν να επιτευχθούν πλήρως χωρίς τέτοια ρομπότ να αποκτήσουν θεμελιωδώς ανθρώπινες ικανότητες που θα ενταχθούν στην κατηγορία του «απαράδεκτου κινδύνου» της ΕΕ.

Ως σημαντικός κόμβος της παγκόσμιας βιομηχανίας σεξουαλικών παιχνιδιών αξίας 35 δισεκατομμυρίων ΗΠΑ , η Κίνα είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο των φυσικών και ηθικών προκλήσεων που έρχονται με την αύξηση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε μια μεγάλη ποικιλία βιομηχανιών.

Και δεδομένης της παρανοϊκής φαντασίας των ΗΠΑ σχετικά με αυτό που θεωρείται κίνδυνος εθνικής ασφάλειας, είμαι βέβαιος ότι υπάρχει κάποιος στο Πεντάγωνο έτοιμος να εξηγήσει γιατί οι κούκλες σεξ με τεχνητή νοημοσύνη απειλούν την εθνική ασφάλεια.

Η παραγωγή ρομπότ σεξ παραμένει ένα συγκριτικά μικρό μέρος της παγκόσμιας βιομηχανίας σεξουαλικών παιχνιδιών, στην οποία οι δονητές αντιπροσωπεύουν το 54 τοις εκατό των εσόδων που παράγονται. Ο ιστότοπος κριτικής σεξουαλικών παιχνιδιών Bedbible εκτιμά ότι τα ρομπότ σεξ αποτελούν περίπου το 0,5 τοις εκατό της βιομηχανίας των 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ιστότοπος τοποθετεί τη μέση τιμή των ρομπότ σεξ που πωλήθηκαν το 2022 στα 3.567 δολάρια ΗΠΑ, μια απότομη πτώση από τα 24.000 δολάρια ΗΠΑ το 2010.
 
Μια αναφορά στον Guardian τον Ιανουάριο σχετικά με τη βιομηχανία ρομπότ σεξ αμφισβητεί τον ρυθμό της προβλεπόμενης ανόδου του κλάδου και λέει ότι η απλή εφοδιαστική θα επιβάλει όρια πέρα ​​από τη γενική ανατριχιαστική αγορά ή την ιδιοκτησία ενός ρομπότ σεξ. Ο συγγραφέας Rob Brooks είπε: «Είναι μεγάλοι, είναι αδέξιοι, είναι ντροπιαστικό αν κάθονται στον καναπέ όταν έρχονται οι φίλοι σου. Χρειάζεσαι μια τεράστια ντουλάπα, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, αν πρόκειται να έχεις».
 
Ο Lee δίνει περαιτέρω βάρος σε αυτόν τον σκεπτικισμό στο άρθρο της Post, τονίζοντας τις σημαντικές προκλήσεις των μπαταριών και των τεχνητών μυών . Ακριβώς όπως κατασκευαστές όπως η BYD και η Tesla αγωνίζονται να συρρικνώσουν τις μπαταρίες, οι κατασκευαστές sexbot διαπιστώνουν ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ δεν έχουν χώρο για μεγάλες μπαταρίες και οι τρέχοντες κινητήρες δεν διαθέτουν την ευελιξία των ανθρώπινων μυών.
 
Ένας άλλος παράγοντας που εμποδίζει τον κλάδο είναι το κόστος. Η Starpery τιμολογεί τις κούκλες της σε περίπου 1.500 δολάρια ΗΠΑ, ενώ μια προηγμένη κούκλα Harmony που παράγεται από την Abyss Creations στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινά από τα 6.000 δολάρια ΗΠΑ. Τα ανθρωποειδή ρομπότ από την Ex-Robots με έδρα το Dalian μπορεί να κοστίζουν έως και 276.000 δολάρια ΗΠΑ.
 
Αλλά ακόμα κι αν τα ρομπότ του σεξ παραμένουν οριακό μέρος της βιομηχανίας και η πρόοδος είναι αργή, αυτή η νέα τεχνολογική εποχή φαίνεται να είναι εδώ για να μείνει. Η Κέιτ Ντέβλιν, ερευνήτρια τεχνητής νοημοσύνης στο King's College του Λονδίνου, λέει ότι το σεξ με τα ρομπότ αφορά το μέλλον, τόσο κοντινό όσο και μακρινό: ουτοπίες και δυστοπίες επιστημονικής φαντασίας, μοναξιά και συντροφικότητα, νόμος και ηθική, ιδιωτικότητα και κοινότητα. Πάνω από όλα, είναι να είσαι άνθρωπος σε έναν κόσμο μηχανών».

Είναι σαφές ότι τα ρομπότ του σεξ δεν είναι καθόλου εύλογοι σύντροφοι. Όμως, καθώς οι τεχνολογίες βελτιώνονται και η διαφοροποιημένη συμπεριφορά που είναι εγγενής στο ρομαντισμό και το σεξ γίνεται πιο τεχνολογικά εφικτή, τα διαχωριστικά όρια μεταξύ ανθρώπων και ανθρωποειδών θα γίνονται πιο δύσκολο να διακριθούν. Είναι σαφές ότι θα αντιμετωπίσουν τα σύνορα του «απαράδεκτου κινδύνου» της ΕΕ αργά ή γρήγορα.

Οι ηθικές πτυχές πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν πλήρως. Υπάρχει η δυνατότητα για τα ρομπότ του σεξ να επιτρέψουν στους ιδιοκτήτες τους να εκτελούν κοινωνικά αμφισβητήσιμες φαντασιώσεις, αν και αυτό δεν διαφέρει και τόσο από τις ανησυχίες για τη χρήση πορνογραφίας ή την κακοποίηση εργαζομένων του σεξ.

Ίσως η πιο ηθικά προβληματική πτυχή είναι το ζήτημα της συναίνεσης . Η πράξη της συναίνεσης είναι αποκλειστικά ανθρώπινη, και εξ ορισμού ένα ανθρωποειδές ρομπότ δεν έχει περισσότερη ικανότητα να χορηγήσει συγκατάθεση από ό,τι είναι προγραμματισμένο στους αλγόριθμους που το οδηγούν.
 
Ο Orly Lobel, συγγραφέας και καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, γράφει ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από τα ρομπότ του σεξ είναι περίπλοκες, λεπτές και άβολες. «Μέχρι ένα ρομπότ να είναι πραγματικά αυτόνομο στη λήψη των αποφάσεών του, δεν μπορεί να δώσει πραγματικά τη συγκατάθεσή του».

Και αυτές οι συζητήσεις δεν θα πλαισιώνονται αποκλειστικά από τον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, ανεξάρτητα από το πόσο καλά σημαίνει η προσπάθεια.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr